altijd bereikbaar
Assertiever worden

Overal en altijd bereikbaar voor je werk? Zo regel je de balans

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Het lijkt zo heerlijk: je werkgever omarmt het nieuwe werken en voortaan mag je ook vanuit huis een aantal taken verrichten. Geen files, geen haast, maar lekker in je pyjama achter de pc met je kopje koffie, ongestoord dat beleidsstuk schrijven….Super!  Maar is dat eigenlijk wel goed voor je? Altijd bereikbaar voor je werkgever?

Het lijkt zo makkelijk: je werkgever bant de vaste telefoonlijnen en geeft werknemers een smartphone van de zaak. Nu kan je in de files wat telefoontjes afhandelen, hoef je niet op je werk e-mails of belafspraken af te wachten, en kun je werk en privé wat makkelijker combineren….Top!

25 handige zinnetjes om assertief te zijn

Als je in een moeilijke situatie zit op je werk is ‘instant’ assertief zijn vaak lastig. Dan is het handig om wat zinnetjes paraat te hebben. Daarmee kun je grenzen aangeven en assertiever worden.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

En ja, deze manier van werken heeft veel vrijheid gegeven en niemand wil terug naar “af”. Maar er blijkt een keerzijde aan deze medaille.

Een bepaald stuk is op vrijdag niet af gekomen, omdat je kind ziek van school kwam, dus zaterdagochtend dan maar even…

Om tien uur s avonds zie je nog een mailtje van een collega verschijnen en je kunt het niet laten om het te openen… blijkt een mail met een boodschap waar je van baalt, met als gevolg dat je niet in slaap kan komen….

Officieel werk je niet op de woensdag, maar een belangrijke klant probeert je al een tijdje te bereiken, dus toch maar even bellen op woensdag. Kleine moeite toch? Blijkt het telefoontje niet zo makkelijk als je dacht en voordat je het weet log je maar even in op je werk en handelt een en ander af…

Tijdens een etentje met goeie vrienden ben je er met je aandacht niet helemaal bij: je hebt met een schuin oog gezien dat je leidinggevende je probeert te bereiken, en eigenlijk ben je heel benieuwd waar het over gaat…

Je bent altijd bereikbaar ….. Herkenbaar? En niet zo erg, toch?

Onderzoek naar stress

Mensen die altijd bereikbaar zijn, bouwen zonder dat ze het zelf in de gaten hebben, stress op. Nu is een beetje stress ok. Chronische stress is op de lange duur zeer schadelijk. Dat wijst onderzoek uit:

Het blijkt dat veel mensen het lastig vinden om hun bereikbaarheid te regisseren; hun telefoon gaat niet meer uit met als gevolg dat ze ’s avonds en in het weekend hun mails lezen en beantwoorden. 

Wanneer de scheiding tussen werk en privé steeds meer verdwijnt en werknemers permanent bereikbaar zijn via hun smartphone, komt stress om de hoek kijken, in een rapport van vakbond FNV techno-stress genoemd. Het lijkt dat de productieve uren van werknemers omhoog gaan, maar in de praktijk blijkt dat de productiviteit juist afneemt, en dat er zelfs risico op burn-out kan ontstaan. 

Altijd bereikbaar … Wat te doen?

Omgaan met “overal en altijd bereikbaar zijn” vraagt discipline, het kunnen aangeven van grenzen, helderheid naar collega’s, afspraken met je leidinggevende en structuur aanbrengen in je (werk)week.

Samengevat: het vraagt assertiviteit!

5 handige tips:

  1. Onderzoek wat voor jou een goed werkritme is, wat daarin je productieve uren zijn en wat niet, en richt je dag daarop in. Vertel dat aan je leidinggevende en collega’s.
  2. Installeer een app die jou helpt je bereikbaarheid te reguleren
  3. Maak thuis afspraken over tijden dat jouw werktelefoon uit gaat.
  4. Als je thuis werkt, regel dan dat je die dag dan ook echt kan werken zonder gestoord te worden.
  5. En heel belangrijk: Als je zorgt dat je onderstaande aandachtsgebieden bewust plant en in de gaten houdt, heb je vanzelf minder tijd om eindeloos bereikbaar te zijn!

Om de balans in werk en privé voldoende te houden, is compensatie op drie fronten nodig:

  • beweging;
  • gezonde voeding
  • ontspanning/sociale contacten

Zelf werken aan een betere balans en assertiever daarin worden? Dat kan met onze 1-op-1 assertiviteitstraining ‘in 40 dagen assertiever.

Compensatie betekent dat je (bewust) per dag aan elk aandachtsgebied twee uur besteedt, waarin natuurlijk ook een combinatie mogelijk is: bijvoorbeeld samen gaan sporten, samen koken/eten of iets leuks doen.

25 handige zinnetjes om assertief te zijn

Als je in een moeilijke situatie zit op je werk is ‘instant’ assertief zijn vaak lastig. Dan is het handig om wat zinnetjes paraat te hebben. Daarmee kun je grenzen aangeven en assertiever worden.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Zelfvertrouwen vergroten

Four ways to control your nerves during a presentation

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Vier manieren om je zenuwen de baas te blijven bij een presentatie

keer bekeken
Assertiever worden

6 top manieren om dank je wel te zeggen in een e-mail

keer bekeken
Assertiever worden

6 awesome ways to say thank you in an email

keer bekeken
Loopbaan

Quick DIY guide for personal growth

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

My co-workers never give me feedback (& here’s why!)

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emotions of employees. How do I deal with that?

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken

Recent articles