Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen vergroten

Kun jij charmant zakelijk flirten? Je krijgt meer zelfvertrouwen.

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Het gaat vandaag om het maken van échte verbindingen. Naast het gesproken woord speelt je lichaamshouding en lichaamstaal daarbij een belangrijke rol. Belangrijk voor het ontwikkelen van je zelfvertrouwen.

Lichaamstaal is niet alleen een uiting van iemands gedachten en gevoelens, maar ook andersom: lichaamstaal beïnvloedt je stemming. Niet alleen jouw stemming maar ook de stemming van de ander.

Om op een leuke manier de stemming te kunnen beïnvloeden wordt in dit artikel een lans gebroken voor een meer open lichaamshouding, naast de woorden die je gebruikt. Zie het maar als een zakelijke manier van flirten.

Old school lichaamshouding

Er is zo iets als de 7-38-55 regel.

Deze regel is gebaseerd op het onderzoek van Albert Mehrabian. De regel zegt bij het overdragen van de betekenis van een boodschap 55% van de boodschap door lichaamstaal wordt bepaald, 38% door intonatie en slechts 7% door woorden. Dit blijkt een hardnekkig misverstand en mis-interpretatie te zijn van het onderzoek van Mehrabian. Al lang is aangetoond dat de woorden, de inhoud, er hetzelfde toe doen als bijvoorbeeld je lichaamshouding.

Wat doet er wel toe bij houding?

Dit neemt niet weg dat wanneer de lichaamshouding niet klopt met de gesproken woorden, de verbale woorden aan kracht verliezen. In een bekend experiment werden proefpersonen bijvoorbeeld gevraagd om een tekenfilm te beoordelen, waarbij sommigen een pen tussen hun tanden hadden.

Zij vonden het filmpje leuker dan de proefpersonen die de pen tussen neus en lippen hielden (fronshouding) of in hun hand.

Hoe meer ruimte je met je lichaam inneemt, hoe meer zelfvertrouwen je voelt. Andersom is het ook zo dat wanneer je je klein maakt en je fysiek onderdanig opstelt, je je ook onzekerder gaat voelen.

Door het aannemen van een bepaalde lichaamshouding, maakt je lichaam bijbehorende hormonen aan en voel je je ook zo. Mijn boodschap is dus, met een knipoog: “Fake it a little bit untill you become it”.

Ik ben ervan overtuigd dat dit ook zo werkt voor openheid. Met een open lichaamshouding sta je letterlijk en figuurlijk meer open voor anderen. Dus om een goede dialoog te voeren is het zaak dat de deelnemers kiezen voor een open lichaamshouding.

Geen armen meer over elkaar, ineengestrengelde handen, gekruiste benen of enkels. “Maar ik vind het gewoon lekker zitten..” denk je nu misschien. Dat kan wel zo zijn, maar door je lichaamshouding te veranderen zul je je beter voelen. Ik wil je uitnodigen om hier eens mee te experimenteren. Wat doet een andere lichaamshouding met je stemming?

Tips & Tricks voor zakelijk zelfvertrouwen

Zakelijk flirten werkt ideaal bij het onderhouden van zakelijke contacten en bij netwerken. Het is een methode om aardig gevonden te worden en een manier om anderen te beïnvloeden. In een markt die steeds competitiever wordt en waarin de persoonlijkheid steeds belangrijker wordt, is flirten een onmisbare werkmethode.

1. Maak oogcontact
Oogcontact in een zakelijk gesprek is een eerste stap om te laten zien dat u de ander serieus neemt. Met oogcontact dwing je de ander aandacht te geven en te luisteren. Oefening: Praat met verschillende mensen, kijk hen in de ogen en onthoud de kleur daarvan.

2. Vermijd afleiding
Tijdens een gesprek geef je 100% aandacht aan de ander. Je luistert. Oefening: probeer eens vijf minuten zonder te bewegen naar iemand te luisteren en u te concentreren op de inhoud. Probeer die inhoud samen te vatten in twee zinnen.

3. Leg passie in het gesprek
Gebruik dus je handen om delen van je betoog te onderstrepen en uw enthousiasme te tonen. Maar overdrijf niet. De kracht zit hem in gepastheid en de timing, niet in theatrale bewegingen.

4. Uitstraling
Goede zakelijke flirters hebben een aantrekkelijke uitstraling. Werken aan je zelfvertrouwen is daarbij nuttig. Stap dus zelfverzekerd op een ander af. Als je erin gelooft dat je de ander in je geïnteresseerd kunt maken, dan straal je dat uit. Belangrijk is ook dat je gelooft in wat je verteld.

Wil je meer zelfvertrouwen op je werk?
Dan is onze 1-op-1 cursus zelfvertrouwen ‘in 40 dagen je zelfvertrouwen vergroten’ iets voor jou.

5. Wees niet zuinig met complimenten
Een compliment geven een sterk wapen. Complimenten in het zakelijk verkeer gaan minder over het uiterlijk. Een mooi pak kan, mooie ogen niet.

6. Glimlach veel en vaak
Glimlachen is niet alleen besmettelijk; het zorgt er ook voor dat onze hersenen stoffen aanmaken waar we vrolijk van worden.

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

keer bekeken

Recente artikelen

Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

Het kan wat ongemakkelijk voelen, als iemand huilt op het werk. Wat kan je dan het beste doen? Zeggen dat hij/zij moet stoppen met huilen is niet de meest empathische reactie maar helemaal niks doen is misschien ook niet handig. Hoe kun je het beste omgaan met dit soort situaties? In dit blog lees je het.

keer bekeken
gelukkig zijn
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

Misschien geloof jij het ook wel: dat altijd gelukkig zijn je ultieme doel in het leven is. Dat je je daardoor nu niet ok voelt en te kort voelt schieten omdat je er nog niet bent is natuurlijk een beetje vervelend. 3 ideetjes om dat aan te pakken.

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

Vat je alles persoonlijk op? Ben je bang voor reacties van andere mensen? Ben je teveel bezig met hoe je overkomt of wat anderen van je vinden? Heb je daardoor het gevoel dat je altijd moet aanpassen? Lees dan snel verder want in dit blog vertel ik je hoe je dat kunt loslaten.

keer bekeken
helpende gedachten
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

Merk jij aan jezelf dat je negatief denkt over jezelf? Is dat eigenlijk best vermoeiend en houdt dat je tegen in wat je wilt bereiken? Met deze 25 helpende gedachten zet je een eerste stap om dat aan te pakken zodat jij precies kunt zijn wie jij bent en kunt laten zien wat je in huis hebt.

keer bekeken