snelle gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling in 3 stappen
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Het einde van het jaar kan erg druk zijn omdat je aandacht naar familie gaat of naar het werk wat nog af moet voordat je met vakantie gaat. Zonder dat je er erg in hebt zou je zomaar een perfecte kans missen om je eigen zelfontplooiing een boost te geven. Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht is dit een heel goed moment om tijd te nemen en terug te kijken op het afgelopen jaar. Dat kun je gewoon zelf met deze handige DIY-gids! (Do It Yourself 😊)

Natuurlijk is persoonlijke ontwikkeling op je werk in dit blog het uitgangspunt, maar je privéleven meenemen is natuurlijk ook heel goed mogelijk. Een goede balans daarin is toch ook belangrijk, nietwaar? Met dit blog kun je in drie stappen terugkijken op je jaar en inspirerende, eenvoudige stappen bedenken voor jouw zelfontplooiing in het komende jaar!

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Zelfontplooiing betekenis

Op eigen kracht je eigen vaardigheden verder ontwikkelen, door bijvoorbeeld feedback te zoeken en te gebruiken en doelen te stellen. ‘Zelfontplooiing’ betekent dat je inzicht hebt in hoe je zelf functioneert en dat je je vaardigheden en talenten volledig wil ontwikkelen.

Hoe ontwikkel je jezelf?

Om grip te krijgen op je eigen ontwikkeling moet je weten wat er gebeurd is in het afgelopen jaar en een soort van ‘eigenaar’ worden van die gebeurtenissen. Pas als je bewust zicht krijgt op je eigen ontwikkeling is het mogelijk om bij te sturen en te bepalen wat je graag anders zou willen. Deze zelfreflectie is het fundament voor je persoonlijke groei.

Altijd maar doorrennen is dan onhandig. Tijd dus voor een pauzemomentje om terug te kijken wat wel en niet werkte voor je in het afgelopen jaar.

1. Jezelf ontwikkelen? Eerst de pauzeknop induwen

Op pauze drukken betekent stilstaan, vertragen en uitzoomen op het afgelopen jaar; in essentie betekent dit bekijken wat je goed hebt gedaan en hoe je deze goede punten verder kunt versterken. (Mijn favoriete manier van reflecteren en groeien). Maar zeker ook bekijken wat minder goed ging zodat je niet in herhaling valt in het komende jaar.

Wat kun je doen? Stel deze vragen aan jezelf.

Kies een rustige plek in je huis zodat je ongestoord kunt nadenken. Geef jezelf ook even de tijd om echt rustig na te denken over de vragen die ik zo meteen aan je stel.

Wat tips? Zet een wekkertje voor 5 minuten bij elke vraag en gebruik je agenda van het afgelopen jaar zodat je makkelijk op een spoor komt wat gewerkt heeft voor je en wat niet. Gebruik de techniek van mindmapping om een eerste indruk van het afgelopen jaar voor jezelf op te schrijven.

Zelfontplooiing met een mindmap
Een mindmap is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema (hier: zelfontplooiing of zelfontwikkeling). Een mindmap wordt gebruikt om creatieve processen te ondersteunen en bij leren en onthouden.

Ik heb deze reflectievragen voor je:

1. Wanneer heb ik dit jaar het meeste geleerd?
2. Waar ben ik het meest trots op?
3. Wie heeft mij geholpen om op mijn best te zijn?
4. Hoe hebben mijn sterke punten mij geholpen succesvol te zijn?
5. Wat zou ik willen dat ik anders had gedaan?

Noot: wil je wat inspiratie waar je naar kunt kijken binnen je ontwikkeling als professional?

Denk dan bijvoorbeeld eens aan je resultaatgerichtheid, je softskills, balans werk/privé, je emotionele intelligentie, je communicatievaardigheden, omgaan met je leidinggevende. Ook kun je kijken hoe je werk bijdraagt aan de strategie van je afdeling of organisatie.

2. Zelfreflectie door een spiegel te zoeken

Het beoordelen van je eigen ontwikkeling in het afgelopen jaar wordt zoveel waardevoller als je, naast je eigen beeld, ook informatie krijgt van een collega met wie je (nauw) samenwerkt. Blinde vlekken en zo, je kent het wel . Door een collega erbij te betrekken krijg je inzichten die je zelf niet kunt ontdekken of die verborgen voor je blijven.

Vraag daarom een vertrouwde, fijne, leuke, lieve collega om jouw spiegel te zijn voor ongefilterde en respectvolle feedback. En natuurlijk is het bedoeling dat je dat tweezijdig doet, waarbij je naar elkaar luistert en van elkaar leert.

