3 simpele regels om een assertieve man te worden

Henk Veenhuysen
Door Senior coach
2428 Views

Sub-assertieve mannen zijn aardige, vriendelijke kerels. Een nadeel voor deze teamplayers pur sang is natuurlijk dat  het eigen, persoonlijke belang regelmatig onder druk staat. Wil je daarvan af? Wees dan loyaal aan jezelf en laat je inspireren door deze 3 simpele ideeën.

Ik deel dit met je omdat het versterken van assertiviteit voor mannelijke professionals een veelvoorkomende vraag is.

Aarzel niet om je uit te spreken

Dit is meteen de belangrijkste regel. Je uitspreken maakt je de open deur die je moet zijn – het voorkomt dat je alles opkropt. Uiteraard hoef je niet altijd alles te zeggen wat je denkt, maar wanneer iets je belangrijk lijkt om te melden, je iets sterk voelt of een bepaalde mening hebt: spreek hem uit.

Toon dat initiatief en houd je eigen statements niet achter. Niet naar je partner toe, niet in vergaderingen. Stel vragen als het niet duidelijk voor je is.

Doen op je werkplek: plaats je statement, en laat het daarbij. Ga geen half uur toelichten waarom je iets zus of zo vindt (korte toelichting uiteraard wel). Excuseer jezelf nooit voor je statements. Ze zijn van jou, dus ze mogen er zijn.

Neem verantwoordelijkheid voor jezelf

Heb je je keuze gemaakt, je statement geplaatst – blijf daar dan bij. Uiteraard mag je van gedachten veranderen, maar blijf in elk geval altijd achter je eigen keuzes en acties staan. Neem de verantwoordelijkheid als het mis gaat, leg het uit als iemand vragen of bedenkingen heeft. Kortom: sta je mannetje. Het is belangrijk om dat vooral bij jezelf en je eigen acties te doen en niet die van anderen. Andermans problemen zijn jouw problemen niet.

Uiteraard is hulp bieden oké, maar draag nooit hun verantwoordelijkheid.
Dan ben je namelijk ‘te aardig’ bezig, en maak je de last alleen maar te zwaar voor jouw schouders om te dragen. Sores overnemen helpt de ander bovendien maar weinig. Erbuiten blijven staan en alleen een helpende hand aanbieden, werkt veel beter en gezonder voor beide partijen.

Is het tijd om assertiever te worden? Dan is onze 1-op-1 assertiviteitstraining ‘in 40 dagen assertiever’ een goede optie voor je

Zie jezelf als gelijke

Altijd. In je huwelijk, ten opzichte van je baas, bij een dominante neef en vervelende collega’s. Je bent niet meer of minder dan één van hen is. En geen enkel levend persoon is meer dan of minder dan jij bent. Iedereen heeft dezelfde rechten en plichten, zo zit onze samenleving in elkaar. Er bestaan natuurlijk hiërarchieën, zeker in het werkleven. Maar een leider kan óók assertief en gelijkwaardig zijn, net zoals iemand op de werkvloer – het maakt juist de beste leiders en de gezondste verhoudingen.

Checklist 25 handige zinnetjes om assertief te zijn

Als je je in een moeilijke situatie bevindt op je werk is het lastig om meteen iets te bedenken en je assertief op te stellen. Vaak is het handig om wat zinnetjes paraat te hebben.

  • 25 handige zinnetjes om assertief te zijn
  • Direct te gebruiken op je werk
  • Plus elke maand handige tips
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
25 handige zinnen assertief
AANBEVOLEN ARTIKELEN