Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn
Misschien geloof jij het ook wel: dat altijd gelukkig zijn je ultieme doel in het leven is. Als je maar de juiste keuzes maakt, succes hebt, leert van je fouten en positief denkt dan kom je in het beloofde land van gelukkig zijn. En zolang je dat niet bent is er nog werk aan de winkel en ga jij je droom van gelukkig zijn achterna. Dat je je daardoor nu niet ok voelt en te kort voelt schieten omdat je er nog niet bent is natuurlijk een beetje vervelend.
Maar ja, jou was verteld dat dit de weg was. Maar is dit wel de weg? In dit blog leg ik je uit welke 3 dingen je kunt doen om geluk sterker te ervaren in je leven.
Inhoudsopgave
Altijd gelukkig zijn is een illusie
Gelukkig zijn niet zozeer een doel maar meer een gemoedstoestand. En nee, je hoeft niet in een soort permanent staat van gelukkig zijn te zijn. Dat is eigenlijk onmogelijk omdat jouw leven (en ieders leven) te complex en onzeker is.
Om maar een extreem voorbeeld te noemen: op 1 dag kan je kind slagen voor zijn middelbare school en op diezelfde dag zou iemand kunnen overlijden die je dierbaar is. Geluk, verdriet en pijn zullen innerlijk in je strijden om voorrang. En daarbij: hoe zou je geluk kunnen ervaren als je ook niet pijn en verdriet kan voelen?
Gelukkig zijn gaat meer om dingen die misschien wat bij je naar de achtergrond zijn verdwenen; verbinding maken met anderen, iets doen voor een ander en echt aanwezig zijn.
Maar hoe doe je dat? Hoe word je gelukkig?
Dit houdt gelukkig zijn tegen
Eerst maar even wat ervaringen met je delen die gelukkig zijn tegenhouden:
- Angst voor mislukking
- Financiële onzekerheid
- Bang zijn wat anderen ervan vinden
- Kritisch zijn op jezelf dat je (nog) niet goed genoeg bent
In een notendop: angst, afleiding, gebrek aan nieuwsgierigheid naar jezelf en alle negatieve emoties die daarmee samenhangen verhinderen dat je een gelukkig leven ervaart en dat je regelmatig tegen jezelf zegt: ik voel me niet gelukkig.
Als je in staat bent om deze negatieve gevoelens een beetje te ‘processen’ en deze gebeurtenissen samen te laten gaan met positieve gevoelens en emoties dan ben je beter in staat om een gelukkig leven te leiden.
Met een lastig woord heet dat ‘emotionele diversiteit’; dat is het vermogen om verschillende emoties (positief en negatief) als gelijkwaardig te ervaren.
Omarmen van alles emoties
Als je het gevoel of verlangen kunt loslaten om ‘altijd en eeuwig’ intens gelukkig te zijn en in plaats daarvan ALLE emoties bewust omarmt krijg je een fijner en gelukkig leven. Een leven waarin je je realiseert, accepteert en waardeert dat het leven soms mooie momenten kent en soms lastige momenten.
3 strategien om meer geluk te ervaren
Natuurlijk begrijpen jij en ik dat je niet altijd invloed hebt op alles wat er in je omgeving gebeurt. Het gaat om iets anders: je hebt namelijk wel controle over jezelf en de keuzes die je daarin maakt. Dit heeft invloed op jouw mentale en emotionele gezondheid. Gelukkig zijn gaat dus meer om je vermogen om je aan te kunnen passen aan de omstandigheden.
Hoe goed kun jij omgaan met positieve en negatieve emoties waardoor je meer geluksgevoel ervaart? En wat komt erbij kijken? Je zou met deze 3 dingen kunnen beginnen.
1. Meer focus op niks doen
In de wereld waarin jij leeft ligt veel afleiding op de loer; je telefoon, e-mailtjes, social media, een goede serie. Je kunt het zo gek niet noemen maar er is eigenlijk altijd wel iets wat om je aandacht vraagt, om productief te zijn, om iets te doen. Pffft, vermoeiend.
