Wil je graag minder onzeker zijn? 10 simpele ideeën voor meer zelfvertrouwen.
Zelfvertrouwen vergroten

Wil je graag minder onzeker zijn? 10 simpele ideeën voor meer zelfvertrouwen.

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
9097 keer bekeken

Misschien twijfel je wel of je ooit meer zelfvertrouwen krijgt. De big question is: ben je zelf klaar voor meer zelfvertrouwen? Ben je het meer dan zat om nog langer naar jezelf te kijken zoals je dat nu doet? Met uitspraken als ‘kan ik het wel of ‘weet ik het wel zeker’. Altijd maar weer die twijfel. In dit blog geef ik je 10 ideeën waarmee je vandaag een 1e stap kan zetten om jouw onzeker zijn om te buigen naar gezond zelfvertrouwen

Meer zelfvertrouwen krijgen is eigenlijk een proces. Het is niet iets wat je in korte tijd even snel regelt. Ik zelf zie het meer als een verandering van lifestyle. Net zoals je dat doet als je een beetje gezonder of bewuster wilt leven. Het is een kwestie van het jezelf gunnen. In ieder geval verdien je het!

Hoe wordt ik minder onzeker?

In mijn praktijk spreek ik veel professionals die werken aan het vergroten van hun zelfvertrouwen. De rode draad van al die gesprekken? Op enig moment ‘hadden ze het helemaal gehad’ om zo naar zichzelf te kijken. Heb jij dat ook? Zet dan vandaag de eerste stap met de 10 activiteiten die ik hieronder voor je op een rijtje heb gezet, en die je zelfvertrouwen vergroten.

Wil je ze alle 10 doen? Dat mag natuurlijk, maar je kunt er ook gewoon 1 of 2 kiezen die bij je passen. Het belangrijkste is dat je het doet.

1. Je mag stoppen met vergelijken

Je zou vanaf vandaag kunnen stoppen om jezelf met anderen te vergelijken. Er zijn altijd mensen die meer of minder lijken te zijn of te hebben. Als je doorgaat met deze vergelijkingsspelletjes verlies je altijd. En met pak-um-beet 7,5 miljard mensen heb je ook wel heel veel tegenstanders op deze aardbol, vind je niet ;)? Geef je dus maar over en stop met dat vergelijken.

2. leer 1 woordje: bedankt

Hoe ga jij om met complimenten? Wimpel je ze af met de woorden: ‘Oh, het stelde niks voor hoor’. Wanneer je zo praat waardeer je jezelf niet voldoende. Eigenlijk zeg je tegen jezelf dat je het niet waard bent om geprezen te worden. (Ja, ja, ik weet wel dat je het zo niet bedoelt en dat het een soort van automatisch gaat.)

Begin daarom vandaag nog met simpelweg ‘bedankt’ of ‘dankjewel’ te zeggen op de complimenten die je krijgt.

3. bevestig jezelf met iets positiefs

Deze klinkt misschien een beetje stom, maar tegen jezelf zeggen dat je ‘echt heel goed bent’ werkt prima. Wil je meer zelfverzekerd zijn? Gebruik dan deze positieve zinnetjes (moeilijk woord: affirmaties) om je zelfwaardering op te krikken. Schrijf de 3 belangrijkste affirmaties achter op een kaartje of op de spiegel en herhaal deze elke ochtend als je opstaat.

4. Je hebt lang genoeg in de put gezeten

Heb jij ook zo’n vast recept waarmee je jezelf in de put praat? De standaard zinnen waarmee het je lukt om jezelf naar beneden te halen? Schrijf ze voor de grap eens op een papiertje en verscheur dat papiertje en gooi het lekker in de prullenmand.

Dat lucht op! De waardering voor jezelf kan alleen maar groeien als je stopt met klagen over je uiterlijk, financiën of carrière. Kom maar gerust uit die put. Je hebt er lang genoeg in gezeten.

5. Vergroot je kennis & deskundigheid over zelfvertrouwen

Lees boeken, volg een individueel coachtraject of kijk naar onderwerpen op het internet op het gebied van zelfwaardering en zelfvertrouwen. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig je lichaamstaal verbeteren om jezelf een boost te geven.

Als je teveel naar de negatieve kant van het leven kijkt dan helpt dat niet echt. Beter kun je dan iets leuks doen voor jezelf zoals een goed boek lezen of naar een mooie film kijken.

6. Intensiveer het contact met jouw persoonlijke fans

Je zou vanaf vandaag een keuze kunnen maken. Het werkt als volgt: je neemt je vrienden- en familiekring in ogenschouw. Vervolgens neem je het besluit om meer met de positief ingestelde personen om te gaan. Mensen die jou zien zitten, die jij vertrouwt en die ‘fan’ van je zijn.

Wie zijn jouw fans?

‘Fan’ betekent in dit geval dat ze je accepteren en stimuleren zoals je bent, met al je positieve en minder positieve kanten. Zo kun je veel beter omgaan met feedback. Waarom dit goed voor je is? Negatieve mensen praten jou en je ideeën vaak in de put met zinnen als: ‘zou je dat nou wel doen?…..’ Daar zit je niet echt op te wachten toch? 

