Hey, wat kan jij eigenlijk goed? Verklap je talent in 8 stappen.
Loopbaan

Hey, wat kan jij eigenlijk goed? Verklap je talent in 8 stappen.

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Wat is mijn talent eigenlijk en waar ben ik goed in? Dit zijn 2 vragen die jezelf vast wel eens stelt. Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te doen wat je leuk vindt, binnen of buiten je organisatie. In dit blog leg ik je in 8 stappen uit hou je jouw talent kristalhelder kunt krijgen.

Waar ben je goed in?

Vaak genoeg, misschien wel te vaak naar je zin, krijg je zo’n vraag op je afgevuurd. Erg vervelend, want je weet er eigenlijk niet zo’n goed antwoord op. Ook mijn vader van 90 heeft een hekel aan deze vraag die zelfs aan hem af en toe nog gesteld wordt. Moderne assertieve man als hij is zegt hij dan met een knipoog: “Ik ben heel goed in you-tuben” 😉

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat zijn talenten eigenlijk?

Talent is het natuurlijk vermogen om iets goed te doen. Het lijkt soms alsof je er niks voor hoeft te doen. Talenten zijn eigenschappen van een persoon die in de juiste context snel kunnen leiden tot bezieling en goede prestaties.  Talent komt vooral tot bloei als jouw natuurlijk potentieel gecombineerd wordt met een voldoende stimulerende werkomgeving.

Talenten zijn persoonlijk

Daarnaast zijn talenten eigenschappen die jou persoonlijk toebehoren en vertrekken vanuit het individu. Inzetbaarheid ervan in organisaties komt op de 2de plaats. Met het inzetten van talent vergroot je het vermogen om een prestaties te leveren die het verschil kan maken.

Talent duidelijk maken

Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te doen wat je leuk vindt. Je kunt het duidelijk maken aan je leidinggevende zodat hij/zij je kan inzetten voor werkzaamheden waar je gewoon heel goed in bent.

Talent ‘heb je al’ vanaf je geboorte

Je kunt dan dus actief op zoek gaan naar werkzaamheden waar je energie van krijgt. Het is dus heel interessant om dat talent onder woorden te kunnen brengen. Wat nou zo leuk is: je hebt dat talent al, vanaf je geboorte zou ik bijna zeggen. Nu nog even deze schatkist ontdekken!

Jouw talent in 8 stappen

Je eigen talent ‘zien’; da’s lastig

Eerlijk is eerlijk, het valt niet mee om je talent te herkennen. Misschien denk je wel dat je helemaal geen talent hebt. Het kan moeilijk zijn om je talent te omschrijven, omdat dit gewoon bij je hoort. Het is je tweede natuur.

Wat voor jou zo eenvoudig lijkt is voor de ander waanzinnig moeilijk. De onderstaande acht vragen gebruik ik veel in mijn eigen loopbaanpraktijk. Ze helpen je om je talent te herkennen en onder woorden te brengen.

1. Wat doe je het liefst?

Begin met een klein lijstje te maken van dingen die je het liefst doet. Bekijk het ruim: je werk, je leven, vroeger en nu. Je kunt daarvoor de volgende vragen gebruiken.

  • Wat vind je leuk om te doen zonder dat iemand het je vraagt.
  • Waar moeten we je van af trekken, omdat je maar niet kunt stoppen
  • Welke leuke dingen, die je doet, zorgen ervoor dat je even de tijd kwijt bent
  • Wat zou je desnoods gratis doen

Het lijstje wat hieruit ontstaat is meer een lijst met je passies dan met je talenten. Het hebben van iets wat je leuk vindt geeft je energie en plezier. Je kunt het goed gebruiken om je talent beter te herkennen.

Blog gaat verder na de foto

waar ben ik goed in
Je interesses lijken waarschijnlijk een beetje op je passies

2. Wat zijn je interesses?

Je interesses lijken waarschijnlijk een beetje op je passies. Om wat onderscheid aan te kunnen brengen gaat het bij interesses meer om zaken als wat je belangrijk vindt om te lezen, te kijken of te bestuderen. Wat hulpvragen? Deze kun je gebruiken:

  • Over welke onderwerpen lees je veel
  • Waar kijk je graag naar
  • Welke onderwerpen vallen je altijd op in de media
  • Over welke onderwerpen praat je graag

Misschien kom je tot de conclusie dat lijst 1 en 2 wat op elkaar lijken. Maar misschien ook niet. Je lijst met interesses is vooral een aanlokkelijke stap om gouden combinaties te maken tussen je passies en je interesses. Het biedt de mogelijkheid om je talent naar een “next level” te trekken.

3. Je succesverhalen

Ik heb geen speciaal talent. Ik ben slechts nieuwsgierig. (Einstein)

Deze stap is een cruciale stap in het identificeren van je talent. Nu je dit vandaag zo leest, wil ik je vragen om terug te gaan in de tijd. Dat mag recent zijn maar zeker ook wat langer geleden. Beschrijf, nu je zo terugkijkt, wat jij ervaren hebt als “succes” werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Projecten die je goed gedaan hebt en waarin je je passie hebt getoond.
  • Lessen / opleidingen die je lagen
  • Eigenlijk alles waarvan je zegt: “dat kon ik echt heel goed”

Misschien gemakkelijk om even je Curriculum Vitae erbij te pakken …

Maak een ranking

Eenmaal het lijstje gemaakt ga je er door heen. Maak eerst een ranking. Bepaald de volgorde van energie die de activiteit je gaf. De hoogste energie komt bovenaan, de minste energie onderaan je lijstje. De kernvragen zijn dan:

  • Wat was het precies dat het voor jou interessant maakte
  • Welke rode lijn zie je in al die activiteiten

4. Testen zijn handig om je talent in beeld te krijgen

Om je eigen beeld te ondersteunen kan het handig zijn om een (persoonlijkheids)test te doen. Eenvoudige testen zijn on-line te koop tegen een schappelijke prijs. Google maar eens “gratis talent test”.

