weerbaar
Zelfvertrouwen vergroten

Wil je meer weerbaar zijn? Word een rots in de branding op je werk.

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Hou jij als collega het hoofd boven water in stressvolle situaties? Kunnen mensen dan een beroep op je doen? Ja? Dan ben je waarschijnlijk mentaal sterk en weerbaar. Als je mentaal weerbaar bent dan ben je in staat om onder stressvolle situaties in actie te komen en te doen wat nodig is om er het beste van te maken. In dit artikel een checklist met 4 interessante en persoonlijke basisregels om je mentale weerbaarheid te versterken en een rots in de branding te worden. Goed voor je zelfvertrouwen!

Waarom is mentale weerbaarheid handig

Ieder mens krijgt van tijd tot tijd te maken met situaties waarin zijn mentale weerbaarheid op de proef wordt gesteld. Dat is het leven nietwaar? Het hoort er gewoon bij.

Zo kun je je baan verliezen, een conflict krijgen met een collega , of een project van jou mislukt…. Ook privé zijn er stressvolle situaties bijvoorbeeld door een onverwachte ziekte.

Het zijn allemaal situaties waarin je mentale weerbaarheid en je doorzettingsvermogen op de proef worden gesteld. Is het vanzelfsprekend om voor anderen een rots in de branding te zijn? Dat zou natuurlijk fijn zijn, en misschien word het zelfs van je verwacht, maar we weten lang niet altijd hoe dat moet.

Wat is dat eigenlijk, mentaal weerbaar ?

Wanneer we dat onderzoeken bij de krijgsmacht, en in het bijzonder bij mariniers, levert dat interessante inzichten op. Daar wordt veel getraind op mentale weerbaarheid.

Zij beschouwen mentale weerbaarheid als een attitude (de wijze waarop je reageert op personen en situaties) waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt.

Zij geloven dat mentale weerbaarheid getraind kan worden door een mix van fysieke training, de juiste mind-set en volwassen gedrag.

Mentale weerbaarheid heeft met die attitude de beste kans om te groeien. Het is dus een combinatie van factoren die voor een krachtige mentale weerbaarheid zorgen.

Nu hoeven we natuurlijk niet allemaal marinier te worden, maar we kunnen wel inspiratie putten uit deze inzichten.

Hoe doen professionals hun werk in andere omstandigheden en wat kun je daarvan leren? In dit artikel een checklist met 4 eenvoudige ideeën om je mentale weerbaarheid te vergroten.

1. Onderneem bewust nieuwe dingen

Als je jouw mentale weerbaarheid wilt vergroten moet je eigenlijk grenzen op zoeken. Iets doen of leren wat net een beetje buiten je macht ligt, of wat je nog niet kan.

Dat zal soms wel lukken en soms niet. Wat je hierdoor in de basis traint, is dat sommige zaken mislukken. De balans tussen slagen en mislukken is “part of the deal”; het hoort bij het leren van nieuwe dingen.

Door regelmatig, bewust en opzettelijk, nieuwe dingen te doen die je nog niet kunt, train je automatisch je mentale weerbaarheid. Het helpt je beter om te gaan met spanningsvolle situaties. Zodat jij, als het nodig is, die rots in de branding kunt zijn.

Iets nieuws ondernemen hoeft niet “groots” te zijn. Het leren van een nieuwe taal, of nieuwe sport, is al prima. Of op je werk een project of klus aanpakken die je nog niet eerder hebt gedaan. Het gaat er enkel om dat jij de grenzen opzoekt en buiten je comfortzone treedt.

2. Maak een persoonlijke functie omschrijving: ‘dit is mijn taak’

Om je mentale weerbaarheid te vergroten kun je simpel tegen jezelf zeggen: ‘het is mijn werk’. Hoe kom je erachter wat jouw functie is? Lijkt een beetje een rare vraag, want dat weet je toch? Maar kun je ook de kern benoemen, waar het om draait?

Door een korte persoonlijke omschrijving te maken van ‘jouw job’, weet je beter wat de kern is van jouw functie en waar het jou om te doen is. Deze persoonlijke omschrijving bestaat niet alleen uit de functie die je op je werk vervult, maar ook uit andere rollen die je vervult, zoals partner, ouder of vriend(in).

Jouw persoonlijke functieomschrijving bestaat uit hooguit 4 of 5 zinnetjes. Voor elke belangrijke rol in je leven één zinnetje. Dit papiertje hou je bij je (bijvoorbeeld in je portemonnee), of je plakt het ergens op waar je het regelmatig zal zien (bijvoorbeeld je beeldscherm).

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op momenten dat je het wat moeilijker hebt, of simpelweg vermoeid bent, haal je het briefje tevoorschijn en lees je het. In feite zijn het instructies om te doen wat je met jezelf hebt afgesproken over wat jouw functie is. Het zal je helpen om de rots in de branding te zijn voor collega’s die op je vertrouwen.