Lastig om je daaraan te onttrekken. Je hebt het daardoor altijd ‘druk’ of het gevoel dat je iets ‘moet’ doen. Misschien wel zonder dat je er erg in hebt…. Als je altijd de afleiding opzoekt dan is het niet zo goed mogelijk om goede en/of slechte ervaringen echt te ervaren zoals bijvoorbeeld verveling.
Door meer focus te leggen op het hebben van geen afleiding (even niks doen, in stilte zijn, een fijne meditatie) kun je afstand nemen van de ruis (of lawaai) van drukte en afleiding. Het gaat om het creëren van ruimte om te zijn, helder te denken en te bepalen wat echt belangrijk voor je is, zodat we meer de dingen die gebeuren in je leven een plaats kunt geven.
Hoe kun je werken aan meer focus?
Wat voor antwoord krijg je meestal als je vraagt hoe het met iemand gaat?
Druk!
Een antwoord wat er vaak automatisch uitfloept en absoluut helemaal niets zegt. Mijn suggestie is om (als 1e stap) het woord ‘druk’ een tijdje niet te gebruiken in je gesprekken. En daarvoor in de plaats zinnen of teksten te gebruiken die laten zien dat je invloed hebt, en betekenis geeft aan je activiteiten. Het geeft je meer controle over je tijd.
Een paar voorbeelden hoe je kunt reageren op de vraag hoe gaat het met je:
- In plaats van ‘druk’ zeg je: ik ben op dit moment bezig met …….. en dat vind ik erg leuk.
- In plaats van ‘druk’ zeg je: mijn aandacht gaat op dit moment naar ………
- In plaats van ‘druk’ zeg je: ik kies ervoor om op dit moment mijn focus te leggen op …..
(Op de puntjes geef je concrete activiteiten aan die je aan het doen bent 🙂 )
Observeer bij jezelf wat deze andere woorden met je doen. Het zou zo maar kunnen dat je het gevoel krijgt dat je meer controle over je tijd hebt. Je kunt je dan beter concentreren op zaken die er echt toe doen en die je uiteindelijk meer geluk laten ervaren.
Blog gaat verder na de foto
2. Nieuwsgierig naar nieuwe dingen
Het is natuurlijk fantastisch als je je realiseert en accepteert wat je niet kunt veranderen en erkent, ziet en aanpakt wat je wel kunt aanpassen in je omgeving. Hier komt nieuwsgierig zijn om de hoek kijken als belangrijke tool. Als je nooit vragen stelt, aan jezelf of aan anderen om je heen, dan zul je nooit andere mogelijkheden of paden zien die achter je eigen opvattingen en ideeën liggen.
Om nieuwsgierig te zijn is het belangrijk om:
- Bewust aanwezig te zijn,
- Meer te luisteren dan te spreken,
- Meer vragen te stellen
- Bewust attent zijn op nieuwe ideeën
- Het onbekende een warm welkom te heten
- Te beseffen dat je eigen overtuigingen op zijn minst uitgedaagd worden
Als je nieuwgierig durft te zijn (bijvoorbeeld: wat gebeurt er als ik stop met deze baan?) dan ben je beter in staat om je een toekomst voor te stellen die anders is dan je eigen opvattingen op dat moment.
Natuurlijk; dat levert nieuwe ideeën op maar ook angst of vaste patronen in je gedachten. Het omgaan met deze (angst)gedachten zijn nou juist de 1e stappen om op bewuste wijze verandering aan te brengen in je leven en meer geluk te ervaren.
Werken aan je nieuwsgierigheid
Ik heb een kleine oefening voor je waarmee je je nieuwsgierigheid kunt trainen:
- Maak een lijstje met dingen waar je nieuwsgierig naar bent en waar je nog niet zoveel van afweet.
- Beperk je bij het maken van het lijstje niet alleen tot je werk. Kijk ook naar privé, sport, familie, relaties etc. etc. Maak de lijst zo breed mogelijk.
- Ga door de lijst en voel welke vraag/vragen je het meeste energie geven/resoneren.
- Besteed elke dag een kort moment (bijvoorbeeld 15-20 minuten) om iets meer te leren of te ontdekken waar jij nieuwsgierig naar bent.
