Wil je graag minder onzeker zijn? 10 simpele ideeën voor meer zelfvertrouwen.
Zelfvertrouwen vergroten

Wil je graag minder onzeker zijn? 10 simpele ideeën voor meer zelfvertrouwen.

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Misschien twijfel je wel of je ooit meer zelfvertrouwen krijgt. De big question is: ben je zelf klaar voor meer zelfvertrouwen? Ben je het meer dan zat om nog langer naar jezelf te kijken zoals je dat nu doet? Met uitspraken als ‘kan ik het wel of ‘weet ik het wel zeker’. Altijd maar weer die twijfel. In dit blog geef ik je 10 ideeën waarmee je vandaag een 1e stap kan zetten om jouw onzeker zijn om te buigen naar gezond zelfvertrouwen

Meer zelfvertrouwen krijgen is eigenlijk een proces. Het is niet iets wat je in korte tijd even snel regelt. Ik zelf zie het meer als een verandering van lifestyle. Net zoals je dat doet als je een beetje gezonder of bewuster wilt leven. Het is een kwestie van het jezelf gunnen. In ieder geval verdien je het!

Hoe wordt ik minder onzeker?

In mijn praktijk spreek ik veel professionals die werken aan het vergroten van hun zelfvertrouwen. De rode draad van al die gesprekken? Op enig moment ‘hadden ze het helemaal gehad’ om zo naar zichzelf te kijken. Heb jij dat ook? Zet dan vandaag de eerste stap met de 10 activiteiten die ik hieronder voor je op een rijtje heb gezet, en die je zelfvertrouwen vergroten.

Wil je ze alle 10 doen? Dat mag natuurlijk, maar je kunt er ook gewoon 1 of 2 kiezen die bij je passen. Het belangrijkste is dat je het doet.

1. Je mag stoppen met vergelijken

Je zou vanaf vandaag kunnen stoppen om jezelf met anderen te vergelijken. Er zijn altijd mensen die meer of minder lijken te zijn of te hebben. Als je doorgaat met deze vergelijkingsspelletjes verlies je altijd. En met pak-um-beet 7,5 miljard mensen heb je ook wel heel veel tegenstanders op deze aardbol, vind je niet ;)? Geef je dus maar over en stop met dat vergelijken.

2. leer 1 woordje: bedankt

Hoe ga jij om met complimenten? Wimpel je ze af met de woorden: ‘Oh, het stelde niks voor hoor’. Wanneer je zo praat waardeer je jezelf niet voldoende. Eigenlijk zeg je tegen jezelf dat je het niet waard bent om geprezen te worden. (Ja, ja, ik weet wel dat je het zo niet bedoelt en dat het een soort van automatisch gaat.)

Begin daarom vandaag nog met simpelweg ‘bedankt’ of ‘dankjewel’ te zeggen op de complimenten die je krijgt.

3. bevestig jezelf met iets positiefs

Deze klinkt misschien een beetje stom, maar tegen jezelf zeggen dat je ‘echt heel goed bent’ werkt prima. Wil je meer zelfverzekerd zijn? Gebruik dan deze positieve zinnetjes (moeilijk woord: affirmaties) om je zelfwaardering op te krikken. Schrijf de 3 belangrijkste affirmaties achter op een kaartje of op de spiegel en herhaal deze elke ochtend als je opstaat.

4. Je hebt lang genoeg in de put gezeten

Heb jij ook zo’n vast recept waarmee je jezelf in de put praat? De standaard zinnen waarmee het je lukt om jezelf naar beneden te halen? Schrijf ze voor de grap eens op een papiertje en verscheur dat papiertje en gooi het lekker in de prullenmand.

Dat lucht op! De waardering voor jezelf kan alleen maar groeien als je stopt met klagen over je uiterlijk, financiën of carrière. Kom maar gerust uit die put. Je hebt er lang genoeg in gezeten.

5. Vergroot je kennis & deskundigheid over zelfvertrouwen

Lees boeken, volg een individueel coachtraject of kijk naar onderwerpen op het internet op het gebied van zelfwaardering en zelfvertrouwen. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig je lichaamstaal verbeteren om jezelf een boost te geven.

Als je teveel naar de negatieve kant van het leven kijkt dan helpt dat niet echt. Beter kun je dan iets leuks doen voor jezelf zoals een goed boek lezen of naar een mooie film kijken.

6. Intensiveer het contact met jouw persoonlijke fans

Je zou vanaf vandaag een keuze kunnen maken. Het werkt als volgt: je neemt je vrienden- en familiekring in ogenschouw. Vervolgens neem je het besluit om meer met de positief ingestelde personen om te gaan. Mensen die jou zien zitten, die jij vertrouwt en die ‘fan’ van je zijn.

Wie zijn jouw fans?

‘Fan’ betekent in dit geval dat ze je accepteren en stimuleren zoals je bent, met al je positieve en minder positieve kanten. Zo kun je veel beter omgaan met feedback. Waarom dit goed voor je is? Negatieve mensen praten jou en je ideeën vaak in de put met zinnen als: ‘zou je dat nou wel doen?…..’ Daar zit je niet echt op te wachten toch? 

Blog gaat verder na de foto

onzeker zijn
Wie zijn jouw fans?

