beinvloeden rolmodel
Samenwerken

Krachtig leren beïnvloeden met respect? Word een rolmodel!

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Misschien ben je wel eens verbaasd, tikkie jaloers over het feit dat het sommige mensen iedere keer weer lukt om iets gedaan te krijgen. Toeval, stom geluk… Je zou wensen dat jij dat ook kon, goed beïnvloeden ….

Wie heeft invloed op jou gehad?

Als je nou eens het volgende bij jezelf checkt: wie in jouw leven heeft een grote invloed gehad op jou? Bijvoorbeeld omdat die persoon zo belangrijk voor je was in een spannende fase in je leven. Of iemand die in je werk veel voor je heeft betekend. Het kan echt iedereen zijn: je ouders, een familielid, een leraar of trainer.

Heb je je ooit wel eens afgevraagd wat die persoon eigenlijk deed bij jou waardoor je sterk beïnvloed werd? Je zou het voor jezelf een soort levensles kunnen noemen, sterker nog je zou het zelf kunnen zijn voor iemand anders. Zou je dat niet willen?

Wie is mijn rolmodel?

Natuurlijk heb ik me die vraag ook zelf gesteld. Ik zou er wellicht zelfs verschillende kunnen noemen. De persoon die mij echter als eerste in gedachten schiet is René. In het begin van mijn carrière heb ik hem ontmoet en ik heb met hem een tijdje samen gereisd. Soms letterlijk, meestal figuurlijk.

Ik weet nog goed hoe ik hem ontmoette. Ik werkte destijds bij de provincie en ik mocht op cursus “werken in projecten”. Ik had me daar al 4 keer uitgedraaid maar uiteindelijk ontkwam ik er niet aan. Ik mocht/moest er naar toe. Ik was uiteraard te laat en daarom mocht ik van René (die de trainer was) direct bij binnenkomst aan de slag met een rollenspel.

René zag dat aan en zag ook direct mijn talent, een talent overigens waarvan ik mij op dat moment helemaal niet bewust was. In de pauze vroeg hij aan mij “wat ik in godsnaam bij die provincie deed”. De rest is historie want 2 maanden later werkte ik voor het bureau waar René ook werkte.

Zo’n snelle beslissing had ik nog nooit genomen en René heeft grote invloed gehad op het verdere verloop van mijn ontwikkeling en carrière. Ik voelde me op dat moment echt gezien.

Wat zijn nu de achterliggende factoren die maken dat iemand een grote invloed op anderen heeft?

Factor 1: Leren hoe je het beste kunt denken bij beinvloeden

Mensen die veel invloed hebben, leren je hoe je moet denken. Hoe je op een andere manier naar zaken kunt kijken, wat de succesfactoren zijn, wat andere perspectieven zijn om tegen zaken aan te kijken.

René leerde mij bijvoorbeeld om lastige, ingewikkelde zaken niet zozeer vanuit je primaire emotie te benaderen maar om je emotie te benutten als tell-tale / signaal van een mogelijke oplossingsrichting. Daarnaast was hij een meester in het bedenken van alternatieve invalshoeken.

Het maakte dat het bij hem altijd een stap vooruit ging. Ook in de literatuur kom je deze voorbeelden tegen. Neem bijvoorbeeld het boek van Napoleon Hill: Think and Grow Rich.

Hij deed onderzoek naar succesvolle mensen en wat maakte dat zij succesvol waren en anderen niet. Zijn boek is een klassieker geworden doordat het de manier van denken van succesvolle mensen onthulde. Het belangrijkste dat ouders, trainers, leraren, kortom mensen die voor jou een voorbeeld zijn je kunnen meegeven is om te leren te denken.

Factor 2: Uitdagen van excellentie

Toen ik op die training was zag René natuurlijk mijn talent. Ook daarna daagde hij me uit. We deden in het begin gezamenlijk trainingstrajecten en in 1 van die trajecten mocht ik het intakegesprek voeren.

Ik zat te stuntelen met mijn vragen die ik op een papier voor mijn neus had en maakte op geen enkele manier contact met de klant. In een onbewaakt ogenblik griste René mijn voorbereiding van tafel en zei tegen mij met een knipoog: “Zo, en nu aan het werk”. Gek genoeg ging het opeens een stuk beter….


Mensen met veel invloed dagen anderen uit om hun standaarden te verhogen. Om meer uit hun werk en leven te halen. Ik heb ontdekt dat dit in essentie om drie belangrijke zaken gaat. Ze zijn erg basic en daarom voor iedereen te doen:

 • Karakter ontplooien: hoe kun je een goed, integer, betrouwbaar, authentiek mens worden?
 • Verbinding maken met anderen: hoe kun je je sterker verbinden met je gezin, je partner, je medewerkers/collega’s?
 • Bijdrage leveren aan je omgeving: hoe kun je een grotere bijdrage leveren aan de samenleving, of beter gezegd aan de samenleving direct bij jou in de buurt?

Kun je zelf een rolmodel worden?

De mensen die jou inspireren zijn waarschijnlijk ook een rolmodel voor jou (geweest) en zij wijzen de weg die jij kunt gaan door hem zelf voor te leven. Ook voor jou is het mogelijk om een rolmodel te zijn. Ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dit veel bevrediging geeft en dat het eigenlijk vanzelf gaat.

Mini-cursus: hoe word je een rolmodel?

Als je nu even terugdenkt aan degenen die in jouw leven een belangrijke rol hebben gespeeld, dan herken je waarschijnlijk een of meerdere van deze 3 factoren. Het is bijzonder waardevol om dit van tijd tot tijd eens te doen. Je kunt daarbij jezelf de volgende vragen stellen:

 1. Wie hebben mij geleerd hoe ik moest denken?
 2. Wat vertelden zij mij, wat waren daarin de voorbeelden?
 3. Wie hebben mij uitgedaagd om de volgende stap te zetten, om een groter domein te betreden?
 4. Wie waren mijn rolmodel en in welk opzicht? Kortom: wat maakte dat ze mij konden beïnvloeden?

Draai de vragen dan om

 1. Wat ga ik doen om anderen te beïnvloeden?
 2. Hoe kan ik anderen helpen om hun manier van denken verder te ontwikkelen zodat zij succesvoller zijn?
 3. Hoe kan ik hen uitdagen meer uit zichzelf te halen?
 4. Hoe kan ik een rolmodel zijn voor anderen?

Gratis download

25 handige zinnen om je collega een compliment te geven

25 handige zinnen om je collega een compliment te geven

Prima idee natuurlijk om elkaar meer complimenten te geven. Het is de motor onder alle samenwerking tussen collega’s. Met een compliment wordt je iemands grootste fan.

 • Leuk om je collega dat compliment vandaag te geven
 • Plus 25 bonuszinnen voor een nog beter compliment
 • Plus elke maand handige tips voor op je werk
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

keer bekeken

Recente artikelen