Dit kun je doen:

Plan tijd in voor jou en je collega om samen de volgende vragen te beantwoorden. Terwijl iedereen zijn of haar antwoorden deelt, is het de rol van de collega om te luisteren en eventuele aanvullende inzichten die hij/zij heeft, op basis van zijn/haar eigen ervaring, bij te dragen.

Deze vragen kun je met elkaar bespreken:

  1. Welke drie tot vijf woorden zou je gebruiken om het afgelopen jaar te beschrijven?
  2. Wat heb je de afgelopen twaalf maanden het meest bevredigend en het meest frustrerend gevonden?
  3. Wanneer denk je dat je dit jaar op je best bent geweest?
  4. Welke belemmerende overtuigingen (dat wil zeggen: overtuigingen die je tegenhouden) hebben je in de weg gestaan?
  5. Wat is het nuttigste dat je het afgelopen jaar hebt gelezen, bekeken of beluisterd?

3. Jezelf ontwikkelen door middel van actie

Je hebt nu alle informatie binnen! En waarschijnlijk een leuk en verdiepend gesprek gehad met je collega. Dit bewustzijn over het afgelopen jaar kun je nu omzetten in praktische en concrete actie voor het komende jaar.

blog gaat verder na de foto 

Snelle gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling in 3 stappen
Zoek het in kleine stapjes die succes & resultaat geven

Dit kun je doen:

Ik maak het bewust niet te ingewikkeld omdat je beter concreet aan 1 doel kunt werken dan aan eindeloos veel doelen. Dit laatste is demotiverend. Ik zoek het meer in kleine stapjes die resultaat en progressie geven en die je in een positieve flow brengen.

Dus in één zin: welke paar kleine stappen ga je zetten op basis van de informatie die je verzameld hebt.

Tip: zet de kleine stappen in je agenda voor over drie maanden. Dan heb je meteen vinger aan de pols over je eigen voortgang.

Nog ff wat hulp bij de kleine stappen? Hier heb je wat voorbeeld suggesties van mij. Kies er 1 of alle 5, het is aan jou. Een andere mag natuurlijk ook, kies vooral je eigen pad:

  • Eén leerdoel waar ik het komende jaar aan ga werken en waar ik beter in ga worden
  • Eén gewoonte waar ik mij aan zal wijden
  • Eén persoon met wie ik een carrièregesprek zal voeren
  • Eén manier waarop ik iemand anders zal steunen
  • Eén fout die ik niet nog een keer zal maken

Mythes over zelfontwikkeling

Er gaan wat hardnekkige geruchten rond als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Deze deel ik graag met je omdat ze je tegen kunnen houden.

Mythe 1: ‘verbetering krijg je alleen maar door standvastig focus te hebben op je doelen’.
De realiteit is dat dit niet klopt. Onderzoek wijst uit dat je door doelen te stellen er weliswaar meer over nadenkt maar dat dit niet per se leidt tot actie. Actie, iets doen, is in mijn beleving de enige sleutel voor zelfontwikkeling en het opdoen van nieuwe ervaringen.

Mythe 2: ‘we worden beter door ons te vergelijken met anderen’.
Hoe verleidelijk het ook is om naar eigenschappen en talenten van anderen te kijken en die na te streven, DOE HET NIET. Jouw ontwikkeling hangt samen met je persoonlijke keuze om te werken aan het sterker maken van je eigen talenten. Talenten die tot ontwikkeling komen door actie, training en interessante projecten.

Over jouw zelfontplooiing

Hoewel de realiteit van het werk aan het eind van het jaar bijzonder overweldigend kan zijn, is zelfreflectie de sleutel om de zaken het komende jaar anders aan te pakken.

De tijd nemen om terug te blikken op je jaar vergroot je zelfbewustzijn en geeft inzichten om te verbeteren, wat misschien wel het beste cadeau is dat je jezelf kunt geven om tot zelfontplooiing te komen.

Succes
Henk

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Assertiever worden

6 top manieren om dank je wel te zeggen in een e-mail

keer bekeken
Assertiever worden

6 awesome ways to say thank you in an email

keer bekeken
Loopbaan

Quick DIY guide for personal growth

keer bekeken
Leidinggeven

My co-workers never give me feedback (& here’s why!)

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emotions of employees. How do I deal with that?

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

How to deal with someone crying at work

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 easy conversation techniques to keep a difficult conversation on track

keer bekeken

Recent articles