7. Maak een succeslijst

Maak een lijst van successen die je in het verleden behaald hebt. Dit hoeven niet allemaal ‘grootse’ prestaties te zijn zoals het beklimmen van een berg. Noop, het gaat juist om je (zelf)waardering van de kleine dingen.

Wat heb je gewoon goed gedaan?

Denk bijvoorbeeld eens aan dat project wat je zo goed hebt gedaan of die leuke vakantie die je hebt georganiseerd. De dagelijkse dingen dus. Cruciaal: als je dit opschrijft denk dan ook gelijk aan de positieve gevoelens die je bij deze successen had. Mis je wat inspiratie? Vraag het eens aan je ‘fans’ (zie nummer 6).

8.  Wat zijn jouw positieve eigenschappen?

Misschien ben je nu nog geneigd om je meer te focussen op de dingen die je niet zo goed kan. Ik zeg: ‘neem daar rigoureus afscheid van’. Maak, in plaats daarvan, een lijst van positieve eigenschappen van jezelf. (Bijvoorbeeld eerlijkheid, inlevingsvermogen, humor etc etc) Schrijf er maar eens een stuk of 10 op.

Leer om loyaal te zijn aan jezelf

Als je weet wat je goed kan of belangrijk vindt dan kun je loyaler aan jezelf zijn. Loyaal zijn aan jezelf doe je bijvoorbeeld door deze kwaliteiten altijd naar voren te duwen als jouw persoonlijke mogelijkheden om het werk te doen. Daarmee geef je je zelfvertrouwen een enorme boost.

9. Doe iets leuks voor een ander

Als je iets voor een ander doet dan is dat natuurlijk collegiaal, medemenselijk en misschien vind je het zelf normaal om dat te doen. Heb je er wel eens bij stil gestaan dat het ook jou een goed gevoel geeft. Je zegt dan bijvoorbeeld: ‘ik vind dat leuk om voor je te doen’. Ik weet niet of je het beseft, maar met dat goede gevoel stimuleer je op eenvoudige wijze je zelfbeeld en je eigenwaarde.

10. Kom van die bank af

Als je op de bank blijft zitten gebeurt er natuurlijk niets. Om je zelfvertrouwen sterker te maken is de actiestand nodig. Stop met piekeren en nadenken wat je zal doen. Als je aan de zijlijn blijft staan kun je geen positieve zelfwaardering opbouwen. Met ‘niks doen’ krijg je op een bepaald moment een slecht gevoel.

Je zegt dan tegen jezelf ‘had ik toen maar …..’. Dus kom in actie en werk vandaag nog aan het vergroten van je zelfvertrouwen. Je verdient het.

Wil je minder onzeker zijn?

Wil je zelf graag minder onzeker zijn? Dan is ons 1-op-1 cursus zelfvertrouwen ‘in 40 dagen je zelfvertrouwen vergroten’ misschien iets voor jou.

Nog een stap zetten om je zelfvertrouwen een oppepper te geven?

Wil je nog een stap zetten om je zelfvertrouwen te vergroten en minder onzeker te zijn? Met deze 8 vragen leg je een stevig fundament en leer je jezelf op een positieve manier beter kennen. Weet je zelf niet precies de antwoorden? Bespreek deze vragen dan samen met je beste vriend / vriendin. Neem er gerust een lekker drankje bij 🙂

  1. Wat zijn de dingen die ik goed heb gedaan?
  2. Waar ben ik erg trots op?
  3. Waar ben ik dankbaar voor?
  4. Wanneer voel ik mij bijzonder goed?
  5. Wat doe ik erg graag?
  6. Welke mensen denken dat ik iets goed kan?
  7. Wat waren de lastige situaties waar ik goed doorheen gekomen ben?
  8. Welke bruikbare zinnen geven mij zelfvertrouwen?

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

keer bekeken

Recente artikelen

Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

Het kan wat ongemakkelijk voelen, als iemand huilt op het werk. Wat kan je dan het beste doen? Zeggen dat hij/zij moet stoppen met huilen is niet de meest empathische reactie maar helemaal niks doen is misschien ook niet handig. Hoe kun je het beste omgaan met dit soort situaties? In dit blog lees je het.

keer bekeken
gelukkig zijn
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

Misschien geloof jij het ook wel: dat altijd gelukkig zijn je ultieme doel in het leven is. Dat je je daardoor nu niet ok voelt en te kort voelt schieten omdat je er nog niet bent is natuurlijk een beetje vervelend. 3 ideetjes om dat aan te pakken.

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

Vat je alles persoonlijk op? Ben je bang voor reacties van andere mensen? Ben je teveel bezig met hoe je overkomt of wat anderen van je vinden? Heb je daardoor het gevoel dat je altijd moet aanpassen? Lees dan snel verder want in dit blog vertel ik je hoe je dat kunt loslaten.

keer bekeken
helpende gedachten
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

Merk jij aan jezelf dat je negatief denkt over jezelf? Is dat eigenlijk best vermoeiend en houdt dat je tegen in wat je wilt bereiken? Met deze 25 helpende gedachten zet je een eerste stap om dat aan te pakken zodat jij precies kunt zijn wie jij bent en kunt laten zien wat je in huis hebt.

keer bekeken