‘Succes is een keuze’ : een slogan waar je beroerd van wordt

succes is een keuze
Nicolien Bot
Door trainer - coach bij IK overtref me
3950 Views

Ben jij succesvol? Succes is een keuze!! Pfff…. dat is nou een van die slogans, waar je helemaal beroerd van kan worden. Alsof je succes af kan dwingen. En dat als je geen succes hebt, dat dat dan aan jou ligt…. Ben je een loser als je geen succes hebt? Er is toch ook zoiets als “de wind in de rug hebben”, een “lot uit de loterij” en “geluk dat in je schoot valt?” Met andere woorden er is toch een toevalsfactor die meespeelt bij succes? Net op het goede moment de juiste persoon tegenkomen bijvoorbeeld, dat is een gelukkig toeval. Hoezo een keuze?

Laten we deze boute uitspraak eens ontrafelen.

Allereerst succes. Wat is dat? Wanneer ben je succesvol? Is succes rijk en beroemd worden? Is succes applaus krijgen van de buitenwereld? Als je het zo beschouwt zijn er erg weinig mensen succesvol…. Het ligt dus wat genuanceerder.

Letterlijk betekent succes: welslagen, gunstige afloop of resultaat behalen, en komt het van succederen (opvolgen, gevolg hebben). Het is dus maar net wat jij als resultaat of welslagen beschouwt, waardoor je kan zeggen: “ik heb succes!”

Succes is dus persoonlijk. Dat wat ik als succes beschouw, hoef jij niet als succes te beschouwen. Er zijn wel gemeenschappelijke kenmerken op basis waarvan je jouw persoonlijke succes in je werk bepaalt, en die zijn:

  1. Je doet wat je graag doet
  2. Je doet wat je belangrijk vindt voor jezelf en/of voor je omgeving
  3. Je ziet dat wat je doet toegevoegde waarde heeft
  4. Je kan genieten van het effect dat het heeft

Dus of je nu een timmerman bent, die trots is op zijn vakwerk en geniet van een tevreden klant; of je bent een klinisch specialist die patiënten geneest, beiden zijn succesvol.

Tenminste….

Als de timmerman als jochie al droomde van hout en knutselde in de schuur van zijn vader, en de specialist had eigenlijk hartchirurg willen worden en heeft niet zo veel affiniteit met zijn patiënten…. Wie is er dan succesvol? De timmerman toch? Die kan op de vier bovenstaande kenmerken volmondig “ja” zeggen. Maar wellicht is de specialist in de ogen van de buitenwereld de meest succesvolle; hij verdient meer geld en hij genéést mensen!

Jij bepaalt zelf de maatstaf voor succes …

En dat brengt ons op het tweede aspect van de slogan: keuze. De belangrijkste keuze die je in je werk kan maken, is of jij zélf de maatstaf bent voor succes, of dat je die maatstaf buiten jezelf legt en dat dus een ander bepaalt of jij succesvol bent of niet. Natuurlijk, we willen allemaal dat collega’s ons waarderen, we willen dat leidinggevenden ons zien zitten, en we willen voor ons werk goed betaald worden. Maar in die afhankelijkheid is succes een wankel begrip. Omdat je de neiging krijgt om harder te werken dan goed voor je is, om klussen op te pakken die je eigenlijk niet ziet zitten, om je aan te passen aan een manier van werken die niet de jouwe is. En als je dan na veel bloed, zweet en tranen, ook nog eens niet de erkenning krijgt die je eigenlijk wilt, kan je toch niet zeggen: “ik ben succesvol….”

En je hebt meer invloed

Als je echter de maatstaf bij jezelf legt, en jij bepaalt wat voor jou succes betekent, heb je meer invloed op wat je doet en hoe je het doet, en bepaal jij aan het eind van de dag of je succesvol bent. En dan nog kan het zijn dat dit bloed, zweet en tranen kost, maar dan weet je waar je het voor doet en of dat de moeite waard is. En gek genoeg, als jij kan zeggen: “ik ben trots op wat ik doe”,  en “ik geloof in wat ik doe”, heeft dat een positief effect op de buitenwereld; het roept respect en vertrouwen op, waardoor het je kans vergroot dat ook de buitenwereld mee gaat werken aan jouw gewenst resultaat.

‘Succes is een keuze’ heeft zijn langste tijd wel gehad

Kortom, de flitsende slogan “succes is een keuze” roept een beeld op van snelle jongens en pientere meisjes, in een wereld van makkelijke winst en grootse effecten. Leg het naast je neer. De uitspraak krijgt pas werkelijke waarde als jij kan zeggen:

jn succes is mijn keuze!!

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

Gratis download

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je werkplezier in de weg en het zet je prestaties soms onder druk. Met deze 25 praktische tips en ideeën kun je je zelfvertrouwen een kleine boost geven op je werk.

  • Zet de eerste stap om die onzekerheid aan te pakken
  • Direct te gebruiken op je werk (en prive)
  • Plus elke maand handige tips voor meer zelfvertrouwen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn diensten:

En verder:

Stuur me een email  |  Inschrijven nieuwsbrief  |  Over Henk  |  Wat klanten ervan vinden

Nicolien Bot
trainer - coach bij IK overtref me
AANBEVOLEN ARTIKELEN