duurzame inzetbaarheid
Loopbaan

Wil je meer werkplezier? Doe het (eventjes) rustig aan …

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Je hebt interessant werk en je krijgt mooie kansen aangeboden. Met jouw duurzame inzetbaarheid zit het wel snor :). Je zit voor je gevoel in de TGV naar de Mediterranee van je carrière, het zonnige zuiden. Het gaat wel wat snel allemaal. Misschien een beetje te snel? Net te weinig tijd voor jezelf? Gevoel dat je continu achter jezelf aanloopt? Natuurlijk zeur je niet, al die prachtige mogelijkheden…

Hoe werkt het?

Dus neem je geen rust en ren je gehaast verder. Je moet nu gewoon even door! Straks als dit project af is, dan komt er weer meer ruimte. Dan kun je achterstallig werk wegwerken en het wat rustiger aan doen. Althans, dat denk je…

Misschien lijk je wel een beetje op mij. Deze manier van werken is een gewoonte geworden. Niet geheel vervelend en op korte termijn buitengewoon succesvol. Waar lijkt het het meeste op?

Misschien heb je het wel eens gezien in het circus; zo’n act waarin iemand driftig probeert om een ongehoorde hoeveelheid bordjes in de lucht te houden. Anders dan in het circus kukelt er bij mij wel eens een bordje af. Maar dat geeft niet, gewoon weer een nieuw bordje opzetten nietwaar..?

Hoe gaat dat in zijn werk? Het lukt mij prima om in een onbewaakt ogenblik met 10 nieuwe ideeën te komen die mijn bedrijf mooier, beter, sterker en/of interessanter maken.

Het nare voor mij is dat er veel te veel van die onbewaakte momenten zijn. Dus 10 worden heel snel 20 ideeën en dat gaat zo lekker verder. Help: is er niet iemand die als een soort personal idea-keeper al deze creativiteit in goede banen kan leiden?

Ik ben lekker een BEETJE bezig

Probleem is alleen dat je met zóveel dingen een beetje bezig bent, dat niets je volle aandacht en tijd krijgt. Je rondt niets af en veel projecten waar je aan begonnen bent sterven een zachte dood omdat er iets nog belangrijkers overheen kwam, waar je de tijd en aandacht aan wilt geven.

Als je hiermee door blijft gaan gaat dit uiteindelijk ten koste van je werkplezier en daarnaast de kwaliteit van je werk. Hoe leuk je werk ook is, als je blijft rennen ervaar je minder plezier en blijft ook de kwaliteit en het resultaat van het werk achter.

En hoe sterk je je ook voorneemt om het rustiger aan te doen (na dit project), eigenlijk weet je dat het nooit rustiger zal worden althans niet als je doorgaat zoals je nu doet.

Verander iets kleins

Je moet dus iets veranderen. En daarvoor moet je iets doen waarvan je allang wist dat dit de oplossing was: kiezen! Moet dat? Nee, natuurlijk niet.

Maar als je meer plezier en voldoening wilt ervaren én succesvol wilt zijn in wat je doet, dan is kiezen de enige weg. Geen grote verandering dus maar wel eentje waarbij je jezelf serieus neemt. Ik garandeer je dat je meer werkplezier zult ervaren.

Hoe heb ik gekozen? Het onderstaande lijkt makkelijk, is het ook en tegelijk is het natuurlijk ook lastig omdat je een keuze moet/mag maken.

  1. Ik heb gekozen voor niet meer dan 3 projecten tegelijk. Ik maak elke keer een afweging welke projecten mijn doel het beste dichterbij brengen.
  2.  Ik richt me hierop. Besteed hier de tijd aan die ervoor staat en ik ga door tot ze zijn afgerond. Het effect is dat het project eerder klaar is, een beter resultaat haalt en het meer energie oplevert. Pas als er 1 klaar is, bepaal ik met welk volgende project ik aan de slag ga.
  3. 
En alle andere projecten die tussendoor op je pad komen? Alle goede plannen die je tussendoor bedenkt? Die zet je op een lijst. Als er een project is afgerond, dan kies je uit die lijst wat de volgende is die je oppakt. Toch nog iets van een personal idea-keeper hahaha.

Mijn conclusie: durf te kiezen als je je werk lief hebt. Veel beter voor je eigen loopbaan.

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

keer bekeken

Recente artikelen