10 interessante gewoonten voor een professionele aantrekkingskracht

Charisma
Henk Veenhuysen
Door Senior coach
1778 Views

Je kent vast wel mensen die spontaan de aandacht krijgen als ze een zaal binnen lopen. Het publiek hangt aan hun lippen. Ze motiveren mensen en geven ze een goed gevoel. Die mensen hebben ‘het’. Het heet charisma en wat het precies is, is moeilijk uit te leggen. Het is in ieder geval (gelukkig :) geen aangeboren talent. Charisma/aantrekkingskracht wordt verdiend met bepaalde gewoontes. In dit blog laat ik je zien welke dat zijn.

1. Ze luisteren meer dan ze praten

Charismatische mensen stellen vragen, houden oogcontact, lachen, fronsen, knikken. Non-verbaal reageren is alles wat nodig is om de ander zich belangrijk te laten voelen. Ze zeggen alleen iets wanneer ze iets belangrijks te zeggen hebben – en belangrijk betekent hier: belangrijk voor de ander.

2. Ze horen niet alleen wat ze willen horen

Sommige mensen zijn niet in staat te luisteren naar mensen van wie ze denken dat zij ‘onder’ ze staan. Charismatische mensen luisteren naar iedereen, ongeacht positie, sociale status en niveau, en weten al die mensen het gevoel te geven iets met hen gemeen te hebben.

3. Ze geven aandacht

Kijk niet naar je telefoon, je monitor of iets anders. Je kunt geen verbinding maken met mensen als je ook met iets anders bezig bent. Geef de volle aandacht aan je gesprekspartner, en hij zal zich je herinneren en graag in je buurt zijn.

4. Ze geven voordat ze ontvangen

Geven, niet nemen, is de enige manier om een echte verbinding te leggen of een relatie aan te gaan. Denk dus aan geven en verwacht niet meteen iets terug.

5. Ze zijn niet verwaand

De enigen die onder de indruk zijn van opgepompte pretentieuze persoonlijkheden zijn andere opgepompte pretentieuze persoonlijkheden. De rest van de mensheid ziet zulke persoonlijkheden liever gaan dan komen.

6. Ze weten dat andere mensen belangrijker zijn

Je eigen meningen en perspectieven ken je al. Daar kun je niet meer van leren. Maar je weet niet wat anderen weten en iedereen weet dingen die jij niet weet. Anderen zijn belangrijker omdat je daar iets van kan leren.

7. Ze richten de spotlight op anderen

Iedereen kan wel een complimentje gebruiken. Vertel mensen daarom wat ze goed hebben gedaan. Niet alleen het compliment wordt gewaardeerd, maar ook de aandacht voor wat ze gedaan hebben maakt dat mensen zich belangrijker voelen.

8. Ze kiezen hun woorden zorgvuldig

Kies je woorden zorgvuldig. Moet je naar een vergadering of heb je een ontmoeting? Je moet het niet doen, je mag het doen, je krijgt een kans. Mensen willen geassocieerd worden met een gelukkig, enthousiast, vol leven. Je woordkeuze helpt mensen zich gelukkig te voelen.

9. Ze hebben het niet over de fouten van anderen

Iedereen houdt van roddels. Maar roddelaars zijn niet geliefd en worden zeker niet gerespecteerd. Houd je er dus verre van. Lach nooit mensen uit. Als je dat doet, vragen mensen zich af of je hen soms ook uitlacht.

10. Ze erkennen hun eigen fouten

Charisma en succes worden vaak met elkaar in verband gebracht. Toch hoef je niet super succesvol te zijn om charisma te hebben. Voor charisma moet je wel ‘echt’ zijn. Authentiek jezelf. Wees bescheiden. Geef je fouten toe en lach om jezelf. Anderen zullen meer in je buurt willen zijn.

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

Gratis download

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je werkplezier in de weg en het zet je prestaties soms onder druk. Met deze 25 praktische tips en ideeën kun je je zelfvertrouwen een kleine boost geven op je werk.

  • Zet de eerste stap om die onzekerheid aan te pakken
  • Direct te gebruiken op je werk (en prive)
  • Plus elke maand handige tips voor meer zelfvertrouwen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn diensten:

En verder:

Stuur me een email  |  Inschrijven nieuwsbrief  |  Over Henk  |  Wat klanten ervan vinden

AANBEVOLEN ARTIKELEN

Reageren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *