Zelfvertrouwen vergroten

Meer zelfvertrouwen krijgen met hulp van de bandura gap

Pe Lamerigts
door Pe Lamerigts
71 keer bekeken

Albert Bandura, een psycholoog aan de Universiteit van Standford, toont in onderzoeken aan dat de verwachting die iemand heeft over eigen prestatie een belangrijke factor voor het succes ervan is.

Positieve overtuigingen over eigen prestatie zorgen voor een prestatie toename. Een van de bekendste voorbeelden van een dergelijke helpende overtuiging is het placebo-effect.

Om het effect op te wekken krijgen patiënten medicijnen die geen medische werkende stoffen bevatten. Doordat de arts hen doet geloven dat zij een werkend geneesmiddel krijgen voor hun kwaal, nemen de klachten af en neemt het zelfgenezend vermogen van de patiënt toe.

Overtuigingen over eigen prestatie kunnen helpen, maar ook tegenwerken. Als je denkt “het lukt nooit” is dat helaas maar al te vaak het resultaat. Gelukkig werkt het ook in omgekeerde zin. Als je denkt “dat gaat me lukken”, neemt het vermogen om te presteren toe. 

Bandura ontdekte dat als het verwachtingsniveau (overtuigingen) van mensen stijgt, hun prestaties ook stijgen, maar niet volledig synchroon. De prestatie blijven iets achter bij de verwachtingen. Bij een positieve overtuiging ten opzichte van het resultaat dat een handeling moet opleveren, neemt ons prestatievermogen met ongeveer 25% toe.

Bandura gap

Wanneer mensen iets nieuws leren maken ze in het begin snel en veel vorderingen. Tot een bepaald punt waarop extra inspanningen niet meer tot merkbare verbeteringen leiden. Daarna neemt de prestatie af en gaan ze twijfelen aan eigen kunnen. De overtuiging “ik word niet beter” krijgt de overhand. In veel gevallen vallen ze terug naar het beheersingsniveau van voor het terugvalpunt.  Een aantal zal stoppen met leren en/of met het beoefenen van de vaardigheid.

Volgens Bandura komt dat omdat mensen hun prestaties niet vergelijken met wat ze kunnen, maar met wat ze verwacht hadden te kunnen op dat punt. Op enig moment komen ze in hun ontwikkeling in een dip (Bandura’s gap) terecht en raken ze teleurgesteld.

Een mooi voorbeeld uit Bandura’s onderzoek zijn de kinderen die in hun proces om te leren lopen op een gegeven moment weer beginnen te kruipen. En velen van ons zullen in de dip hun pogingen om te stoppen met roken herkennen.

De enige manier om de dip te overwinnen is volharding en zelfvertrouwen. Wanneer de dip overwonnen is, stijgt het prestatievermogen weer, tot een volgende dip bereikt wordt.

In een ‘dipfase’ is het van belang belemmerende overtuigingen te herkennen en op zoek te gaan naar overtuigingen die ondersteunend zijn aan het doel wat we willen bereiken.

Twijfel niet aan jezelf is daar bij het motto, dat doen anderen wel. Het voegt niet veel toe als je hen daarbij helpt. Als jij in volle overtuiging je doelen realiseert, raken anderen overtuigd van je kunnen. Zelfs als je de doelen niet realiseert.

Gratis download

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je werkplezier in de weg en het zet je prestaties soms onder druk. Met deze 25 praktische tips en ideeën kun je je zelfvertrouwen een kleine boost geven op je werk.

  • Zet de eerste stap om die onzekerheid aan te pakken
  • Direct te gebruiken op je werk (en prive)
  • Plus elke maand handige tips voor meer zelfvertrouwen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

717 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

1120 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

2322 keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

2713 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

7933 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

2516 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

4186 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Help, ik ben te perfectionistisch. Hoe kan ik dat loslaten?

8982 keer bekeken
Communicatie nu-populair

5 slimme taktieken om je bila gesprek een boost te geven

29121 keer bekeken
Assertiever worden

Meer balans in werk en privé? 5 praktische ideeën om dat te doen

2677 keer bekeken

Recente artikelen