burnout voorkomen
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips blijf je beter in balans

Jolanda Meijer
door Jolanda Meijer
2301 keer bekeken

Een op de zeven Nederlanders geeft aan last te hebben van burn-out klachten. Jij voelt misschien ook wel dat er iets niet goed gaat, maar je gunt jezelf geen tijd om daarover na te denken. Bovendien is het een chaos in je hoofd omdat je te veel ballen in de lucht moet houden op je werk en thuis. Je krijgt je gedachten dus niet op orde en gewoon maar doorgaan lijkt het beste.

Dat gaat meestal heel lang goed maar na een tijdje geeft je lijf signalen af van bovenmatige stress zoals slecht slapen,  veel piekeren, een ‘kort lontje’ hebben, onzekerheid of angst en een laag energieniveau. De rek is eruit, het elastiek staat op knappen.

Voorkom erger en zet tijdig een stap op weg naar verandering. Met deze tips kun je zelf aan de slag met het herstellen van je energiebalans.

1. Bewaak je grenzen

Langdurig over je grenzen heengaan is een belangrijke oorzaak van overspannenheid en burn-out, maar nee zeggen tegen anderen, vinden velen van ons lastig omdat we bang zijn wat anderen van ons vinden. We zijn sociale wezens en willen dat mensen positief op ons reageren. Door nee te zeggen, zijn we bang dat we de ander teleurstellen, egoïstisch overkomen of niet aardig gevonden worden. Net als ja is nee echter ook gewoon een antwoord.

Je hebt het recht om goed voor jezelf te zorgen en daarom nee te zeggen als iets je niet uitkomt. Mocht je last krijgen van zo’n knagend schuldgevoel, vraag jezelf dan af of je daadwerkelijk iets fout hebt gedaan of een regel hebt overtreden. Zo niet, dan is er geen reden om je schuldig te voelen.

Oefen met grenzen aangeven en train jezelf in nee zeggen. Bedenk een paar zinnen waarmee je, met een goed gevoel, nee kunt zeggen tegen iets dat je niet wilt of kunt doen. Kijk wat voor effect dat heeft op jezelf en de ander. Het is even wennen, maar je zult merken dat de meeste mensen juist positief en begripvol reageren.” Uiteindelijk geeft het jou meer rust in je hoofd

2. Vermijd onnodige stress

Veel van onze stressgevoelens komen niet voort uit echte stressvolle of gevaarlijke situaties maar veroorzaken we zelf door al onze angstige gedachten, meningen of normen die we onszelf opleggen. Je lijf reageert op gevaar met een stressreactie zoals vechten, vluchten of bevriezen.

Nu komen wij tegenwoordig niet zoveel echte beren meer tegen op de weg, maar de gedachte aan wat er allemaal zou kunnen gebeuren, heeft hetzelfde effect op ons lijf. Blijf dus in het hier en nu en richt je op de feiten en de situatie zoals die echt is.

Probeer er niet van alles aan vast te plakken (als het om een mug gaat, maak er dan geen olifant van). Maak onderscheid tussen je gedrag, gevoelens en gedachten. Leer hoe je emoties kunt reguleren en ze beter te uiten voordat de bom barst. Heldere communicatie helpt je hierbij. Onderzoek je angsten en leer hoe je daar beter mee kunt omgaan.

Heb je al veel last van stress, dan kan coaching je helpen om dit te verminderen.

3. Burnout voorkomen gaat om het maken van bewuste keuzes

Wist je dat 95 procent van ons gedrag onbewust is? Dus de meeste keuzes die je dagelijks maakt, gebeuren op de automatische piloot! Je doet de dingen zoals je ze altijd hebt gedaan, vaak ingegeven door je omgeving en het idee dat het zo hoort!

Als je gedrag vooral is afgestemd op wat jij denkt dat je moet doen in plaats van op wat je wilt doen, raak je steeds verder verstrikt in deze patronen die je uiteindelijk in de weg zitten om je verder te ontwikkelen. Ook dit slurpt al je energie op.

Bepaal dus wat jij wilt bereiken in je leven, kies je prioriteiten en laat je niet afleiden door anderen.

4. Laat oude patronen los

Ook de meeste denkpatronen verlopen onbewust en ontstaan al in je jeugd. Omdat jij zelf verandert in de verschillende levensfasen die je doormaakt, is het goed om ook de ideeën en opvattingen, die deze denkpatronen vormen, bewust aan te passen.

