Deze 12 eigenschappen laten introverte mensen excelleren op het werk
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

Deze 12 eigenschappen laten introverte mensen excelleren op het werk

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
33097 keer bekeken

Veel professionals zijn introvert op het werk (zeker 1 op de 3 mensen). Introverte mensen zijn net als mooie ijsbergen. Aan de buitenkant zie je maar een klein beetje van ze. Het meeste (en misschien wel het beste) zit goed verstopt onder de oppervlakte. Daarnaast staan ze zich niet voor op hun talenten en wat ze kunnen bijdragen op de werkvloer.

Deze houding staat ze soms wat in de weg. Er wordt tegen ze geroepen: “laat jezelf eens wat meer zien”. Laat dat nu net de no-go zone zijn van introverte mensen …

Wat is introvert zijn?

Introvert is een benaming voor personen die naar binnen gekeerd zijn. Introverte mensen zijn niet per definitie verlegen, het kost hen alleen meer energie om zich in een onbekend gezelschap te profileren. De energie is naar binnen gericht, het zijn meer de denkers dan de doeners. Dat maakt introverte mensen over het algemeen rustiger dan extraverte mensen. De termen extravert en introvert zijn geïntroduceerd door de psycholoog Carl Jung.

Er zijn 12 eigenschappen die bijna alle introverte mensen in zich hebben en die een belangrijke bijdrage leveren aan het team en de organisatie. Zie dit artikel maar als een pleidooi voor (het soms) onzichtbare talent van de introverte professional.

1. Ze spreken als ze hebben nagedacht

Extroverte mensen hebben moeite met het wachten op hun beurt. Ze willen meteen iets naar voren brengen en zullen je zo mogelijk onderbreken. Introverte mensen nemen de tijd voordat ze iets zeggen. Ze denken stilletjes na in hun hoofd en overwegen de opties die ze hebben om een zinvolle bijdrage te leveren.

Hun bijdrage is vaak ‘spot-on’

Als collega dien je je dus te realiseren dat introverte mensen niet hardop nadenken, simpelweg omdat ze nog niet weten wat ze denken. De truc is dus om na enige tijd de introverte mensen de ruimte te geven. Of beter; uit te nodigen om hun bijdrage te leveren. Hun bijdrage is vaak “spot-on”.

2. Ze onderbreken eindeloze koetjes en kalfjes

Introverte mensen vinden het een verschrikkelijke opgave om eindeloos over “koetjes en kalfjes” te spreken. En al helemaal als hun gesprekspartner een over-enthousiaste persoonlijkheid heeft. Dit zal elke introverte professional uit haar of zijn element halen.

Ze houden meer van diepgang

Ze raken erdoor verveeld of vermoeid en in het beste geval houden ze de schijn een beetje op. Introverte mensen houden meer van diepgaande, misschien wel filosofische gesprekken. Het zijn de gesprekken die daardoor de kern van de materie zullen raken.

Blog gaat verder na de foto

Deze 12 eigenschappen laten introverte mensen excelleren op het werk
Introverte mensen houden meer van diepgaande, misschien wel filosofische gesprekken

3. Ze hoeven niet zo nodig een podium om te excelleren

Introverte mensen hebben werkelijk niets met populariteit. Het is niet “hun ding”. Ze doen hun stinkende best, laten het resultaat voor zich spreken, maar willen niet graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Dit in tegenstelling tot wat extraverte mensen graag willen.

Soms worden introverte mensen hierdoor gepasseerd voor functies zoals leidinggevende of projectleider. Dit terwijl ze, eenmaal gekozen, managers zullen zijn die zeer professioneel en bedachtzaam opereren met oog voor iedereen.

4. Introverte mensen zijn broedende kippen met resultaat

Inderdaad, introverte mensen genieten van het op zichzelf zijn. Dat maakt ze natuurlijk niet minder sociaal. Ze broeden lekker op nieuwe ideeën en voeren plannen uit om het project tot een succes te maken. Ze vinden het prima als je meedoet, meedenkt of meewerkt zolang je dit maar niet op een al te luidruchtige of indringende manier doet.

5. Introverte leidinggevenden luisteren naar hun mensen

Een van de redenen waarom introverte mensen zo geweldig kunnen leidinggeven is dat ze in hun nopjes zijn als ze kunnen luisteren. Ze doen dit tegelijkertijd ook nog eens naar alle lagen van de organisatie. Voor introverte leidinggevenden is het een soort 2e natuur om naar nieuwe ideeën te luisteren en deze ideeën op waarde te schatten.

Tot slot: je zult zelden introverte leidinggevenden meemaken die hun medewerkers neerbuigend behandelen

6. Introverte mensen roepen minder weerstand op bij anderen

Uit onderzoek blijkt dat extroverte mensen meer positieve emoties voelen dan introverte mensen omdat ze zich makkelijk en eenvoudiger in netwerken bewegen. (Ze zijn meer getraind).

Het blijkt echter dat extroverte mensen niet zo goed in staat zijn om dat positieve gevoel over te brengen bij anderen. Extroverte mensen roepen meer weerstand op bij werkrelaties dan introverte mensen.

7. Ze kunnen netwerken als het nodig is

Veel introverte professionals zijn vriendelijk en sociaal en zeker niet verlegen. Ze vinden het prima om te netwerken en relaties aan te knopen. Ze doen dat op hun eigen manier. Om dit beter te begrijpen moet je in deze context weten wat introversie nu feitelijk betekent.

