discussie assertief
Assertiever worden

Hoe je assertief met 6 goede argumenten een vurige discussie wint

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Natuurlijk, een goede discussie is nooit weg. Meer dan eens eindigt zo’n discussie echter in een oeverloos gesprek zonder einde. Ook de toon die je aanslaat in zo’n discussie kan verschrikkelijk verkeerd vallen. Voordat je het weet heb je een knallende ruzie met elkaar. Dat wil je natuurlijk (meestal) niet. Hoe doe je dat eigenlijk? Een goede, assertieve discussie voeren?

Discussiëren is een kunst

Discussie en dialoog hoort bij je professionele leven. Maar om daar nu elke keer een gevecht op leven en dood van te maken is onhandig en buitengewoon vermoeiend. Goed nieuws: er is zoiets als de kunst van het winnen van een dialoog.

25 handige zinnetjes om assertief te zijn

Als je in een moeilijke situatie zit op je werk is ‘instant’ assertief zijn vaak lastig. Dan is het handig om wat zinnetjes paraat te hebben. Daarmee kun je grenzen aangeven en assertiever worden.

Naam
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Grondregel: relatie goed houden

De basisregel van elke discussie is dat je de relatie met je gesprekspartners altijd in gedachten houdt. Met deze basisregel als uitgangspunt kun je er werkelijk alles aan doen om de discussie in je voordeel uit te laten vallen.

6 sleutels voor een assertieve discussie

1. Val je tegenstander sluw aan

Ooit was er een koene ridder die een sluwe manier van vechten had. Hij won daarmee alles. Hij had een simpele truc: hij viel de voeten van het paard aan waarop de andere ridder zat. Het maakte niet meer uit of zijn tegenstander sterk of dapper was, ze vielen op de grond en waren hulpeloos.

Hetzelfde geldt voor de argumenten die je tegenstander aanvoert. Elk argument kent een basis-veronderstelling, het uitgangspunt waarmee je het argument aanvoert. Als je deze basis veronderstelling herkent dan kun je deze aanvallen. Het fundament van je tegenstander verandert daarmee in drijfzand.

Voorbeeld: ‘Het blijkt keer op keer dat homeopathie goed werkt bij veel mensen, ze hebben er veel baat bij. Veronderstelling: homeopathie is goed voor de gezondheid van mensen. Jouw antwoord: ‘Uit welk systematisch onderzoek blijkt dat?’

2. Heb je feiten op een rijtje?

Dit weet je natuurlijk: informatie is macht. Als je de kennis en deskundigheid hebt kun je keer op keer bewijzen dat je het bij het juiste eind hebt. Bereid je wel goed voor op de discussie zodat je zeker bent van je zaak. Zo gaan bijvoorbeeld politici keihard onderuit door een gebrekkige dossierkennis.

Let erop dat je niet iets als de ultieme heilige waarheid bestempelt tenzij je het zeker weet. Niets is zo vervelend als later blijkt dat je gelogen hebt. Het maakt je positie in de discussie wankel en als persoon wordt je als onbetrouwbaar gezien. Hou dus een slag om de arm als je het niet zeker weet.

3. Verdwaal niet in het moeras

Misschien wel het moeilijkste in een discussie. Hoe goed ben je in staat om bij het onderwerp te blijven waar de discussie over gaat? Als jij of je gesprekspartner een totaal nieuw gespreksonderwerp inbrengt dan wordt het wel behoorlijk lastig om de lijn te volgen.

Een ander onderwerp inbrengen kan natuurlijk ook een tactiek zijn van je opponent. Het is een teken dat je gesprekspartner het gevoel heeft dat hij dreigt te verliezen. Hij/zij brengt daarom een ander onderwerp naar voren.

4. Hard op de zaak, hart op de persoon

Vast weleens mee gemaakt: je gesprekspartner (of misschien jijzelf) herhaalt het standpunt. Ze gaan alleen harder praten om het argument kracht bij te zetten. Dit helpt nooit om de discussie te winnen. Het beste is als je kalm blijft en met focus de discussie voert.

Als je kalm blijft heb je meer gelegenheid om tijdens de discussie na te denken. Je kunt daardoor goede punten naar voren brengen om je verhaal kracht bij te zetten. Niet de persoon die het hardste schreeuwt, maar de persoon die de meest overtuigende standpunten naar voren kan brengen wint.

5. Niet vies worden bij het spelen

De sleutel om een discussie te winnen is niks meer dan in staat zijn om goede argumenten en punten naar voren te brengen. Wat zeker niet helpt is om je gesprekspartner keer op keer duidelijk te maken die hij/zij ‘het verkeert ziet’. Je gesprekspartner voelt zich daardoor aangevallen. Het zal het gesprek niet prettiger of constructiever maken. Het maakt je minder assertief.

Blijf dus kalm en maak het niet persoonlijk. Je wekt daarmee vertrouwen bij je gesprekspartner. Als je het ‘op de man/vrouw speelt’ laat je alleen maar zien dat je geen (zelf)vertrouwen hebt. Waarschijnlijk weet je onvoldoende inhoudelijk van het onderwerp af.

6. Zwijgen is goud

Een goede tactiek is om, direct nadat je je punt hebt gemaakt, je gesprekspartner de gelegenheid te geven om te reageren. Terwijl jij luistert naar je tegenstander heb je gelijk tijd om na te denken over je volgende zet. Veel gesprekken worden gewonnen omdat mensen op tijd hun mond weten te houden. Het maakt je gesprekspartner op een goede manier nerveus. Het brengt hem/haar in een positie die ze liever niet willen.

Heb je moeite met discussies?
Heb je moeite om constructief en assertief een discussie te voeren? Trek je voor je gevoel altijd aan het kortste eind? Wil je daar iets aan doen? Met de 1-op-1 assertiviteitstraining ‘In 40 dagen assertiever’ helpen we je daarbij.

Probeer het eens uit op je werk

Met deze tips hoef je nooit meer bang te zijn om die enerverende discussie met je collega’s aan te gaan. Denk eraan om de relatie in het gesprek goed te houden. Het vormt het fundament van elk professioneel gesprek. Veel succes met het uitproberen!

25 handige zinnetjes om assertief te zijn

Als je in een moeilijke situatie zit op je werk is ‘instant’ assertief zijn vaak lastig. Dan is het handig om wat zinnetjes paraat te hebben. Daarmee kun je grenzen aangeven en assertiever worden.

Naam
Dit veld is verborgen bij het bekijken van het formulier
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Zelfvertrouwen vergroten

Vier manieren om je zenuwen de baas te blijven bij een presentatie

keer bekeken
Assertiever worden

6 top manieren om dank je wel te zeggen in een e-mail

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken

Recent articles