De tests onthullen niet direct je talent, maar bieden je inzicht in jezelf, hoe je dingen aanpakt, waar je energie van krijgt en wat je uitput. De uitkomst van de test kan je het makkelijker maken om je sterke punten te ontdekken. Goede en diepgaande tests maken vaak  onderdeel uit van loopbaanontwikkeling.

5. Interview een vriend(in)

In het ontdekken van je talent is feedback van een ander, een buitenstaander, buitengewoon handig. Je kunt denken aan bijvoorbeeld vrienden, familie of een oude kennis. Iedereen voldoet, onder de voorwaarde, dat deze persoon een tijd heeft meegelopen in je leven. Vraag deze persoon om je te helpen.

Een makkelijke manier om dit te doen is om een afspraak te maken en de vragen die je voor deze persoon hebt van te voren te mailen.

Wat voor soort vragen?

Nou bijvoorbeeld:

  • Waar denk je dat ik goed in ben
  • Voor wat voor soort dingen/activiteiten kun je mij wakker maken
  • Welke 3 woorden kenmerken mij het meest en waarom.
  • Als ik dit werk niet zou doen, wat zou je dan erg goed bij me vinden passen? (en waarom)
  • Bedenk zelf ook wat vragen

Een tip als je het gesprek voert; ga het gesprek aan met een “open mind”. Je hoeft je niet te verdedigen en je hoeft het ook niet eens te zijn. Verrassingen zijn niet uitgesloten ☺.

6. Zie je zwakke punten onder ogen

Even nuchter. Je hebt natuurlijk niet alleen maar talenten. Niemand is perfect en het erkennen van je zwakke punten is belangrijk voor een gezonde balans. Aan de plus kant helpt het je om wellicht de zwakke punten in je talent te laten zien. Niet erg leuk om te doen, maar hier zijn de vragen die je kunnen helpen daarbij:

  • Waar doe je echt (te) lang over
  • Wat stel je uit
  • Bij welke bezigheden/ activiteiten voel je je ongemakkelijk

Blog gaat verder na de foto

wat is mijn talent
De schatkist van je talenten

7. De schatkist van je talenten

Alle (soms spannende) voorbereidingen zijn nu gedaan. Nu is het tijd om conclusies te trekken en te bekijken wat er in de schatkist van je talenten zit. Bekijk al je aantekeningen en ontdek de rode draad van je talent. Wil je een leidraad voor deze mooie ontdekkingstocht?

Hier heb je wat suggesties:

  • Welke patronen herken je uit je interesses, passies, successen en interviews
  • Wat zou je kunnen combineren uit deze bronnen
  • Waar droom je van om te doen
  • Beschrijf de talenten (of het talent want het mag er ook 1 zijn) die uit je ontdekkingstocht naar boven komen

8. Je master class is gewoon op het werk.

Nu je beter weet wat je talent is, is het zaak om je talent te voeden, te koesteren. Je talent heeft dat nodig om zich prettig te voelen. Vraag je leidinggevende om een project die direct jouw talent aanboort. Daarmee motiveert hij jou.

Of zoek/doe dat werk binnen je functie wat je talent stimuleert. Of trek de stoute schoenen aan en zoek werk, wat past bij jouw talent, buiten je eigen organisatie!

Bonus talenten lijst

Heb je na deze tips noch wat twijfel hebben over je talenten? Of weet je nog niet goed hoe je jouw talent moet verwoorden? Welke talenten zijn er eigenlijk? Download dan snel de IK overtref me talenten lijst.

In een nutshell

Wat is mijn talent in 8 stappen:

  1. Wat doe je het liefst?

  2. Wat zijn je interesses?

  3. Wat zijn je succesverhalen?

  4. Laat je testen voor meer inzicht en mogelijkheden

  5. Interview een vriend(in)

  6. Weet en erken je zwakke punten

  7. Ontdek de schatkist van je talenten

  8. Oefen op je werk om je talent beter te maken

Dus … Waar ben ik goed in?

Als het goed is kun je op die vraag nu antwoord geven. Dat is belangrijk voor een volgende stap in je loopbaan. Of om gewoon dat te doen waar je de meeste energie van krijgt. Je talent ontdekken is zeker even wat werk. Maar het is de moeite waard om daar wat effort in te stoppen omdat je al dat talent van kinds af aan meegekregen hebt.

Je kunt daardoor beter, eenvoudiger dingen doen die je leven leuker kunnen maken. Daarnaast vergroot je de mogelijkheid om beter te werken vanuit je passie. Ik vind het eigenlijk ook wel een duurzame gedachte, omdat je met je talent iets belangrijks kunt geven aan je omgeving, iets wat jij alleen kan.

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Assertiever worden

6 top manieren om dank je wel te zeggen in een e-mail

keer bekeken
Assertiever worden

6 awesome ways to say thank you in an email

keer bekeken
Loopbaan

Quick DIY guide for personal growth

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

My co-workers never give me feedback (& here’s why!)

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emotions of employees. How do I deal with that?

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

How to deal with someone crying at work

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken

Recent articles