Blog gaat verder na de foto

onzeker zijn
Wie zijn jouw fans?

7. Maak een succeslijst

Maak een lijst van successen die je in het verleden behaald hebt. Dit hoeven niet allemaal ‘grootse’ prestaties te zijn zoals het beklimmen van een berg. Noop, het gaat juist om je (zelf)waardering van de kleine dingen.

Wat heb je gewoon goed gedaan?

Denk bijvoorbeeld eens aan dat project wat je zo goed hebt gedaan of die leuke vakantie die je hebt georganiseerd. De dagelijkse dingen dus. Cruciaal: als je dit opschrijft denk dan ook gelijk aan de positieve gevoelens die je bij deze successen had. Mis je wat inspiratie? Vraag het eens aan je ‘fans’ (zie nummer 6).

8.  Wat zijn jouw positieve eigenschappen?

Misschien ben je nu nog geneigd om je meer te focussen op de dingen die je niet zo goed kan. Ik zeg: ‘neem daar rigoureus afscheid van’. Maak, in plaats daarvan, een lijst van positieve eigenschappen van jezelf. (Bijvoorbeeld eerlijkheid, inlevingsvermogen, humor etc etc) Schrijf er maar eens een stuk of 10 op.

Leer om loyaal te zijn aan jezelf

Als je weet wat je goed kan of belangrijk vindt dan kun je loyaler aan jezelf zijn. Loyaal zijn aan jezelf doe je bijvoorbeeld door deze kwaliteiten altijd naar voren te duwen als jouw persoonlijke mogelijkheden om het werk te doen. Daarmee geef je je zelfvertrouwen een enorme boost.

9. Doe iets leuks voor een ander

Als je iets voor een ander doet dan is dat natuurlijk collegiaal, medemenselijk en misschien vind je het zelf normaal om dat te doen. Heb je er wel eens bij stil gestaan dat het ook jou een goed gevoel geeft. Je zegt dan bijvoorbeeld: ‘ik vind dat leuk om voor je te doen’. Ik weet niet of je het beseft, maar met dat goede gevoel stimuleer je op eenvoudige wijze je zelfbeeld en je eigenwaarde.

10. Kom van die bank af

Als je op de bank blijft zitten gebeurt er natuurlijk niets. Om je zelfvertrouwen sterker te maken is de actiestand nodig. Stop met piekeren en nadenken wat je zal doen. Als je aan de zijlijn blijft staan kun je geen positieve zelfwaardering opbouwen. Met ‘niks doen’ krijg je op een bepaald moment een slecht gevoel.

Je zegt dan tegen jezelf ‘had ik toen maar …..’. Dus kom in actie en werk vandaag nog aan het vergroten van je zelfvertrouwen. Je verdient het.

Wil je minder onzeker zijn?

Wil je zelf graag minder onzeker zijn? Dan is ons 1-op-1 cursus zelfvertrouwen ‘in 40 dagen je zelfvertrouwen vergroten’ misschien iets voor jou.

Nog een stap zetten om je zelfvertrouwen een oppepper te geven?

Wil je nog een stap zetten om je zelfvertrouwen te vergroten en minder onzeker te zijn? Met deze 8 vragen leg je een stevig fundament en leer je jezelf op een positieve manier beter kennen. Weet je zelf niet precies de antwoorden? Bespreek deze vragen dan samen met je beste vriend / vriendin. Neem er gerust een lekker drankje bij 🙂

 1. Wat zijn de dingen die ik goed heb gedaan?
 2. Waar ben ik erg trots op?
 3. Waar ben ik dankbaar voor?
 4. Wanneer voel ik mij bijzonder goed?
 5. Wat doe ik erg graag?
 6. Welke mensen denken dat ik iets goed kan?
 7. Wat waren de lastige situaties waar ik goed doorheen gekomen ben?
 8. Welke bruikbare zinnen geven mij zelfvertrouwen?

Gratis download

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je werkplezier in de weg en het zet je prestaties soms onder druk. Met deze 25 praktische tips en ideeën kun je je zelfvertrouwen een kleine boost geven op je werk.

 • Zet de eerste stap om die onzekerheid aan te pakken
 • Direct te gebruiken op je werk (en prive)
 • Plus elke maand handige tips voor meer zelfvertrouwen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips blijf je beter in balans

321 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

706 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

329 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

1206 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Help, ik ben te perfectionistisch. Hoe kan ik dat loslaten?

5583 keer bekeken
Communicatie nu-populair

5 slimme taktieken om je bila gesprek een boost te geven

20056 keer bekeken
Assertiever worden

Meer balans in werk en privé? 5 praktische ideeën om dat te doen

2180 keer bekeken
Loopbaan

goede CV maken? Met deze structuur meer kans op een nieuwe job

3510 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Het perfecte recept om overeind te blijven in een lastig gesprek

4117 keer bekeken
Assertiever worden

Zo voorkom je dichtklappen tijdens een gesprek

8515 keer bekeken

Recente artikelen