Comfortzone
Zelfvertrouwen vergroten

Eenvoudig buiten je comfortzone treden? Zo doe je dat.

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
4295 keer bekeken

Je hebt het vast weleens gehoord: alle spannende en magische dingen gebeuren als je in staat bent om buiten je comfortzone te treden. Dat is niet altijd makkelijk omdat ‘buiten je comfortzone stappen’ in veel gevallen stress en spanning met zich meebrengt. Dus is er niet iets wat dat makkelijker maakt? In dit blog een paar ideeën.

En oh ja. Het concept van ‘buiten je comfortzone treden’ kent vele broodje aap verhalen. Deze lees je aan het einde van dit blog.

Waarom is het zo moeilijk om buiten je comfortzone te stappen

Je snapt rationeel wel dat het handig is om buiten je comfortzone te stappen. Het lukt vaak niet omdat je het gevoel hebt dat het een te grote stap is. Logisch natuurlijk want het was nu eenmaal buiten je comfortzone. Je gebruikt dan woorden als: ‘dat is niet echt wie ik ben’ of ‘ik denk dat anderen deze versie van mij niet leuk vinden’ of ‘Ik vind het genant omdat dan zo duidelijk wordt dat ik niet goed kan’. Herkenbaar?

Al deze gedachten saboteren natuurlijk alle inspanningen die je erin wil stoppen om die volgende (spannende) stap ook voor jou mogelijk te maken. Veranderen is lang niet altijd gemakkelijk en voor veel mensen een hele opgave.

Stel: je hebt geen angst of spanning meer.

Stel je kunt de spanning of angst om buiten je comfortzone te treden gewoon weggummen of in ieder geval minder/kleiner maken. Hoe fijn zou dat zijn? Uit onderzoek van Andy Molinsky (2017) komt naar voren dat professionals die buiten hun comfortzone zijn getreden drie gemeenschappelijke kenmerken hebben. Ik deel ze met je.

1. Ze hebben een vastberaden overtuiging

Een belangrijk kenmerk is dat succesvolle mensen een sterk gevoel voor hun eigen zingeving hebben. Ze weten precies wat hun ‘motor’ nodig heeft, wat hun talent is en waar zij harder van gaan lopen. Dat maakt het voor hen eenvoudiger om de mogelijke stress en extra inspanning te doorstaan.

Een belangrijke vraag die je jezelf daarbij kunt stellen is “waarom doe ik dit?” Hoe beter je daar een antwoord op weet met je hart hoe makkelijker het wordt om stappen te zetten.

2. Ze kiezen voor babystapjes

Kun je een soort van logische eerste kleine stap maken in de goede richting? 1 ding is zeker het brengt je doel dichterbij. Als je alleen maar bezig bent met je einddoel dan is het logisch dat je jezelf verlamt voelt. Het is zoveel! Een kleine verandering zit hem letterlijk in kleine dingen.

Denk bijvoorbeeld eens aan het gebruiken/kiezen van andere woorden voor je onderwerp of stap die je gaat zetten. Je kunt ook iets doen met het veranderen van je lichaamshouding of bepaal zelf een andere timing of de locatie. Of kijk ook eens naar de techniek van de tiny habits als je nog wat meer inspiratie op wilt doen.

Het lijkt onnozel maar dit soort kleine dingen werken als een gek. Het verandert het perspectief en de situatie. Succesvolle professionals die buiten hun comfortzone zijn getreden maken hier veelvuldig gebruik van.

3. DE REALITEIT ONDER OGEN KUNNEN ZIEN

De realiteit onder ogen zien is het vermogen om een eerlijk en redelijk perspectief op de uitdaging te verwoorden. Het is een poging om goed bij jezelf te rade te gaan over de (nieuwe) situatie waar je naar toe wil.

Uit het eerdergenoemde onderzoek blijkt dat mensen, die zorgvuldig hun eigen emoties kunnen lezen en verklaren, beter in staat zijn om buiten hun comfortzone te treden. De kern hierin is: hoe goed ken je jezelf en ook je favoriete ontwijkingsstrategieën?

Dus niet teveel piekeren of overdrijven zoals zoveel mensen doen in stressvolle situaties. Maak het reëel en onderzoek het. Misschien dat de nieuwe situatie dan niet eens zo ver buiten je comfortzone ligt als je in eerste instantie dacht.

Zelf wat meer uit je comfortzone komen?
Dan is ons 1-op-1 cursus zelfvertrouwen ‘in 40 dagen je zelfvertrouwen vergroten’ geknipt voor je.

Tot slot: 5 broodje aap verhalen over jouw comfortzone

Het onderzoek van Molinsky toont ook een aantal onzin gedachten over het uit je comfortzone stappen aan. Zeg maar ‘broodje aap verhalen’. Dit zijn ze:

Aap 1: het enige wat nodig is om buiten je comfortzone te treden is de sprong in het diepe.
Realiteit: er zijn echt maar heel weinig mensen die spontaan uit hun comfortzone stappen. De meesten maken een goede strategische overweging voordat ze de sprong wagen.

Aap 2: de spannende en magische dingen gebeuren alleen buiten je comfortzone.
Realiteit: onzin, het kan zowel binnen als buiten je comfortzone gebeuren.

Aap 3: ik ben de enige die er zo mee worstelt.
Realiteit: bijna iedereen worstelt met het buiten de comfortzone treden. Je maakt dus onderdeel uit van een grote groep.

Aap 4: buiten je comfortzone treden is gewoon door de zure appel heen bijten.
Realiteit: dat is zeker een punt, maar net zo belangrijk is het om een goede strategie te hebben waardoor de appel minder zuur is en misschien wel zoetzuur.

Aap 5: het is gewoon een kwestie van inspiratie, dan kan iedereen eenvoudig buiten zijn/haar comfortzone treden.
Realiteit: iedereen kan het maar je hebt wel iets meer nodig dan inspiratie. Je hebt ook inspanning, doorzettingsvermogen en een scherp zicht op je uitdagingen nodig. 

Veel succes met je eerste stappen en met deze tips kun je eenvoudig buiten je comfortzone treden en een voorsprong opbouwen om jouw uitdaging in je professionele ontwikkeling vorm te geven.

Gratis download

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je werkplezier in de weg en het zet je prestaties soms onder druk. Met deze 25 praktische tips en ideeën kun je je zelfvertrouwen een kleine boost geven op je werk.

  • Zet de eerste stap om die onzekerheid aan te pakken
  • Direct te gebruiken op je werk (en prive)
  • Plus elke maand handige tips voor meer zelfvertrouwen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

725 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

1129 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

2331 keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

2713 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

7966 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

2521 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

4189 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Help, ik ben te perfectionistisch. Hoe kan ik dat loslaten?

8988 keer bekeken
Communicatie nu-populair

5 slimme taktieken om je bila gesprek een boost te geven

29148 keer bekeken
Assertiever worden

Meer balans in werk en privé? 5 praktische ideeën om dat te doen

2677 keer bekeken

Recente artikelen