omgaan met verandering
Zelfvertrouwen vergroten

Zo wordt het eenvoudig om met verandering om te gaan

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
3533 keer bekeken

Het is vrij normaal dat dingen veranderen in je werk. Het gebeurt ook vaak. Soms kun je er wat aan doen omdat je invloed kunt uitoefenen op de verandering maar meestal is dat niet het geval. Zo kan je baan of je rol veranderen en dat gaat lang niet altijd in de goede richting. Veranderingen hebben effect op je werk en het betekent dat jij je aan moet passen. Dat is soms best moeilijk. Ik heb vier ideeën voor het goed omgaan met verandering. 

1. Ontdek de humor van de situatie

In elke lastige situatie is wel een grappige insteek te ontdekken. Het is een geweldige manier om in een uitdagende situatie of probleem een nieuw perspectief te ontdekken en te gebruiken.

Een mooie bijkomstigheid is dat je met jouw humor en lichtheid ook anderen beter kunt laten voelen. Er is zelfs onderzoek naar gedaan (Banton 2011).

Daaruit bleek dat het toepassen en gebruiken van humor (bijvoorbeeld een leuke, gewiekste opmerking), die past bij de specifieke situatie, de sfeer sterk kan verbeteren en de sociale interactie tussen de mensen kan versterken.

Het is belangrijk om niemand uit te sluiten met je humor en doe het vanzelfsprekend met respect. Maak dus geen grapje over iemands anders ‘ellende’. Het beste kun je met de nodige zelfspot je eigen ‘struggles’ als bron voor je humor te nemen.

2. Praat meer over problemen dan over gevoelens en emoties

Ik zal je een geheimpje verklappen. Het is echt een mythe om te denken dat het helpt om heel veel te praten over je boosheid, angsten of frustraties. Ook hier laat de wetenschap zien dat het veelvuldig en actief uitdragen en uitzenden van negatieve emoties je hindert bij je natuurlijke vermogen om te kunnen veranderen.

Heel veel piekeren is daar een ‘prachtig’ voorbeeld van. Met piekeren blijf je maar rondcirkelen in je gedachten. Natuurlijk moet je jouw emoties niet helemaal wegduwen. Gebruik ze vooral als bron om het probleem aan te pakken.

Richt je op de volgende, bij voorkeur kleine, concrete stap om het probleem op te lossen. Het probleem is misschien niet meteen opgelost maar je bent dan wel in beweging. Aarzel niet om daarover met anderen te praten en advies in te winnen.

Dat werkt beter omdat je dan inzoomt op de problemen die je kunt oplossen. Dat is handiger dan door blijven jammeren over de problemen die niet door jou zijn op te lossen. 

3. Stress bij veranderen is eigenlijk wel ok

Een aankomende verandering zorgt voor stress. Dat is zeker waar. Het maakt daarbij uit hoe je wenst te kijken naar je eigen beeld van stress. Als je werkelijk denkt dat stress gevaarlijk voor je is dan zal dat waarschijnlijk ook wel zo zijn. Je houding en gedachten over stress is meer van invloed dan de stress zelf.

Je kunt er ook zo naar kijken: stress zorgt ervoor dat je de zaken aan gaat pakken. Natuurlijk, het is een beetje buiten je comfortzone maar je hebt het nodig om je werk tot een goed einde te brengen en om succes te boeken. Als je er zo naar durft te kijken ontwikkel je meer doorzettingsvermogen en misschien dat je ook wat langer leeft.

4. Verwacht geen stabiliteit

Mijn persoonlijke opvatting over veranderen in een bedrijf is dat het permanent is en een blijvertje. Dat betekent dat je er rekening mee moeten houden dat jouw organisatie in een permanente staat van verandering is. Vanuit deze insteek is het een idee om te leren van mensen die die goed kunnen omgaan met veranderingen en daar je voordeel mee te doen.

Sommige professionals lijken zo makkelijk om te kunnen gaan met de veranderen. Anderen hebben we veel meer moeite mee. Hoe kan dat eigenlijk? Wat voor onderscheid zit er tussen deze 2 groepen professionals. Wat kan je ervan leren?

De mensen die wat makkelijker om kunnen gaan met verandering kiezen ervoor om de verandering te bezien als een logisch en verwacht gevolg van het leven in zijn algemeenheid. Ze leven bij de gedachte dat in het (werkzame) leven verandering de enige constante is. Ze kiezen er vervolgens voor om de kansen die de verandering biedt concreet aan te pakken.

Zij zien de verandering dus niet als een toevallige gebeurtenis die alleen maar slachtoffers veroorzaakt. Ze blijven niet hangen in uitspraken als “vroeger was het allemaal veel beter”. Als je daarin blijft hangen dan ben je op zoek naar een plek die niet meer bestaat.

Wat is belangrijk voor je?

Kunnen relativeren is een belangrijk aspect van omgaan met verandering. Denk eens na over zaken en waarden die echt belangrijk voor je zijn. Bijvoorbeeld je familie, vrienden, fantastische muziek of wat je al bereikt hebt.

Door hierbij stil te staan kun je een verrassend sterke buffer creëren om te dealen met je uitdagingen op het werk. Wil je een oefening doen? Schrijf 10 minuten zoveel mogelijk op over een voor jou belangrijke waarde en hoe deze waarde jou in positieve zin heeft geholpen en beïnvloed.

Door zaken en waarden te beschrijven waar je echt in gelooft zul je merken dat deze waarden niet worden aangetast door de het probleem waar je mee te dealen hebt. Dat is goed voor je zelfvertrouwen.

In het kort

Zo kun je beter omgaan met veranderingen

  1. Ontdek de humor van de situatie

  2. Praat meer over problemen dan over gevoelens en emoties

  3. Beetje stress bij veranderen is eigenlijk wel ok

  4. Verwacht geen stabiliteit

Accepteren

Ik realiseer me heel goed dat deze tips en technieken wat oefening en geduld vragen. Waarschijnlijk zal de ene tip je wat meer aanspreken dan de ander. Er is in ieder geval 1 ding wat je kunt doen om makkelijker met verandering om te gaan: accepteren.

Gratis download

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je werkplezier in de weg en het zet je prestaties soms onder druk. Met deze 25 praktische tips en ideeën kun je je zelfvertrouwen een kleine boost geven op je werk.

  • Zet de eerste stap om die onzekerheid aan te pakken
  • Direct te gebruiken op je werk (en prive)
  • Plus elke maand handige tips voor meer zelfvertrouwen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

719 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

1124 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

2329 keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

2713 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

7953 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

2519 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

4188 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Help, ik ben te perfectionistisch. Hoe kan ik dat loslaten?

8984 keer bekeken
Communicatie nu-populair

5 slimme taktieken om je bila gesprek een boost te geven

29148 keer bekeken
Assertiever worden

Meer balans in werk en privé? 5 praktische ideeën om dat te doen

2677 keer bekeken

Recente artikelen