Het perfecte recept om overeind te blijven in een lastig gesprek
Overkomt het jou weleens dat je ineens een donderbui over je heen krijgt van een collega of je leidinggevende? Iemand verwijt je van alles, wijst met zijn vinger naar je of slaat met zijn vuist op tafel. Het is normaal dat je op dit agressieve gedrag reageert met een stressreactie zoals vechten, vluchten of bevriezen.
Maar toch zit je niet te wachten op deze heftige gevoelens, die je belemmeren om het gedrag te vertonen dat past bij een professional. Om tijdens zo’n lastig gesprek op een neutrale, assertieve manier te blijven reageren kun je met de volgende tips voorkomen dat je door iemand omvergeblazen wordt en dat heftige emoties de overhand krijgen.
25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen
Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.
Zo blijf je overeind in lastig gesprek
- Laat je de ander uitrazen, wacht tot de bui over is.
- Neem afstand door jezelf los te zien van de situatie. Stel je maar voor dat je met een helikopter boven jezelf cirkelt en naar beneden kijkt, of ga in gedachten achter jezelf staan en kijk naar de situatie. Zo koppel je jezelf even los, waardoor je je weer in een neutrale stand kunt zetten om je emoties te reguleren.
- Houd je hoofd koel en ga niet in de verdediging. Vermijd impulsieve reacties op beledigingen of kleinerende opmerkingen.
- Ga niet in discussie, het heeft geen zin om op dat moment te zeggen dat je het niet met hem eens bent. Dat werkt alleen maar meer agressie in de hand, met het risico dat jij in een vecht- of vluchtstand belandt, waarin je niet meer helder kunt denken.
- Blijf zelfverzekerd en let op dat je niet dichtklapt. Kruip niet in je schulp en let op je lichaamstaal. Zet je voeten stevig op de grond, kijk niet naar de grond of over zijn schouder.
- Tel tot tien voordat je iets zegt. Zucht eens diep en weeg goed af wat je gaat zeggen.
- Stel als hij uitgeraasd is een vraag waarover hij moet nadenken: ‘Wat is er nou eigenlijk aan de hand?’
- Vraag als je de ander je aanvalt waar anderen bij zijn: ‘Wil je het daar nu op deze plek echt over hebben?’ Of: ‘Zullen we even naar je kantoor gaan als je iets met mij wilt bespreken?’
- Neem even pauze. Als het je echt te erg wordt en je het niet meer kunt verdragen, loop dan even weg of ga iets anders doen. Wacht tot de bui over is en kijk of je weer een normaal gesprek kunt voeren.
- Beheers je. Neem het aanvallende gedrag niet over. Verhef zelf nooit je stem en maak geen agressieve bewegingen.
Blijf ademhalen
Bedenk dat iemand die uit is op ruzie graag wil dat je reageert. Door dat niet te doen, vermijd je dat de ruzie zich verder kan ontwikkelen.
Luister stoïcijns zonder te reageren, blijf de ander aankijken en laat bewust een stilte vallen als diegene is uitgeraasd. Zo geef je jezelf de gelegenheid om je emoties te temperen en te bepalen hoe je wilt reageren.
En vergeet vooral niet te blijven ademhalen!
Als je dit recept toepast (of onderdelen eruit) zul je niet voorkomen dat je die donderbui over je heen krijgt. Wel heb je nu kennis en ideeën om hier goed mee om te gaan. Dat is goed voor je zelfvertrouwen.
25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen
Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.