Stress is OK. 7 ideeën om daarbij kalm te blijven

Hoe omgaan met stress
Henk Veenhuysen
Door Senior coach
5200 Views

Stress zorgt ervoor dat je lichaam alert is en klaar staat om in actie te komen. Je moet wel het idee hebben dat je geest en je lijf het werk aan kunnen. Dat kan door deze 7 simpele ideeën. Je zult minder stress ervaren.

Stress is voor veel mensen een soort natuurlijk onderdeel van hun leven. De laatste inzichten geven ook aan dat stress niet perse fout is. Natuurlijk, “te veel” is niet goed maar dat geldt voor alles wat “te veel” is. Stress zorgt ervoor dat je lichaam alert is en klaar staat om in actie te komen. Je moet wel het idee hebben dat je geest en je lijf het werk aan kunnen. In mijn praktijk heb ik ontdekt dat 7 simpele gedachten (Simple Minds) mensen helpen bij het “in-control” zijn van hun stress.

Idee 1
Kies voor een optimistische benadering

Er zijn, gek genoeg, gedachten die minder gevoelig zijn voor stress. Dit zijn gedachten die je hebt tijdens activiteiten die je zeer prettig vindt om te doen of nog gaat doen. Het project wat je fantastisch hebt gedaan of misschien die geweldige vakantie waar je binnenkort aan begint? Als je het even wat drukker hebt dan kan het handig zijn om je voor een kort moment even te focussen op die prettige gedachte. Uit een studie (Bradberry, 2014) blijkt dat meer dan 90% van de toppers er een soort genoegen in schepten om hun emoties op deze wijze onder de loep te nemen en te beïnvloeden. Probeer het ook eens om een beetje te dagdromen als het spannend voor je wordt.

Idee 2
Geduld is een schone zaak

Haastige spoed is zelden goed. Kies voor het natuurlijke proces en beïnvloed wat je kunt beïnvloeden binnen je mogelijkheden. Je zult zien dat daardoor veel meer mogelijk is in je werk. Je mag dus leren om niet altijd zo snel te willen. Stress ontstaat doordat je vindt of voelt dat het allemaal veel sneller zou kunnen, je wordt er gejaagd van. Dat zijn de momenten om zelf (klein beetje ☺) het voetje van het gas te halen. Haal je eigen tempo naar beneden door een klein moment wat anders te doen. Dit leidt je gedachten op een prettige manier af.

Idee 3
Waardeer actief wat je hebt

Je kunt als volgt naar je professionele wereld kijken: kijk gewoon even terug en ontdek waar je al staat en wat je al hebt. Dit geeft een gevoel van beheersing en waardering. Dit is beter voor je stressreductie dan je allemaal af te vragen wat je allemaal nog meer wil. Slechts een kwart van je succes is afhankelijk van je IQ. De rest bestaat uit je vermogen om je te verbinden met andere mensen, je gedachten en emoties te beïnvloeden en hoe je stress weet te reguleren.

Idee 4
Van hard werken ga je niet dood

Als je het hard aan het werk bent hebben je hersens geen tijd om aan stress te denken. Je bent lekker aan het werk en je hebt je volledige hersencapaciteit nodig om de taak tot een goed einde te brengen. Je zult dat vast zelf wel eens gemerkt hebben. Een goed idee om kalm te blijven is dus om je op een (uitdagende) taak te concentreren die je volledige aandacht nodig heeft. Dompel je er die dag volledig in onder en voordat je het in de gaten hebt is de dag voorbij. Creëer daarmee je eigen “flow” momentje. (Csikszentmihalyi, 1998.)

Idee 5
24/7 aan het werk is echte onzin

Echte professionals laten hun werk daar waar het hoort; op kantoor. Ze zijn in staat om, wat ik maar even noem, “te ontkoppelen”. Ze kiezen ervoor om geen werk mee naar huis te nemen. Ze zetten hun telefoon gewoon uit tussen 20.00 en 8.00 uur of checken hun email “slechts” drie keer per dag in plaats van om de 5 minuten. Dat woordje “kiezen” komt vaak voor in het vocabulaire van de echte professional…

Idee 6
Voorbereiding is het halve werk voor minder stress

Voorbereiding is 1 van de belangrijkste sleutels om je werk goed te kunnen doen en….. het werkt fantastisch om minder stress te hebben. Neem je dag van te voren in je gedachten even door of oefen je presentatie alvast in de spiegel. Wist je dat F16 piloten elke vlucht die ze maken in gedachten al uitgevoerd hebben? Ik denk dat bij veel mensen de stress naar boven komt omdat ze (nog) niet klaar zijn voor wat er op hun afkomt die dag.

Wil je minder stress en meer zelfvertrouwen?
Dan is onze 1-op-1 cursus zelfvertrouwen ‘in 40 dagen je zelfvertrouwen vergroten’ geknipt voor je.

Idee 7
Tot slot: ben je blij met jezelf?

De beste tip, maar wellicht voor sommigen ook meteen de moeilijkste, is om tevreden te zijn. Tevreden met jezelf (over dingen die je goed kan en over dingen die je minder goed kan) en tevreden met de wereld om je heen. Eerlijk is eerlijk: dat is soms nog een hele kunst en best lastig om dat te bereiken. Het positieve ervan is dat dit zo ongeveer de meest effectieve manier is om kalm te blijven en minder stress te ervaren. Best wel iets om aan te werken, maar hoe doe je dat?

Door jezelf goed te (leren) kennen en door te beseffen wat binnen je macht ligt en te herkennen waar je geen invloed op hebt. Als je erin slaagt om tevreden te zijn dan wordt niet alleen je werk makkelijker maar ook je leven. Ook dat is een vorm van kiezen wat je prima zelf kunt doen. Ik gun je daarbij wat minder stress.

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

Gratis download

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je werkplezier in de weg en het zet je prestaties soms onder druk. Met deze 25 praktische tips en ideeën kun je je zelfvertrouwen een kleine boost geven op je werk.

  • Zet de eerste stap om die onzekerheid aan te pakken
  • Direct te gebruiken op je werk (en prive)
  • Plus elke maand handige tips voor meer zelfvertrouwen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn diensten:

En verder:

Stuur me een email  |  Inschrijven nieuwsbrief  |  Over Henk  |  Wat klanten ervan vinden

AANBEVOLEN ARTIKELEN