helpende gedachten
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Merk jij aan jezelf dat je negatief denkt over jezelf? Is dat eigenlijk best vermoeiend en houdt dat je tegen in wat je wilt bereiken? Met deze 25 helpende gedachten zet je een eerste stap om dat aan te pakken zodat jij precies kunt zijn wie jij bent en kunt laten zien wat je in huis hebt.

Wat zijn helpende gedachten?

Helpende gedachten zijn gedachten die je een prettig gevoel geven of die je helpen en ondersteunen om dingen te doen. Helpende gedachten helpen je ook om je stress en overbelasting aan te pakken. Ze ondersteunen je in sterke mate bij het bereiken van een bepaald doel. Jouw helpende gedachten kunnen het je dus makkelijke maken om je doel te behalen.

Tot zover het positieve nieuws 🙂

Want je kunt ook last hebben van negatieve of blokkerende gedachten. Waarschijnlijk ben je dit blog gaan lezen omdat je aan jezelf merkt dat je wat wordt tegengehouden door die negatieve gedachten in je hoofd. Misschien ben je het zelfs wel zat.

Oorzaken van negatief denken

Iedereen heeft wel eens last van negatief denken. Op zich niet erg maar als het gaat overheersen kan het je belemmeren in je dagelijks leven. Het probleem met negatieve gedachten is dat ze blijven rondspoken in je hoofd. Vraag jij jezelf wel eens af of die negatieve gedachten wel kloppen?

Waarschijnlijk niet.

De kans is groot dat je eerder het tegenovergestelde doet: hoe vaker je de gedachten hebt, hoe meer je erin gaat geloven. Zo let je meer op bewijs in je omgeving dat aantoont dat je negatieve gedachten kloppen.

De 5 meest voorkomende negatieve gedachten zijn:

1. Ik ‘moet’ van alles

Door te zeggen “ik moet alles goed doen” of “ik moet altijd aardig zijn” stel je eisen en verwachtingen aan jezelf waarvan je rationeel natuurlijk wel weet dat je die eigenlijk niet kan waarmaken. Je loopt het risico dat je daarmee over je eigen grenzen heengaat. Dat kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat je je vaak vermoeid voelt.

2. Je kunt erg goed zwart-wit denken

“Ze begrijpen mij nooit” of “het lukt me nooit” zijn voorbeelden van zwart-wit denken. Zeg je dat vaak tegen jezelf dan denk je alleen maar in uitersten. Als je dat tegen jezelf zegt dan is het moeilijk om iets te doen of in beweging te komen omdat je ervan uitgaat dat de situatie nooit zal veranderen. Jij denkt dat je helemaal niks aan kunt doen.

3. Kun je gedachten lezen?

Bij gedachten lezen ben je ervan overtuigt dat je weet wat een ander denkt. De feiten zijn natuurlijk dat je dat helemaal niet weet. Zelfs jij kan niet in het hoofd van de ander kijken. Wat voorbeelden? “Hij vindt mij vast heel erg dom” of “Als ik dat zeg dan vinden ze me vast niet professioneel”. Je laat je min of meer leiden door wat andere mensen van je vinden.

Als je durft te erkennen dat de gedachten alleen in jouw hoofd zitten heb je al een eerste stap gezet. Wellicht dat een beetje Nivea je kan helpen. (niet invullen voor een ander)

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

artikel gaat verder na de afbeelding

helpende gedachten
Is jouw emotionele gevoel een goede voorspeller van de toekomst?

4. Jouw emotionele gevoel is altijd juist

Als je tegen jezelf zegt “Ik ben bang dat ik het niet kan” en je laat je door deze (emotionele) redenatie leiden, dan ga je ervan uit dat jouw gevoel juist is als voorspeller van de toekomst. Helaas zijn deze emoties misleidend.

Gevoelens zijn goed, ok, de moeite waard om te uiten en vertellen iets over hoe je de situatie beleeft. Het is niet direct een reële verwachting voor jouw toekomst. Het is geen bewijs voor wat er in werkelijkheid gaat gebeuren.

5. Je kunt de toekomst voorspellen

“Ik weet zeker dat het morgen niet lukt”. Met zo’n uitspraak voorspel je de toekomst, Nu heb ik je hoog zitten maar ik ken niet veel mensen die accuraat de toekomst exact kunnen voorspellen. Een dergelijke gedachte laat je dicht slaan en voorkomt iedere mogelijkheid om er iets aan te doen. Beter natuurlijk om een dergelijke negatieve gedachte om te zetten in een helpende gedachte.

Hoe zit het bij jou?

Welke negatieve gedachten spelen bij jou de hoofdrol in je leven? En zou je die om kunnen zetten in een helpende gedachte? Laat je inspireren door de onderstaande ideeën.

De 25 beste helpende gedachten

Je kunt de helpende gedachten op allerlei manier gebruiken. Bijvoorbeeld als je jezelf niet prettig voelt kun je jezelf aanmoedigen en motiveren met deze positieve gedachten. Ook kun je de zinnetjes gebruiken als je iets belangrijks moet doen en je voelt je niet helemaal zeker. Met de zinnetjes zit je dan wat lekkerder in je vel.

Of gewoon, als je wakker wordt en jezelf een duwtje in de rug wil geven om je zelfvertrouwen een boost te geven. Lees de gedachten eerst helemaal door en kies er dan bijvoorbeeld 5 die echt bij jou passen op dit moment.

