Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden
Vat je alles persoonlijk op? Ben je bang voor reacties van andere mensen? Ben je teveel bezig met hoe je overkomt of wat anderen van je vinden? Heb je daardoor het gevoel dat je altijd moet aanpassen? Lees dan snel verder want in dit blog vertel ik je hoe je dat kunt loslaten.
Als je bang bent voor de mening van de ander of je maakt je zorgen over wat andere mensen van je vinden dan kun je minder goed laten zien wat jij goed kan. Jouw talent ligt daardoor onder een dikke sneeuwlaag en het is maar de vraag wanneer het gaat dooien. Het zorgt ervoor dat je minder werkplezier hebt en dat anderen niet kunnen genieten van jouw talent.
25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen
Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.
Kun je een moment voor ogen halen dat je best wel gespannen was?
Bijvoorbeeld voor een belangrijke presentatie, of in een werkoverleg omdat je iets moet zeggen. Of gewoon door een kamer lopen met allemaal mensen die je niet kent? Je hebt misschien het gevoel dat je je wat minder voelt en, laten we eerlijk zijn, misschien ook wel een beetje bang en klein.
Je hebt last van sociale onzekerheid of afkeuring.
Inleiding
Hoe zit dat eigenlijk met die sociale onzekerheid?
Sociale onzekerheid is in ieder geval een normaal iets. Iedereen heeft momenten dat hij of zij zich onzeker voelt in de omgang met andere mensen. Maar hoe komt die sociale onzekerheid precies tot stand? Dat komt door je brein die de hele dag actief is. Je brein maakt voortdurend inschattingen over de wereld waarin je leeft.
De situaties waarin je bent, de mensen die je tegenkomt. Je brein is er razend druk mee. Sociale onzekerheid ontstaat, doordat je brein aangeeft dat er iets niet pluis is in jouw omgang met andere mensen. Dat kan zitten in wat ze zeggen, maar ook in hun blik of wat ze doen. Je brein geeft dan een alarmreactie af.
Vervolgens gaan er allemaal gedachten door je hoofd. Die gedachten hebben meestal een ding gemeenschap: afkeuring! Als je last hebt van sociale onzekerheid, heb je heel snel het idee, dat anderen je afkeuren en dat je voor gek staat. Of dat ze je raar vinden en liever niets met je te maken willen hebben.
Vals alarm
Als je erg veel last hebt van sociale onzekerheid dan is er meestal sprake van vals alarm. Je hebt het gevoel en gedachten dat je wordt afgekeurd terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Je brein houdt je een beetje voor de gek en beperkt je in de dingen die je eigenlijk graag wil doen. Jouw angst voor de mening van anderen is op dat soort momenten ‘over the top’ en hindert je behoorlijk in je werk.
Zwaar leven
Als je minder aandacht besteed aan wat jij goed kan en wat jou fundament is (je talent), en als je je aanpast aan wat anderen mogelijk van je denken of niet denken, dan heb je (zoals Brigitte Kaandorp zo mooi zingt) een zwaar leven. Waarschijnlijk speel je het daardoor een beetje (veel) op safe en zeg je maar niets omdat je bang bent dat er kritiek komt of dat je afgewezen wordt.
Rationeel zul je dat allemaal wel weten maar ja hoe kom je er dan van af? Misschien dat de volgende ideeën je een duwtje in de rug geven:
Hoe je loslaat wat anderen van je denken:
- Meer bewust zijn van je gedachten
- Ontwikkel een persoonlijk zinnetje
- Gebruik je lichaam als kompas
Ik leg ze allemaal aan je uit.
1. Meer bewust zijn van je gedachten
Als je veel stress hebt van wat andere mensen van je vinden dan kun je wat kleine oefeningen doen om deze stress als gevolg van sociale onzekerheid te reduceren.
Misschien ben je je nu meer bewust bent van je beperkende gedachten. (Meer bewust wil zeggen dat je je realiseert dat je deze gedachten hebt en dat je er ‘van een afstandje’ naar kunt kijken.) Zo kun je nadenken over uitspraken die je zelfvertrouwen versterken. Ik noem dat helpende gedachten.
Bijvoorbeeld:
- Ik kan prima presentaties geven
- Ik kan vertrouwen op mijn eigen vaardigheden
- Weten dat je helemaal klaar bent voor deze job
Dit soort uitspraken zullen helpen om je focus te leggen op je kwaliteiten in plaats van de mening van anderen. Maar als je dit echt wil aanpakken dan zul je je zelfbewustzijn op dit stukje van jou verder moeten versterken. Je zult een sterker gevoel moeten ontwikkelen over wie je bent en wat je kunt om deze angst voor de mening van een ander los te laten.
2. Ontwikkel een persoonlijk zinnetje
Een hulpmiddel om je zelfbewustzijn te vergroten is een persoonlijk zinnetje. Een woord of korte zin die jouw kernwaarde uitdrukt. Let op dat je het niet te plat slaat in de vorm van een algemene slogan of reclamekreet. Besteed veel aandacht aan het formuleren van dat korte zinnetje. Het is jouw kompas bij je gedachten, beslissingen en/of gedachten. Het zinnetje is een persoonlijke vriend(in) in je dagelijkse leven.
