Assertiever worden

3 simpele regels om een assertieve man te worden

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
1267 keer bekeken

Sub-assertieve mannen zijn aardige, vriendelijke kerels. Een nadeel voor deze teamplayers pur sang is natuurlijk dat  het eigen, persoonlijke belang regelmatig onder druk staat. Wil je daarvan af? Wees dan loyaal aan jezelf en laat je inspireren door deze 3 simpele ideeën.

Ik deel dit met je omdat het versterken van assertiviteit voor mannelijke professionals een veelvoorkomende vraag is.

Aarzel niet om je uit te spreken

Dit is meteen de belangrijkste regel. Je uitspreken maakt je de open deur die je moet zijn – het voorkomt dat je alles opkropt. Uiteraard hoef je niet altijd alles te zeggen wat je denkt, maar wanneer iets je belangrijk lijkt om te melden, je iets sterk voelt of een bepaalde mening hebt: spreek hem uit.

Toon dat initiatief en houd je eigen statements niet achter. Niet naar je partner toe, niet in vergaderingen. Stel vragen als het niet duidelijk voor je is.

Doen op je werkplek: plaats je statement, en laat het daarbij. Ga geen half uur toelichten waarom je iets zus of zo vindt (korte toelichting uiteraard wel). Excuseer jezelf nooit voor je statements. Ze zijn van jou, dus ze mogen er zijn.

Neem verantwoordelijkheid voor jezelf

Heb je je keuze gemaakt, je statement geplaatst – blijf daar dan bij. Uiteraard mag je van gedachten veranderen, maar blijf in elk geval altijd achter je eigen keuzes en acties staan. Neem de verantwoordelijkheid als het mis gaat, leg het uit als iemand vragen of bedenkingen heeft. Kortom: sta je mannetje.

Het is belangrijk om dat vooral bij jezelf en je eigen acties te doen en niet die van anderen. Andermans problemen zijn jouw problemen niet.

Uiteraard is hulp bieden oké, maar draag nooit hun verantwoordelijkheid.Dan ben je namelijk ‘te aardig’ bezig, en maak je de last alleen maar te zwaar voor jouw schouders om te dragen.

Sores overnemen helpt de ander bovendien maar weinig. Erbuiten blijven staan en alleen een helpende hand aanbieden, werkt veel beter en gezonder voor beide partijen.

Is het tijd om assertiever te worden? Dan is onze 1-op-1 assertiviteitstraining ‘in 40 dagen assertiever’ een goede optie voor je

Zie jezelf als gelijke

Altijd. In je huwelijk, ten opzichte van je baas, bij een dominante neef en vervelende collega’s. Je bent niet meer of minder dan één van hen is. En geen enkel levend persoon is meer dan of minder dan jij bent. Iedereen heeft dezelfde rechten en plichten, zo zit onze samenleving in elkaar.

Er bestaan natuurlijk hiërarchieën, zeker in het werkleven. Maar een leider kan óók assertief en gelijkwaardig zijn, net zoals iemand op de werkvloer – het maakt juist de beste leiders en de gezondste verhoudingen.

Aanbevolen voor jou

Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

5274 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

7641 keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

86757 keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

3741 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

9812 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

13143 keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

4478 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

42104 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

6135 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

10269 keer bekeken

Recente artikelen