Hoe kun je beter leidinggeven aan introverte medewerkers? 5 ideeën
Als leidinggevende heb je natuurlijk het beste voor met je medewerkers. Je faciliteert hen op alle mogelijke manieren zodat ze goed in hun vel zitten. Dat is goed voor hen maar ook goed voor het bedrijf. Wat het soms lastig maakt zijn al die verschillende karakters. Je weet natuurlijk al lang dat er geen one-size-fits-all benadering is als het gaat om het aanspreken van de unieke talenten van je mensen. Maar hoe pak je dat nu eigenlijk concreet aan, als pak-‘m-beet, de ene helft van je mensen uit extraverte persoonlijkheden bestaat en de andere helft uit introverte persoonlijkheden?
In dit blog laat ik je zien hoe je dat kunt doen
De 25 beste vragen om te coachen op je werk
Soms vraagt een medewerker of collega om hulp. Natuurlijk wil je helpen. Met deze 25 resultaatgerichte coachvragen komt je medewerker, collega gegarandeerd een stap verder.
1. ‘Begrijp jij je introverte medewerker?
Extroverte en introverte mensen vragen om een radicaal andere manier van benaderen als het gaat om werk en sociale interactie. Als je hun voorkeuren goed begrijpt en doorziet wordt het veel eenvoudiger om de kwaliteiten van deze twee groepen medewerkers naar boven te halen. Dat vraagt om een goed observatie vermogen van de kant van jou als leidinggevende.
Voorbeeld
Zo gaan extraverte mensen direct aan de slag met het project waarvoor je ze gevraagd hebt. Ze zijn snelle (en soms onbesuisde) beslissers. Ze lopen niet weg voor risico’s; sterker nog: ze vinden dat zelf prettig. Ook multitasken is hen op het lijf geschreven. Introverte medewerkers werken meer weloverwogen en nemen wat meer tijd. Ze vinden het heel fijn om zich te concentreren op één taak die ze van te voren gepland hebben.
2. Ga op ontdekkingstocht in je team
Meestal is het wel duidelijk of iemand introvert of extravert is. Soms is het niet gelijk duidelijk omdat sommige introverte medewerkers wat trucjes hebben geleerd om zich als extravert te gedragen. Ze ogen sociaal op het werk maar ze storten thuis in op de bank van vermoeidheid.
3. Hoe laat je je introverte medewerker tot zijn recht komen?
Als leidinggevende is het de moeite waard om op open wijze met je mensen in gesprek te gaan en te ontdekken waar hun voorkeuren liggen als het gaat om hoe je het beste tot je recht komt op je werk. Ik heb een setje slimme vragen voor je die je kunt stellen om daar achter te komen. Varieer gerust in de vragen met je eigen stijl of taal.
- Hoeveel vergaderingen zou je op een voor jou ideale werkdag maximaal kunnen / willen bijwonen/ Wat vind je een prettige hoeveelheid vergaderingen / Wat zou voor jou de max zijn?
- Op welke wijze zou je idealiter je werk willen uitvoeren? / Wat heeft je voorkeur / Waar zit je het liefste om je werk te doen?
- Wat is jouw favoriete manier van opladen / nieuwe energie krijgen?
NB: Let wel even op de introverte professional. Misschien dat hij/zij wat aarzelt om hier antwoord op te geven. Je kan dan toelichten of uitleggen waarom je dit wil weten. Geef ze wat tijd om er over na te denken.
Als volgende stap kun je erover nadenken hoe je de werkdag het beste kan indelen. Je gebruikt daarvoor de informatie die je in je team hebt verzameld. Mijn voorstel zou zijn om je mensen te betrekken bij het ontwerpen van de ideale werkdag. Bijvoorbeeld op welk moment van de dag kunnen we het beste vergaderen? Of: wat zijn ideale momenten om ongestoord te kunnen werken?
Biedt je mensen de gelegenheid en flexibiliteit om hun eigen werkdag naar eigen inzicht in te richten.