De normen die je als kind je misschien hielpen, kunnen je in je huidige leven eerder in de problemen brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: altijd beleefd zijn tegen anderen, niet boos worden en je beheersen, altijd de ander helpen et cetera.

Toch is het vaak nodig om wel voor jezelf op te komen en duidelijk te maken wat jij wilt. Je kunt leren hoe je irritatie of teleurstelling op een goede manier aan de ander duidelijk kunt maken door te oefenen met feedback geven.

Natuurlijk is het fijn als je een ander kunt helpen maar dat hoeft niet ten koste te gaan van de rust in je eigen hoofd. Laat gerust die oude patronen los want als je, als volwassene probeert je oude kinderkleren aan te trekken, kom je erachter dat die je niet meer passen en je beknellen.

5. Neem de tijd om met levensgebeurtenissen om te gaan

Gezinsuitbreiding, scheiding, verlies van een dierbare, ontslag en gezondheidsproblemen zijn voorbeelden van levensgebeurtenissen die er voor zorgen dat je tijdelijk uit balans raakt. Iedereen heeft zijn eigen manier en tempo om met verlies om te gaan, anderen kunnen je slechts bijstaan en er voor je zijn als je steun nodig hebt.

Neem de tijd om opnieuw je evenwicht te zoeken en om verlies (afscheid nemen van iets waar je aan gehecht was) te doorleven.

Zoek steun bij anderen die je niet adviseren wat je moet doen of je uit de put willen trekken, maar die gewoon zonder oordeel naar je luisteren, je laten uithuilen en ervoor je zijn. Ook is er professionele hulp die je kan begeleiden bij verlies.

Blog gaat verder na de foto

Beweging en goede voeding helpen je om je energiehuishouding op peil te houden!

6. Fit in je hoofd goed in je vel

Een langdurig verstoorde energiebalans kan leiden tot burn-out.

Weet jij wat jou energie geeft en wat juist energie opslurpt? Maak een lijstje op papier met twee kolommen: in de ene kolom zet je je energiegevers en in de andere kolom je energieverslinders.

Als je energiehuishouding op peil blijft, kun je veel beter omgaan met stress en lastige situaties. Zorg dat je niet leegloopt en dat je meer energiegevers dan verslinders hebt op een dag.

Plan bewust voldoende rust en ontspanning in na inspanning en zorg voor voldoende slaap. Ga dus wel met lunchpauze, eet iets gezonds en maak daarna, als het kan, nog even wandelingetje. Beweging en goede voeding helpen je om je energiehuishouding op peil te houden!

7. Burnout voorkomen met een prikkeldieet

We weten het allemaal wel. We krijgen dagelijks meer prikkels binnen dan goed voor ons is. Denk maar aan alle geluiden en signaaltjes van je telefoon of e-mail. Ze leiden af en zorgen voor een vol hoofd. Maar het is moeilijk om weerstand te bieden aan alles wat er op ons afkomt.

We zijn nieuwsgierig en alle appjes of andere vormen van aandacht werken verslavend, want het activeert het beloningssysteem in ons brein. Maar het levert ook onnodige stress op, we zijn continue alert en kunnen schrikken van bepaalde berichten en het leidt af waardoor je minder efficiënt kunt werken.

Daarom kun je beter bewust kiezen om regelmatig je smartphone buiten bereik te leggen en (tijdelijk) sociale media af te sluiten, ook op je tablet of laptop.

Wil je meer weten over het creëren van rust in je hoofd en het voorkomen van burnout , Dan is onze 1-op-1 burnout preventie training misschien iets voor jou.

Aanbevolen voor jou

Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

581 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

5588 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

1795 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

3300 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Help, ik ben te perfectionistisch. Hoe kan ik dat loslaten?

8116 keer bekeken
Communicatie nu-populair

5 slimme taktieken om je bila gesprek een boost te geven

26633 keer bekeken
Assertiever worden

Meer balans in werk en privé? 5 praktische ideeën om dat te doen

2566 keer bekeken
Loopbaan

goede CV maken? Met deze structuur meer kans op een nieuwe job

3787 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Het perfecte recept om overeind te blijven in een lastig gesprek

5163 keer bekeken
Assertiever worden

Zo voorkom je dichtklappen tijdens een gesprek

10447 keer bekeken