Kies vervolgens de helpende gedachte die het beste bij je past die dag, pas hem eventueel aan voor jouw situatie, en schrijf die specifieke helpende gedachte op. (Bijvoorbeeld in je phone.) Als je die helpende gedachte regelmatig leest die dag dan zul je merken dat je je beter gaat voelen.

 1. Ik ben gewoon moedig en ga vol voor wat ik wil en belangrijk vindt.
 2. Ik ben wie ik ben en daar ben ik blij mee. Jouw goedkeuring is wel prettig, maar voor mij niet noodzakelijk.
 3. De beren op de weg verdwijnen als sneeuw voor de zon. Door mijn eigen ontwikkeling kijk ik anders tegen problemen aan.
 4. Ik ben dankbaar voor de mensen om mij heen en zeg dat ook tegen hen op een eenvoudige manier door ‘dank je wel’ te zeggen.
 5. Ik zie en waardeer de kleine dingen die mij helpen door de dag.
 6. Ik beschik over de kwaliteiten, vaardigheden en mogelijkheden om extreem succesvol te zijn.
 7. Ik ben happy met mezelf en ben daardoor een bijzonder tevreden mens.
 8. Ik ben nog tot zo veel meer in staat. Het beste komt er nog aan. Ik kan groeien en mezelf ontwikkelen.
 9. Zelf ben ik de bouwmeester van mijn leven. Ik maak daar graag het ontwerp over. Ik kies ervoor om te bouwen aan het fundament van mijn leven.
 10. Ik vertrouw op mijn innerlijke wijsheid en geloof in mezelf.
 11. Ik ben een krachtig persoon, sterk en positief.
 12. Vandaag ga ik regelmatig op zoek naar mijn optimistische energie. Ik ga daar bewust mee om en geef prioriteit aan hoe ik me voel.
 13. Door mijn nieuwe, andere positieve gedachten geef ik mezelf de kans om mij te ontwikkelen.
 14. OK, ik zit nu in een lastige fase, maar ik weet in mijn hart dat dit over zal gaan. Ik kan deze moeilijke fase stap voor stap overwinnen.
 15. Ik ben een moedig mens en ga vol voor wat ik wil en belangrijk vind.
 16. Vandaag schep ik een rijkdom aan liefde, gezondheid, geluk en succes op mijn bord en iedereen mag mee-eten.
 17. Ik ben sterk. Toen het niet mee zat ben ik eruit gekomen. Ik heb tegenspoed en teleurstelling overwonnen. Ik heb ervan geleerd en ben gegroeid.
 18. Ik heb een talent, ik weet wat het is en ik ontwikkel dat dat verder met plezier.
 19. Mijn bedrijf is volop in ontwikkeling. Er gloort een mooi perspectief aan de horizon.
 20. Veel mensen kijken naar mij en zien mijn toegevoegde waarde. Die wordt groter als ik kies voor mijn eigen (persoonlijke) ontwikkeling.
 21. Hier ben ik! Trots hoe ik mezelf ontwikkeld heb.
 22. Ik ben op een plek in mijn leven waar rust en vrede een prioriteit is.
 23. Ik merk dat ik vooruit ga. Ik heb meer innerlijke kracht dan mensen om mij heen denken. Ik geloof en weet in mijn hart dat er mooie dingen op mij wachten.
 24. Ik tel mijn zegeningen, 1 voor 1. Iedere dag weer opnieuw en ik geniet daarvan.
 25. Ik ben aantoonbaar een bron van succes. Als ik iets graag wil, gebeurt het. Wat ik aanraak, verandert in een positief resultaat.

Kan ik nog wat meer doen?

Wat fijn dat je de moeite hebt genomen om je te verdiepen in helpende gedachten die jou ondersteunen in je persoonlijke ontwikkeling. Natuurlijk het is een klein stapje maar wel een belangrijk stapje om een patroon in je leven te doorbreken. Smaakt het naar meer en wil je meer zelfvertrouwen hierop ontwikkelen?

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Quick DIY guide to self-development & self-development

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

keer bekeken

Recent articles

Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

Het kan wat ongemakkelijk voelen, als iemand huilt op het werk. Wat kan je dan het beste doen? Zeggen dat hij/zij moet stoppen met huilen is niet de meest empathische reactie maar helemaal niks doen is misschien ook niet handig. Hoe kun je het beste omgaan met dit soort situaties? In dit blog lees je het.

keer bekeken
gelukkig zijn
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

Misschien geloof jij het ook wel: dat altijd gelukkig zijn je ultieme doel in het leven is. Dat je je daardoor nu niet ok voelt en te kort voelt schieten omdat je er nog niet bent is natuurlijk een beetje vervelend. 3 ideetjes om dat aan te pakken.

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

Vat je alles persoonlijk op? Ben je bang voor reacties van andere mensen? Ben je teveel bezig met hoe je overkomt of wat anderen van je vinden? Heb je daardoor het gevoel dat je altijd moet aanpassen? Lees dan snel verder want in dit blog vertel ik je hoe je dat kunt loslaten.

keer bekeken
onthechten
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

Voor de zoveelste keer lig je ‘s nachts klaarwakker naar het plafond te staren. Te piekeren, te malen. Herkauwen wat er is gebeurd, bijvoorbeeld. Je zou er los van willen komen, maar hoe? Drie vuistregels en enkele reflectievragen om te onthechten. Slaap lekker!

keer bekeken