recept voor lastig moeilijke gesprekken
Zelfvertrouwen vergroten

Het perfecte recept om overeind te blijven in een lastig gesprek

Jolanda Meijer
door Jolanda Meijer
keer bekeken

Overkomt het jou weleens dat  je ineens  een donderbui over je heen krijgt van een collega of je leidinggevende? Iemand verwijt je van alles, wijst met zijn vinger naar je of slaat met zijn vuist op tafel. Het is normaal dat je op dit agressieve gedrag reageert met een stressreactie zoals vechten, vluchten of bevriezen.

Maar toch zit je niet te wachten op deze heftige gevoelens, die je belemmeren om het gedrag te vertonen dat past bij een  professional. Om tijdens zo’n lastig gesprek op een neutrale, assertieve  manier te blijven reageren kun je met de volgende tips voorkomen dat je door iemand omvergeblazen wordt en dat heftige emoties de overhand krijgen.

Zo blijf je overeind in lastig gesprek

  1. Laat je de ander uitrazen, wacht tot de bui over is.
  2. Neem afstand door jezelf los te zien van de situatie. Stel je maar voor dat je met een helikopter boven jezelf cirkelt en naar beneden kijkt, of ga in gedachten achter jezelf staan en kijk naar de situatie. Zo koppel je jezelf even los, waardoor je je weer in een neutrale stand kunt zetten om je emoties te reguleren.
  3. Houd je hoofd koel en ga niet in de verdediging. Vermijd impulsieve reacties op beledigingen of kleinerende opmerkingen.
  4. Ga niet in discussie, het heeft geen zin om op dat moment te zeggen dat je het niet met hem eens bent. Dat werkt alleen maar meer agressie in de hand, met het risico dat jij in een vecht- of vluchtstand belandt, waarin je niet meer helder kunt denken.
  5. Blijf zelfverzekerd en let op dat je niet dichtklapt. Kruip niet in je schulp en let op je lichaamstaal. Zet je voeten stevig op de grond, kijk niet naar de grond of over zijn schouder.
  6. Tel tot tien voordat je iets zegt. Zucht eens diep en weeg goed af wat je gaat zeggen.
  7. Stel als hij uitgeraasd is een vraag waarover hij moet nadenken: ‘Wat is er nou eigenlijk aan de hand?’
  8. Vraag als je de ander je aanvalt waar anderen bij zijn: ‘Wil je het daar nu op deze plek echt over hebben?’ Of: ‘Zullen we even naar je kantoor gaan als je iets met mij wilt bespreken?’
  9. Neem even pauze. Als het je echt te erg wordt en je het niet meer kunt verdragen, loop dan even weg of ga iets anders doen. Wacht tot de bui over is en kijk of je weer een normaal gesprek kunt voeren.
  10. Beheers je. Neem het aanvallende gedrag niet over. Verhef zelf nooit je stem en maak geen agressieve bewegingen.

Blijf ademhalen

Bedenk dat iemand die uit is op ruzie graag wil dat je reageert. Door dat niet te doen, vermijd je dat de ruzie zich verder kan ontwikkelen.

Luister stoïcijns zonder te reageren, blijf de ander aankijken en laat bewust een stilte vallen als diegene is uitgeraasd. Zo geef je jezelf de gelegenheid om je emoties te temperen en te bepalen hoe je wilt reageren.

En vergeet vooral niet te blijven ademhalen!

Als je dit recept toepast (of onderdelen eruit) zul je niet voorkomen dat je die donderbui over je heen krijgt. Wel heb je nu kennis en ideeën om hier goed mee om te gaan. Dat is goed voor je zelfvertrouwen.

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Quick DIY guide to self-development & self-development

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

keer bekeken

Recent articles

Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

Het kan wat ongemakkelijk voelen, als iemand huilt op het werk. Wat kan je dan het beste doen? Zeggen dat hij/zij moet stoppen met huilen is niet de meest empathische reactie maar helemaal niks doen is misschien ook niet handig. Hoe kun je het beste omgaan met dit soort situaties? In dit blog lees je het.

keer bekeken
gelukkig zijn
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

Misschien geloof jij het ook wel: dat altijd gelukkig zijn je ultieme doel in het leven is. Dat je je daardoor nu niet ok voelt en te kort voelt schieten omdat je er nog niet bent is natuurlijk een beetje vervelend. 3 ideetjes om dat aan te pakken.

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

Vat je alles persoonlijk op? Ben je bang voor reacties van andere mensen? Ben je teveel bezig met hoe je overkomt of wat anderen van je vinden? Heb je daardoor het gevoel dat je altijd moet aanpassen? Lees dan snel verder want in dit blog vertel ik je hoe je dat kunt loslaten.

keer bekeken
helpende gedachten
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

Merk jij aan jezelf dat je negatief denkt over jezelf? Is dat eigenlijk best vermoeiend en houdt dat je tegen in wat je wilt bereiken? Met deze 25 helpende gedachten zet je een eerste stap om dat aan te pakken zodat jij precies kunt zijn wie jij bent en kunt laten zien wat je in huis hebt.

keer bekeken