Hoe maak je zo’n zinnetje?
Dat kan met deze vragen:
- Als ik een goede dag heb en me lekker voel, voel ik me helemaal top, Op deze beste dag heb ik mezelf helemaal kunnen laten zien. Welke gedachten en overtuigingen heb ik op zo’n dag van binnen? Schrijf deze gedachten op.
- Wie in mijn omgeving zitten ongeveer op dezelfde ‘golflengte’ en hebben vergelijkbare kwaliteiten zoals ik. Welke kwaliteiten zijn dat en schrijf deze kwaliteiten op.
- Wat zijn favoriete woorden van je en/of uitspraken op dit moment in je leven. Schrijf deze op.
Gedaan & klaar? Dan komt nu de volgende stap:
- Omcirkel nu alle woorden uit deze drie vragen die eruit springen (op je gevoel) en streep de woorden door die er niet of minder toe doen.
- Zet alle woorden die eruit springen op losse stukjes papier. Maak daar een zin of een uitdrukking van. 5 tot 7 woorden is prima. Het zijn de woorden die exact weergeven hoe jij wilt leven!
- Als je wilt kun je dit delen met een goede vriend(in). Misschien krijg je nog wat input die je goed kan gebruiken om je persoonlijke zinnetje nog wat te verfijnen.
Onderschat deze persoonlijke zin niet. Het is krachtiger dan je denkt omdat je altijd op dit zinnetje kunt terugvallen. Ook als je het wat lastiger hebt. Met dat zinnetje ga je weer terug naar je basis, jouw kracht en kwaliteiten. De bedoeling is dat je naar dit zinnetje leeft maar ook (letterlijk) uitdraagt en vertelt.
Deel jou motto dus gerust met iedereen. Je zult merken dat je je daardoor goed voelt. Jouw kwaliteiten komen daarmee in het zonnetje te staan. Gebruik het zinnetje bij die belangrijke presentatie, in het werkoverleg, richting je collega of bij dat moeilijke project.
3. Gebruik je lijf/lichaam als kompas
Bij sociale onzekerheid spelen je emoties een grote rol. Je lijf is een belangrijk instrument bij het omgaan met deze emoties. Als je minder bewust bent ervaar je bij een vervelende gebeurtenis (bijvoorbeeld bij je inhouden omdat je bang bent wat anderen mensen van je vinden) een emotioneel naar/negatief gevoel. Dat negatieve gevoel maakt het dat je je stil houdt en maar niks zegt. Je wilt zo snel mogelijk af van dat negatieve gevoel.
Helaas pindakaas werkt die strategie niet goed … Maar wat dan wel?
Beter is het om dat negatieve gevoel of emotie te waarderen als een signaal van je lichaam dat er eigenlijk iets moet gebeuren. Een soort van goede vriend die je helpt om iets aan te pakken. Als je er zo naar durft te kijken ben je je meer bewust van je emoties en kun je er beter omgaan.
Hoe te gebruiken?
Zo kun je dit oefenen:
1. Diep ademhalen
Haal één keer diep adem. Er is maar één bewuste ademhaling nodig om ons perspectief te veranderen. Met een enkele ademhaling geef je een pauze aan het gebabbel van je geest en een kans voor je lichaam om zich aan te passen als het te sterk heeft gereageerd op het vermeende gevaar. Eén ademteug kan je uit het verhaal halen waar je lichaam op dat moment in gelooft.
2. Aandacht voor emoties
Besteed aandacht aan emoties in je lijf. Het is volledig ok dat je die emoties hebt. Erken ze voor jezelf en duw ze vooral niet weg, niet onderdrukken dus. Niet-oordelend omgaan met negatieve emoties correleert negatief met negatieve emoties. Met andere woorden, als je onaangename emoties erkent en herkent, hebben ze minder kracht om je leed te bezorgen.
3. Plezier aan kleine dingen
Onderschat niet hoe fijn het is om die eerste slok koffie/thee in de middag te nemen. Vaak let je meer op pijn dan plezier, maar met wat kleine oefeningen kun je de hele dag plezier halen uit kleine dingen door bewust met je lijf om te gaan.
Wat voorbeelden:
- gaan zitten als je te lang hebt gestaan;
- opstaan en strekken als je hebt gezeten;
- een nieuwe pen vasthouden met een bijzonder zachte, ergonomische greep;
- hard lachen als iets grappig is;
- eten als je honger hebt;
- de relatieve stilte van het kantoor na een ochtend met schreeuwende kinderen;
- uit je ongemakkelijke schoenen onder je bureau glijden.
Over omgaan met wat andere mensen van je vinden
Omgaan met wat andere mensen van je vinden of denken is een uitdaging maar niet onmogelijk. Mocht je denken (of hopen) dat het met een ‘quick fix’ opgelost kan worden dan moet ik je helaas teleurstellen. Het is meer het aanleren van een life style – waarin het vertrouwen in jezelf centraal staat – waar je de rest van je leven plezier van hebt. Een manier van leven waarin je je meer bewust bent van je (soms) beperkende gedachten. Dat helpt echt!
25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen
Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.