S. Cain (onderzoeker): ‘verlegenheid gaat over de angst voor sociale afwijzing. Dit is volstrekt iets anders dan introversie. Introversie gaat meer over hoe je reageert op externe sociale stimulans.’

Er bestaat dus zoiets als een verlegen extroverte persoonlijkheid. Dit type mensen vinden het bijvoorbeeld lastig om nieuwe mensen te ontmoeten maar gaan wel volledig los bij een concert van DJ Hardwell. Zo zijn er ook niet verlegen introverte mensen die gemakkelijk meedoen in een gesprek. Na dat gesprek trekken ze zich graag terug en overdenken ze wat ze gehoord hebben.’

8. Stil zijn ze zeker niet als het om hun passie gaat

Het is eigenlijk een enorm stereotype om met droge ogen te verklaren dat extroverte professionals charismatisch zijn en niet verlegen zijn om een woordje en dat introverte mensen ‘niets durven te zeggen’.

De waarheid is anders; introverte mensen zullen niet spreken totdat zij iets belangrijks te zeggen hebben of omdat ze ronduit gepassioneerd zijn over iets wat hen boeit.

Blog gaat verder na de foto

Deze 12 eigenschappen laten introverte mensen excelleren op het werk
Wist je dat meer dan de helft van de professionele sprekers (bijvoorbeeld leraren) van nature introvert zijn?

Wist je overigens dat meer dan de helft van de professionele sprekers van nature introvert zijn? Denk bijvoorbeeld aan leraren of artiesten. Ze zijn succesvol als sprekers in hun beroep maar houden niet van nutteloos geklets.

9. Sorry, ik ga niet over 1 nacht ijs 

De kern van elke introverte professionals zit hem in gedrag als goed kunnen observeren, reflecteren en voorzichtigheid. Ze zijn niet zo van de trial & error methode. In plaats daarvan zullen ze een (denk)pauze inlassen. Je zou het maken van een pas op de plaats zo maar kunnen duiden als twijfel.

De pas op de plaats wordt gebruikt om zaken goed te bestuderen en te analyseren. Hierdoor kunnen besluiten worden genomen die het beste zijn voor de lange termijn.

10. Ze raken niet snel verveeld

Introverte mensen hebben het fijne vermogen om zich uitstekend te kunnen concentreren op 1 activiteit. Ze zijn niet snel afgeleid en kunnen lang doorgaan. Ze houden ervan om in een rustige omgeving het vraagstuk of probleem op te lossen.

11. Niet onnodig storen s.v.p.

Als introverte professionals aan het werk zijn willen ze liever niet onderbroken worden in het werk wat ze aan het doen zijn. Zo houden ze focus op het onderwerp waar ze mee bezig zijn.

Introverte mensen kunnen dus heel goed ‘in het moment zijn’ (mindfullness) met de volle aandacht die het onderwerp verdient. Ze zijn er ook goed in om dat in stand te houden. Zo zullen ze niet op elke oproep reageren van hun smartphone ….

12. Een introvert is afspraak betrouwbaar 

De meeste introverte professionals hebben weinig supervisie nodig. Ze zijn van nature al redelijk de regisseur van hun eigen afspraken en werkzaamheden. Ze zijn vaak analytisch en kunnen goed vooruit plannen.

Zolang het doel en de deadline duidelijk is geven ze gas en hebben ze weinig behoefte aan micro-management van hun leidinggevende. Het meeste krijg je uit een introverte professional door de verwachtingen duidelijk te maken en vervolgens ruimte te geven, veel ruimte.

Je zelfvertrouwen een boost geven als introvert?
Dan is onze 1-op-1 cursus zelfvertrouwen ‘in 40 dagen je zelfvertrouwen vergroten’ denk ik iets voor jou. Slaap er maar eens een nachtje over.

Tot slot een geheim: uitstekend presteren zit in hun genen

Het laatste, belangrijke punt in dit artikel is een oproep aan de collega’s en leidinggevende van een introverte professional. Als je collegiaal wil zijn weet je nu dat je introverte collega het belangrijk vindt om na te denken en zaken in hun binnenwereld te analyseren. Ook dat ze liever voor een diepgaande werkrelatie gaan dan een oppervlakkige.

Je zult ze moeten uitnodigen (in grotere groepen) om hun inhoudelijke bijdrage te leveren omdat ze zelf niet snel het podium zullen pakken. Als je als collega hierop investeert dan krijg je ontzettend veel inhoud terug.

Bij introverte mensen zit het namelijk in de genen om meer dan excellente prestaties te leveren en daarmee een rots in de branding te zijn. Door daar de focus op te leggen stimuleer je het zelfvertrouwen van je introverte collega.

Aanbevolen voor jou

Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

532 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

841 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

2095 keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

2559 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

7126 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

2390 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

3983 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Help, ik ben te perfectionistisch. Hoe kan ik dat loslaten?

8592 keer bekeken
Communicatie nu-populair

5 slimme taktieken om je bila gesprek een boost te geven

28054 keer bekeken
Assertiever worden

Meer balans in werk en privé? 5 praktische ideeën om dat te doen

2633 keer bekeken

Recente artikelen