8 manieren om verrassend collegiaal te zijn
Wil je meer collegiaal zijn? Niet altijd even makkelijk als je wat minder assertief bent. Je kunt daarvoor het concept van hartelijkheid goed inzetten. Hartelijkheid is moeilijk te veinzen. Waar je aanwezigheid met je lichaamstaal en begripvolle blik andere mensen nog kan overtuigen, is dat met hartelijkheid niet het geval. Je collega’s voelen eenvoudigweg heel goed aan als je hartelijkheid gespeeld is.
Op de nepvariant zullen je collega’s wat terugdeinzen. Helemaal als je dat doet om iets gedaan te krijgen van de ander. Dat gaat dus niet werken. Hartelijkheid is een oprecht cadeautje voor je collega zonder dat je er iets voor terugverwacht. In dit artikel 8 ideeën om verrassend collegiaal te zijn.
2 Peilers van hartelijkheid en collegialiteit
Er zijn 2 belangrijke pijlers om het vuurtje van je eigen hartelijkheid aan te wakkeren.
- Persoonlijke waardering voor alle mooie en goede dingen (groot en klein) in je eigen leven.
- Ontwikkelen van je empathisch vermogen.
OVER EMPATHIE
Je collega’s willen zich begrepen voelen. Met een goede dosis empathie kun je je voorstellen wat een bepaalde gebeurtenis betekent voor de ander. Empathie betekent dat je in staat bent om je te verplaatsen in de ander. Als je te weinig of geen empathisch vermogen hebt ontwikkeld dan niet getreurd; dat kun je gewoon oefenen.
8 ideeën om meer collegiaal te zijn
1. Je bent een gastheer/gastvrouw
Stel je nodigt mensen uit bij je thuis. Denk er eens aan hoe je je dan opstelt als gastheer of gastvrouw en wat je dan doet. Dezelfde instelling of gedachte kun je meenemen naar je werk en de interactie met collega’s. Als je jezelf kunt voorstellen als de gastheer of gastvrouw dan is het makkelijker om je gesprekspartner op zijn of haar gemak te stellen.
25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen
Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.
2. Geef een echt compliment
Het geven van een echt compliment versterkt de relatie op krachtige wijze. En ja, wij Nederlanders zijn daar zuinig mee. Het geven van een goed compliment is een kunst. Trouwens ook het accepteren van een leuk compliment is ook iets wat je kunt oefenen en leren.
3. Spiegelen van lichaamstaal
Uit onderzoek blijkt dat het spiegelen van de lichaamstaal van de ander een positief effect heeft op de ander. Heel veel mensen doen dit automatisch. Let maar eens op in een openbare ruimte als mensen met elkaar spreken. Als de een wat voorovergebogen zit doet de ander dit ook. Op deze manier vergroot je op een prettige manier de sociale interactie.
4. Een lach helpt
Lachen of glimlachen is een eenvoudige manier om hartelijkheid te tonen. Het helpt niet alleen de ander maar ook jezelf. Door te lachen ontspan je jezelf en dat helpt weer om hartelijkheid te tonen. Lachen maakt je benaderbaar voor anderen. Lachen helpt je ook om je gelukkig te voelen als het even niet goed met je gaat. Experimenteer maar eens hiermee.
5. Anticipeer op de behoefte van de ander
De kern hiervan is dat je iets doet voor de ander zonder dat deze het gevraagd heeft. Je voorziet het als het ware en je laat zien dat je aan iemand denkt. Mensen vinden het fijn om waardering te horen voor iets wat ze gedaan hebben. Zo heeft iemand bijvoorbeeld een lange reis gemaakt om jou te ontmoeten. Je vraagt dan dingen als: “dat was zeker vroeg opstaan voor je?” Of “Heb je veel last gehad van de file?”.
6. Laat de ander zich gemakkelijk voelen
Een goede manier om hartelijkheid te tonen is om nieuwe mensen/collega’s te introduceren in het gesprek wat je voert (formeel en informeel). Je nodigt ze daarmee uit om mee te doen in het gesprek. Je nieuwe collega zal je eeuwig dankbaar zijn.
Een andere manier om de ander zich gemakkelijk te laten voelen is als je een meester bent in het maken van een praatje. Mensen vinden het prettig als jij de conversatie aan de gang houdt door gemakkelijk over allerlei onderwerpen te spreken.
7. Iets voor een ander doen
Het concept is hier om bij een probleem de oplossing aan te bieden aan de ander en dit “gewoon te doen”. Als je bijvoorbeeld ziet dat iemand een probleem heeft in een project. Je kan dan een helpende hand bieden.
8. Wees scheutig met je ‘dankjewel’
Ook zonder persoonlijk contact kun je je hartelijkheid tonen. Bijvoorbeeld door een iemand een mailtje te sturen waarin je hem of haar persoonlijk bedankt voor iets wat hij of zij gedaan heeft. Dat kan eigenlijk altijd. Je laat daarmee je waardering zien voor wat gedaan is.
Jouw hartelijkheid
Wordt groter als je oefent met de bovenstaande zaken. Het gaat erom of je in balans bent en je evenwichtig toont naar anderen. Voor een goed persoonlijk charisma is het onverstandig om je alleen te focussen op het vergroten van je hartelijkheid. Dat gaat niet werken. Charisma is een nauwgezet evenwicht tussen aanwezigheid, macht en hartelijkheid. Alleen dan kun je het op positieve wijze inzetten.
25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen
Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.