Vijf potentiële kansen om je passie te tonen aan je collega’s.

wat is mijn passie
Henk Veenhuysen
Door Senior coach
1727 Views

Passie, inspiratie, het zijn woorden die je vast wel eens hebt gebruikt. Woorden zijn echter niet genoeg. Ik wil het bij je voelen, ik wil het aan je merken. Hoe doe je dat eigenlijk? 5 kansen om je passie te tonen. 

Je passie laten zien zonder dat je woorden hoeft te gebruiken. Ik probeer je vandaag in ieder geval, naast woorden, ook iets van mijn passie te laten merken.

Kans 1 Deel je diepste drijfveer

Wanneer hoorde je iemand vol vuur vertellen over zijn drijfveren? Over de zaak waar hij heilig in gelooft? Aanstekelijk nietwaar? Ik raad je aan als je over je business vertelt dat je daarin ook vertelt wat je drijft, wat je zaak is, waar je in de ochtend voor wakker wordt. Heb je dit al eens gedaan? Je kunt het oefenen met een collega door elkaar te vertellen wat je in je werk doet. Je collega stelt je dan steeds de waarom je iets doet. Zijn/haar vraag is: waarom vind je …….? Waarom krijg je daar energie van. In mijn werk stel ik veel vragen over vroeger. Wat vond je leuk als kind, Wat waren de momenten dat je echt aan het genieten was. Schrijf die momenten op en ontdek wat de rode lijn is.

Mijn diepste drijfveer? Ik vertel mensen in de gesprekken die ik met hen voer dat ik de antwoorden niet heb. Wat ik je wil geven zijn (je persoonlijke) instrumenten om je toegang te geven tot je eigen antwoorden. Dit is het fundament van mijn passie.

kans 2 Deel je passie met je favoriete muziek

Gekke tip? Helemaal niet!

Om tot betere resultaten te komen heb je energie nodig. Voor je met elkaar over de kwartaalcijfers praat zet je je favoriete nummer van Metallica (bv mijn favoriet “nothing else matters” op). Of van Tchaikovsky. Vertel op een persoonlijke manier waarom je dit zo raakt. Leg het verband met de business of met de fase waarin jullie zitten. Veel muziek geeft hoop, vertelt over verlies. Als jullie nu in een dip zitten, met enkele mensen minder verder moeten, dan geeft dit enorm veel energie.

Ik hou van veel soorten muziek; één van mijn favorieten op dit moment: Sam Mean met Yeah, Yeah. Voor mij ademt het liedje een enorm gevoel van optimisme uit. Iets wat erg bij mij past.

Kans 3 Deel een persoonlijk verhaal over een mislukking

We zijn gewend om vooral te vertellen hoe goed het met ons gaat. Dit zorgt ervoor dat velen de kaken stijf op elkaar houden als iets niet lukt. Dit zorgt er weer voor dat je niet leert, meer stress hebt en de fouten groter worden, met grotere gevolgen. Een succesvol leven is ook omgaan met mislukkingen. Door een open cultuur en daarin te delen wat er mis gaat en hoe herkenbaar dat is, om je daarna te richten op hoe je het wel wilt: dat leidt tot meer transparantie. Zo hoor je eerder wat er niet helemaal goed loopt. Zo durf je meer te experimenteren. Of ga je liever elk risico uit de weg?
Mijn mislukking in het kort: In het begin van mijn pad als trainer-coach heb ik de fout gemaakt door me veel te veel te richten op hoe anderen het deden. Dat probeerde ik dan te kopiëren. Ik vertrouwde daardoor onvoldoende op mijn eigen ideeën en inzichten. Door me daar meer en meer los van te maken, erover te spreken met collega’s, leerde ik steeds beter om mijn eigen pad te volgen.

Kans 4 Deel een Youtube filmpje

Er zijn honderden te gekke filmpjes die inspiratie en energie geven. Filmpjes die je laten zien dat wij het in Nederland fantastisch hebben, die je herinneren aan de enorme kracht die je hebt. En wat te denken van alle mogelijkheden die we hebben in het aangaan van contacten? Filmpjes die doen geloven dat het wel kan: lekker werken met meer resultaat. Heb je je collega’s wel eens getrakteerd op één van deze filmpjes?

Mijn filmpje voor je is de trailer van de film “Departures”. Ik vind dit by far de meest inspirerende film als het gaat om het pakken van kansen die voorbij komen, meegaan in de flow en vooral ook houden van en respect hebben voor mensen.

Kans 5 Vraag je collega’s naar hun passie

Zo kun je ook collega’s, je mede-teamleden naar hun passie vragen. Je kunt vragen: wat is je favoriete film of boek en waarom? Zo krijg je persoonlijke gesprekken over drijfveren, over smaak. En over smaak valt wel te twisten. Het verbindt, het geeft een nieuw perspectief over elkaar en verdiept de relatie. Dit helpt nogal als je morgen samen met die collega bij de klant zit. Dan maak je diepe indruk omdat je geïnspireerd bent.

Wil je meer tips over dit onderwerp ontvangen?

Wekelijks schrijf ik of mijn collega's blogs met handige tips en ideeën. Je kunt dan zelf een stap zetten om beter te worden in je werk. Wil je, net zoals ruim 5000 abonnees, 1 keer per maand op de hoogte gehouden worden als er nieuwe tips zijn? Vul dan hieronder je email adres in. Fijne dag, Henk.

  • Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy- en cookie-beleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
AANBEVOLEN ARTIKELEN