Wat voorbeelden die mij nieuwsgierig maken?
- Welke (technologische) ontwikkelingen hebben impact op mijn werk?
- Hoe schrijf ik een goed blog?
- Hoe leer ik Italiaans?
- Hoe kan ik mijn kinderen helpen aan woonruimte?
Je zou zo maar eens een heleboel leuke vragen hebben bedacht waar je wel iets over wilt weten. In ieder geval heb je (door kennis te vergaren) nu zelfbewust de keuze gemaakt om jezelf te veranderen of aan te passen.
25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen
Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.
Je hebt of bent hierdoor:
- Meer controle over je eigen tijd wat erg waardevol is.
- Minder bang om (vaker) nee te zeggen.
- Beter in staat om je angst als een groen licht of startpunt te beschouwen om een beetje uit je comfortzone te gaan. Je begrijpt beter dat groei ook wat kan schuren.
- Meer relaties die wat anders tegen de wereld aankijken dan jij.
- Een fijner gevoel wanneer je een tijdje naar ‘binnen’ toe gaat. Je rust en stilte pakt omdat je weet dat je brein dat nodig heeft om tot goede ideeën te komen.
- Jezelf de tijd te geven/te gunnen om het ook een tijdje niet te weten, ook al voelt dat vervelend.
3. Gelukkig zijn kun je leren met wat moed
Met alleen nieuwsgierigheid en focus ga je het niet redden. De grootste handicap die je waarschijnlijk ervaart is angst. Angst en ook mislukking zijn, gek genoeg, belangrijke factoren bij het ervaren van en het laten groeien van geluk. Tenminste als het je lukt om jouw angsten op een andere manier te benaderen.
Normaal gesproken wil je bij angstgevoelens waarschijnlijk wegrennen uit de situatie. We heb dat geleerd in de loop van vele duizenden jaren. Ons brein is daarin uitstekend geconditioneerd. Hard weglopen is natuurlijk prima als er een leeuw voor je neus staat maar misschien niet zo handig als het wat minder gevaarlijk is.
Moed kan ervoor zorgen dat je bewust in je angst kunt stappen omdat je op dat moment weet dat de situatie weliswaar uitdagend is, maar niet levensbedreigend. Moed helpt dan om het toch te doen zodat je een ervaring op kunt doen die jou helpt om een stap te zetten in de verandering die voor jou belangrijk is.
Ook het uiten van je angst is een belangrijke factor. Als je je angsten durft te delen met bijvoorbeeld je collega’s dan zul je merken en ervaren dat deze dezelfde angsten hebben. Door dit soort gevoelens te delen zul je je beter en sterker voelen.
Werken aan je moed
Aan moed kun je werken door klein te beginnen. Bedenk wat kleine dingen die je uit je comfortzone brengen, een soort persoonlijke 1e stap. Bijvoorbeeld:
- Iets koken wat je nog nooit eerder gedaan hebt.
- Iets bespreken met een vriend(in) wat je niet makkelijk vindt.
- Iets zeggen tijdens de vergadering.
Iets kleins doen is persoonlijk. Het moet voor jou goed werken. Je zult merken dat je achteraf denkt: dat viel best wel mee.
Gelukkig zijn zou niet je doel moeten zijn
Denken dat je altijd gelukkig moet zijn zitten wat mij betreft in de categorie belemmerende overtuigingen. Het zou niet ultieme einddoel moeten zijn. Mijn uitnodiging is om meer, sterker en bewuster met alle (positieve en negatieve) emoties om te gaan. Dat lijkt een lastige vraag in deze complexe wereld.
Dat kan als je je eigen gedachte over altijd gelukkig zijn als beperkende overtuiging los kunt laten en kunt vervangen door de overtuiging dat gelukkig zijn een relatie heeft met hoe jij met de wereld om je heen omgaat. Dat is de echte sleutel tot meer geluk.
Meer gelukkig zijn:
- Met vaardigheden als focus, moed en nieuwsgierigheid.
- Met een positieve mindset
- Met mensen om je heen die je steunen
25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen
Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.