4. Organiseer de privacy op het werk
Soms lijkt het wel of de kantoren van deze wereld alleen voor extraverten zijn ontworpen. Grote kantoortuinen en leuk ingerichte werkplekken met kekke stoeltjes om met elkaar samen te werken voeren vaak de boventoon.
Uit onderzoek blijkt dat zowel introverte als extraverte medewerkers (introverten wat meer) privacy mogelijkheden op het werk nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Beoordeel of er mogelijkheden zijn om je terug te trekken en zelfstandig te werken. Het is eigenlijk een beetje zoals het in de trein geregeld is met stiltezones. Dat zou ook op de werkplek kunnen, naast alle gezamenlijke ruimtes waar je elkaar ontmoet.
5. Zo moedig je introverte medewerkers aan
De volgende situatie is vast herkenbaar voor je. Je zit in een vergadering met een stuk of 8 collega’s waarbij 2 collega’s meer dan 60% van het gesprek voeren. In grotere groepen is dat percentage nog hoger. Voor introverte medewerkers is dit niet de meest comfortabele setting om zichzelf naar aanleiding van een directe vraag te laten zien. Als leidinggevende kun je het volgende doen om (iedereen) in de vergadering de gelegenheid te geven om zijn of haar bijdrage te leveren:
- Stuur de agenda van de vergadering iets eerder zodat er meer gelegenheid is om na te denken over de onderwerpen. Je hoeft dan niet te improviseren.
- Je kunt als leidinggevende, voorafgaand aan de vergadering, persoonlijk vragen of hij/zij iets wil voorbereiden met betrekking tot een punt op de agenda.
- Als er dan toch te weinig tijd is geweest om even na te denken kun je overwegen om als eerste punt van de agenda wat leestijd beschikbaar te stellen zodat iedereen zich een beeld kan vormen.
- Veel vergaderingen worden pratend gevoerd. Overweeg eens om flip-overs neer te zetten zodat er mogelijkheden staan om ideeën/suggesties ook te beschrijven of te tekenen.
Bonus: laat je extraverte medewerkers wat meer luisteren
Extraverte collega’s brengen vaak enthousiasme en een open houding mee naar de werkvloer. En dat is iets om aan te moedigen. Maar wat je ook graag wil is dat deze medewerkers effectieve gesprekken kunnen voeren door oog en oor hebben voor het perspectief en de gedachten van anderen. Leren luisteren naar hun introverte collega’s kan daarom best handig zijn om bijvoorbeeld het plaatje van hoe het project moet worden aangepakt compleet te krijgen.
Wat kun je hierin doen als leidinggevende? Extraverte medewerkers houden van een directe benadering. Je kunt ze letterlijk vragen om hun luistergedrag in de vergadering ‘aan te zetten’. Bijvoorbeeld door hen aan te moedigen om vragen te stellen aan de introverte professional over hetgeen hij/zij naar voren heeft gebracht (in plaats van erover heen te gaan in hun enthousiasme).
Dus niet vergeten:
- Zorg op kantoor voor een goed evenwicht tussen werkplekken die de ontmoeting en het samenwerken bevorderen en de wat meer rustige werkplekken.
- Stuur je agenda voor de vergadering, met voldoende tijd, van te voren toe.
- Speel in op en benut deze 12 kenmerken van introverte medewerkers.
- Stel je flexibel op en laat je introverte en extraverte medewerkers zelf bepalen hoe ze hun werk willen doen.
- Waarschijnlijk weet je al veel over introverte en extraverte persoonlijkheden. Zet een stapje extra om je mensen beter te leren kennen en ga met hen in gesprek over hun werkvoorkeuren. Met name is dat belangrijk voor de introverte medewerker.
- Waar extraverte persoonlijkheden het makkelijk vinden om hun talenten te laten zien is dat voor introverte persoonlijkheden vaak wat lastiger. Daardoor ontstaan er makkelijk misverstanden over de mogelijkheden van introverte mensen.
De 25 beste vragen om te coachen op je werk
Soms vraagt een medewerker of collega om hulp. Natuurlijk wil je helpen. Met deze 25 resultaatgerichte coachvragen komt je medewerker, collega gegarandeerd een stap verder.