Waarom Nivea helpt om stress te voorkomen

Henk Veenhuysen
Door Senior coach
3145 Views

Werkstress is een veelvoorkomend probleem op het werk. Eén op de 7 Professionals ervoer in 2015 werkstress (TNO). Een stijging van 10 procent ten opzichte van 2014. Van het werk-gerelateerde ziekteverzuim wordt 36 procent veroorzaakt door stress. Reden genoeg voor werkgevers om daar ruim aandacht voor te hebben. Het is beter voor de (duurzame) inzetbaarheid van je medewerkers en daarnaast bespaar je op verzuimkosten.

Diederik beschrijft zijn stress als volgt: ‘wat mij erg hinderde was het constante gevoel van opgejaagd zijn, pijn in mijn buik en en dat eeuwige gemaal als ik in mijn bed lag. Als ik heel eerlijk ben wist ik al vanaf moment één dat ik er iets aan moest doen.’

Diederik is niet de enige. Ruim 23% van de professionals geeft aan zich minder druk te willen maken in de directe toekomst. (Bron: onderzoek ING)

Wetenschap over stress

 1. Stress is niet altijd fout

Acute stress is vaak prima en kan helpen. Bijvoorbeeld in een dreigende situatie op het werk helpt het om zaken voor elkaar te krijgen. Bijvoorbeeld als je voor een deadline staat die je misschien net niet haalt. Hoe dat werkt? Er worden twee hormonen aangemaakt die je helpen met zo’n situatie om te gaan. Adrenaline zorgt voor een snelle reactie. Cortisol zorgt ervoor dat de zaak weer normaliseert na enige tijd. Je hartslag gaat naar beneden en je ademhaling wordt rustiger. (Bron: UMC Utrecht hersencentrum)

 1. Chronische stress in niet fijn

Waar het mis gaat is als de stress chronisch wordt. Dit put je natuurlijke stresssysteem uit. De gevolgen daarvan zijn ronduit vervelend. Je reageert minder adequaat, je loopt een grotere kans op diabetes en hoge bloeddruk. Daarnaast ben je gevoeliger voor infecties zoals griep.

 1. Stress verandert je hersenen

Stress verandert de vorm van je hersencellen. De cellen die je helpen om rationeel te kijken worden kleiner en de hersencellen die met emotie te maken hebben worden juist groter. Het rationaliseren van de stress kan daarom belangrijk om stress te verminderen. Het is belangrijk om je af te vragen waar de stress vandaan komt en of die wel nodig is.

Smeer er een beetje nivea op

Veel harde werkers die te maken hebben met stress hebben een talent. Dat talent is dat ze klaar staan voor anderen. Soms wat teveel en daarmee vergeten ze hun eigen belang. Je bent dan een beetje te collegiaal. In het geval van te veel stress is dat belang gewoon je gezondheid.

Smeer er daarom een beetje Nivea op; Niet Invullen Voor Een Ander.

3 tips voor no more stress

 1. Ga sporten.
  Velen gingen je voor. 50% van de Nederlanders die sporten doen dat om stress te verminderen. Ook wetenschappelijk is bewezen dat bewegen helpt tegen stress (ps wandelen is in mijn ogen ook sporten, wel een beetje doorlopen.)
 2. Herken de stress.
  Zeg eens ‘nee’ tegen een opdracht. Ook het prioriteren van wat je wel en niet wil doen helpt. Je hebt op die manier het heft in eigen hand.
 3. Blijf rationeel.
  Das best moeilijk. Bij stress zullen emoties snel de boventoon voeren. Probeer niet in te vullen wat anderen van je denken en blijf jezelf in het hier en nu. Smeer er wat Nivea op.

Zelf wat minder stress ervaren?
Dan is onze 1-op-1 cursus zelfvertrouwen ‘in 40 dagen je zelfvertrouwen vergroten’ geknipt voor je.

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

Gratis download

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je werkplezier in de weg en het zet je prestaties soms onder druk. Met deze 25 praktische tips en ideeën kun je je zelfvertrouwen een kleine boost geven op je werk.

 • Zet de eerste stap om die onzekerheid aan te pakken
 • Direct te gebruiken op je werk (en prive)
 • Plus elke maand handige tips voor meer zelfvertrouwen
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn diensten:

En verder:

Stuur me een email  |  Inschrijven nieuwsbrief  |  Over Henk  |  Wat klanten ervan vinden

AANBEVOLEN ARTIKELEN