Sociaal zijn
Zelfvertrouwen vergroten

7 keer meer zelfvertrouwen? Dit kun je leren van sociaal handige mensen

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Sociaal zijn op het werk is soms een opgave. Wellicht heb je het niet van nature meegekregen of voel je je wat onzeker. Niet getreurd want je kunt je zelfvertrouwen opbouwen met deze 7 hints van sociaal handige mensen. 

Hint 1: Sociaal handige mensen leggen niets uit over zichzelf ….

Sociaal handige mensen weten dat jij als gesprekspartner niet perfect bent. Ze accepteren je zoals je bent. Niemand is perfect en dat zal ook nooit het geval zijn in de toekomst.

Zij weten dat van jou maar ook van zichzelf. Ze accepteren zichzelf met alle goede eigenschappen en minder goede eigenschappen. Sociaal succesvolle mensen weten dus dat het bij een goede (werk)relatie gaat om het wederzijds accepteren van elkaars plussen en minnen.

Hint 2: ze klampen zich aan niemand vast

Sociaal handige mensen hebben vaak een aardig idee, waar ze voor staan en wat ze wel of niet willen in hun leven. Ze zijn ook bereid om dat te verdedigen. Ze zijn de “keepers of their own space”. In die zin staan ze met beide voeten op een stevige ondergrond van zelfvertrouwen.

Ze weten dat er nooit iemand zal komen die tegen hen zegt wat acceptabel is en wat niet. Ze weten dat je dat soort waarden en uitgangspunten zelf moet bepalen.

Als je op ze let dan merk je ook dat ze niet meteen ondersteboven van iemand zijn. Natuurlijk kunnen ze hun bewondering uitspreken over hun held maar het zal ze nooit uit hun balans brengen, zij klampen zich nooit aan deze helden vast. Wil je sociaal zijn? Wees dan onafhankelijk.

Hint 3: ze zijn gefrustreerd, bang en ongeduldig

…en ze verbergen daar niet veel van! De ultieme sleutel voor een arm emotioneel en sociaal leven is om al die emoties te onderdrukken. Sociaal handige mensen weten dat.

Ze drukken altijd hun emoties uit, wetende dat het bij het leven hoort om soms problemen te hebben. Soms heb je een goede dag en soms een wat mindere. Sociaal zijn betekent dus dat je emoties deelt. Dat kun je leren door te werken aan je emotionele intelligentie.

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hint 4: ze bieden hulp wanneer je dat nodig hebt

Sociaal zijn is het goed gebruiken maken van je empathisch vermogen. Sociaal handige mensen ‘ruiken’ zelfs je emoties van grote afstand. Ze snappen op welke momenten je je druk maakt of het moeilijk hebt. Je hoeft dat eigenlijk nooit tegen hen te zeggen.

En als je dan een beetje down bent of onzeker dan grijpen deze mensen de mogelijkheid om je te helpen zoals je zelden geholpen bent. Ze staan dan echt voor je klaar. Ze bieden hulp en aanmoediging op precies dát moment waar je dit het meeste nodig hebt. Vaak doen ze dit met gepaste, introverte, terughoudendheid en gaan ze je zeker niet “bemoederen of bevaderen”.

Hint 5: sociaal zijn = weten wat de ander belangrijk vindt

Sociaal zijn betekent dat je oprecht geïnteresseerd bent in de ander.  Sociaal handige mensen weten wat voor jou belangrijk is en spelen daar op in door met belangstelling vragen aan je te stellen.

Het zorgt ervoor dat er een sterke natuurlijke verbinding tussen jou en die persoon ontstaat. Ze beginnen er ook gelijk mee zodra je ze tegenkomt. Ze bewijzen daarmee dat ze om je geven en dat je belangrijk voor hen bent.

Hint 6: ze investeren in je zonder iets terug te verwachten

Veel mensen zijn bang om iets weg te geven of iets te doen voor een ander. Men zou toch zomaar misbruik van je kunnen maken! Deze bange mensen hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat veel mensen egoïstisch zijn en dat ze niets terug doen als jij aardig voor ze bent.

Sociaal handige mensen realiseren zich bijzonder goed dat je eerst iets moet geven, voordat je iets terugkrijgt. Sociaal handige mensen weten ook dat iets geven niet betekent dat je iets kostbaars moet overhandigen. Gewoon aardig zijn kan al een geweldige eerste stap zijn.

Is het tijd om jezelf wat meer te laten zien?
Werk dan aan je zelfvertrouwen met onze 1-op-1 cursus zelfvertrouwen ‘in 40 dagen je zelfvertrouwen vergroten’.

Subtiele hint 7: ze steken mild de draak met je, dat is goed voor je

Tja, je gelooft het misschien niet maar het staat er echt. Soms is het tijd voor serieus werk en soms is het tijd voor wat humor. Sociaal handige mensen weten je als geen ander in te laten zien dat je soms niet te serieus moet zijn. Deze luchtige houding doet je realiseren dat je het leven in ieder geval niet altijd serieus moet nemen.

Sometimes you have to go with the flow. Het helpt je om problemen van een andere kant te bekijken. Sociaal handige mensen zijn hier meesters in.

Mijn conclusie

Iedereen kan het sociaal zijn op het werk eigenlijk leren door veel te oefenen met de tips die bij elke hint staan. Natuurlijk niet alle zeven tegelijk. Kies er gewoon één uit en bemerk dat mensen op een aardige manier met jou zullen omgaan. Net zoals al die andere sociaal handige mensen.

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Quick DIY guide for personal growth

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

My co-workers never give me feedback (& here’s why!)

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emotions of employees. How do I deal with that?

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

How to deal with someone crying at work

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 easy conversation techniques to keep a difficult conversation on track

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken

Recent articles

Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

Het kan wat ongemakkelijk voelen, als iemand huilt op het werk. Wat kan je dan het beste doen? Zeggen dat hij/zij moet stoppen met huilen is niet de meest empathische reactie maar helemaal niks doen is misschien ook niet handig. Hoe kun je het beste omgaan met dit soort situaties? In dit blog lees je het.

keer bekeken
gelukkig zijn
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

Misschien geloof jij het ook wel: dat altijd gelukkig zijn je ultieme doel in het leven is. Dat je je daardoor nu niet ok voelt en te kort voelt schieten omdat je er nog niet bent is natuurlijk een beetje vervelend. 3 ideetjes om dat aan te pakken.

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

Vat je alles persoonlijk op? Ben je bang voor reacties van andere mensen? Ben je teveel bezig met hoe je overkomt of wat anderen van je vinden? Heb je daardoor het gevoel dat je altijd moet aanpassen? Lees dan snel verder want in dit blog vertel ik je hoe je dat kunt loslaten.

keer bekeken
helpende gedachten
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

Merk jij aan jezelf dat je negatief denkt over jezelf? Is dat eigenlijk best vermoeiend en houdt dat je tegen in wat je wilt bereiken? Met deze 25 helpende gedachten zet je een eerste stap om dat aan te pakken zodat jij precies kunt zijn wie jij bent en kunt laten zien wat je in huis hebt.

keer bekeken