3. Doe iets voor je teamleden (of familie)

Je kunt lang nadenken over doelen die je jezelf stelt, of wat je zou willen ontwikkelen. Mentale weerbaarheid kun je ook op een praktische manier oefenen.

Bijvoorbeeld door activiteiten te ondernemen ten gunste van collega’s of dierbaren. Op die manier versterk je de verbinding tussen jou en je collega, of tussen jou en je dierbaren. Je kunt dit heel bewust doen met behulp van de volgende oefening.

Schrijf de namen op van enkele mensen van je team waarmee je een goede band hebt (en/of schrijf namen op van familie of vrienden). Schrijf bij elke naam 1 of 2 dingen die je kunt doen om de relatie met die persoon te versterken, en voer die dingen uit. Op deze manier omring je jezelf met mensen die elkaar vertrouwen, en dat is een goede basis in complexere situaties.

4. Wees trots op jezelf

Natuurlijk is af en toe een schouderklopje, formeel en informeel, hartstikke fijn. In onze cultuur is er aandacht voor prestaties door middel van prijzen en beloningen. Maar heb je dat echt nodig voor een goede mentale weerbaarheid? Ik denk van niet.

Ik denk dat mensen met een goede mentale weerbaarheid trots zijn op zichzelf en op de prestaties die zij leveren. Zij hebben niet direct een externe factor (waardering van anderen) nodig om zich goed te voelen.

Kun je dat trainen? Trots zijn op jezelf? Jazeker, bijvoorbeeld met de volgende oefening. Maak een lijstje van alle dingen waar je trots op bent, dingen die je gedaan hebt omdat je dat belangrijk vond en vindt.

Zorg dat er vooral positieve dingen op staan waarvoor niet direct waardering is uitgesproken door anderen. Lees het lijstje door en ervaar het gevoel dat je daar trots op bent, gewoon vanuit jezelf.

Is het tijd om te werken aan je eigen weerbaarheid?
Ben je het zat en wil je graag weerbaarder worden? Onze 1-op-1 cursus zelfvertrouwen ‘in 40 dagen je zelfvertrouwen vergroten’ is dan geknipt voor jou.

De kern van mentaal weerbaar zijn

Zo wordt je mentaal weerbaar

  1. Onderneem bewust nieuwe dingen

  2. Maak een persoonlijke functieomschrijving

  3. Doe iets voor je teamleden (of familie)

  4. Wees trots op jezelf

Ga lekker aan de gang

Dus, ga lekker aan de gang met het oefenen om voor jouw omgeving weerbaar te zijn, een rots in de branding. Er is maar een ding belangrijk: hou vol, ook als het niet direct lukt. Maak je niet druk over mislukkingen. Het hoort er gewoon bij. Het maakt je sterker. Of zoals de Engelsen zeggen: What doesn’t kill you, will make you stronger!

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je (werk)plezier in de weg. Met deze 25 praktische tips kun je je zelfvertrouwen een boost geven op je werk of privé.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Assertiever worden

6 top manieren om dank je wel te zeggen in een e-mail

keer bekeken
Assertiever worden

6 awesome ways to say thank you in an email

keer bekeken
Loopbaan

Quick DIY guide for personal growth

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

My co-workers never give me feedback (& here’s why!)

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emotions of employees. How do I deal with that?

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

How to deal with someone crying at work

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken

Recent articles

Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

Het kan wat ongemakkelijk voelen, als iemand huilt op het werk. Wat kan je dan het beste doen? Zeggen dat hij/zij moet stoppen met huilen is niet de meest empathische reactie maar helemaal niks doen is misschien ook niet handig. Hoe kun je het beste omgaan met dit soort situaties? In dit blog lees je het.

keer bekeken
gelukkig zijn
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

Misschien geloof jij het ook wel: dat altijd gelukkig zijn je ultieme doel in het leven is. Dat je je daardoor nu niet ok voelt en te kort voelt schieten omdat je er nog niet bent is natuurlijk een beetje vervelend. 3 ideetjes om dat aan te pakken.

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

Vat je alles persoonlijk op? Ben je bang voor reacties van andere mensen? Ben je teveel bezig met hoe je overkomt of wat anderen van je vinden? Heb je daardoor het gevoel dat je altijd moet aanpassen? Lees dan snel verder want in dit blog vertel ik je hoe je dat kunt loslaten.

keer bekeken
helpende gedachten
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

Merk jij aan jezelf dat je negatief denkt over jezelf? Is dat eigenlijk best vermoeiend en houdt dat je tegen in wat je wilt bereiken? Met deze 25 helpende gedachten zet je een eerste stap om dat aan te pakken zodat jij precies kunt zijn wie jij bent en kunt laten zien wat je in huis hebt.

keer bekeken