Gevangen in je huidige baan? Dit is het ontsnappingsplan

loopbaan
Vivian Braat
Door Loopbaancoach bij IK overtref me
5859 Views

Een groot bijkomstig nadeel van een baan waar je niet blij van wordt, is dat het zó veel energie kost, dat je geen zin meer hebt om naar een andere baan te zoeken. Ook al is je werk vervelend, zenuwslopend of ziekmakend, toch blijkt het erg moeilijk om de mentale tijd en ruimte te vinden om je loopbaan een nieuwe boost te geven. Het voelt immers alsof je gevangen zit ….

JE VOELT HET ZELFS FYSIEK

Zelf heb ik deze situatie ook een keer meegemaakt. Elke morgen werd ik wakker met  pijnlijke kaken en een enorme hoofdpijn. Ik kreeg zelfs nachtmerries van mijn afschuwelijke werksituatie. Mijn energie was al op voor ik aan de dag begon.

Als je in zo’n gemoedstoestand terecht bent gekomen, is het moeilijk om alternatieven te zien….Maar ze zijn er! Altijd! .

SMOESJES

Mensen die mij vertellen over hun uitzichtloze werksituatie, zeggen vaak dat ze eigenlijk naar ander werk moeten gaan kijken, maar dat er geen leuke banen zijn.

Dit antwoord heb ik inmiddels zo vaak gekregen, dat ik nu meteen vraag wat hun oriëntatie is geweest op de arbeidsmarkt. Met wie hebben ze gesproken? Kennen ze hun eigen arbeidsmarktwaarde? Welke vacatures hebben ze bekeken? Niet erg verrassend dat het merendeel nog geen onderzoek had gedaan.

Een andere reactie op de ongewenste baansituatie, is dat er wellicht wel passende geschikte banen zijn op de arbeidsmarkt, maar dat ze simpelweg erkennen dat ze geen puf hebben om rond te kijken en onderzoek te doen. Heel begrijpelijk, maar het haalt hen niet uit de situatie.

Dus kom op! Er zijn altijd banen beschikbaar en we zijn allemaal in staat om een uitweg te vinden uit een slechte werksituatie. We zitten nooit zo gevangen als we ons voelen.

Hoe pak je dat aan?

ONSTNAPPINGSPLAN & VLUCHTROUTE

 1. Koop een schrift en ga daarin alles op werkgebied verzamelen wat je aanspreekt, waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt.
 2. Ga praten met mensen om je heen. Vertel dat je op zoek bent naar ander werk.

Dit zijn twee acties die niet veel tijd in beslag hoeven te nemen, maar wel veel energie genereren. Het is de bedoeling dat je weer blij wordt. Zodoende kom je langzaam in beweging en krijg je weer kracht om je acties langzaam uit te breiden.

 1. Ga aan de gang met je loopbaanvraag. Dat betekent dat je eerst analyseert waar de kneep zit: Vind je het werk niet leuk? Vind je het werk wel leuk, maar de situatie (bijvoorbeeld reorganisatie) niet? Is het met je collega’s niet leuk?
 2. Vervolgens stel je jezelf vragen als: wat vind ik leuk om te doen, waar ben ik goed in, wat vind je zinvol, welke bedrijven spreken me aan? Wil ik een tandje minder of juist meer? Breng je wensen zo volledig mogelijk in kaart.
 3. Onderzoek of jouw wensen realistisch zijn op de huidige arbeidsmarkt.
 4. Maak een aansprekend cv.
 5. Maak een profiel aan op Linkedin, ga mensen uitnodigen en doe onderzoek op Linkedin.
 6. Denk alvast na over je elevator pitch

Op deze manier stippel je jouw vluchtroute uit en kan je verdere acties ondernemen naar een meer passende en inspirerende werkomgeving.

Vervelende baan? Ontsnappen kan echt

Echt, je kunt ontsnappen uit een vervelende baan die voelt als een gevangenis! Geef je loopbaan een nieuwe kans.

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

Gratis download

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek. In deze checklist krijg je 25 vragen op een presenteerblaadje aangereikt.

 • 25 handige zinnetjes om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek.
 • Praktisch en direct te gebruiken voor je loopbaan.
 • Plus elke maand handige tips om beter te worden in je werk
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn diensten:

En verder:

Stuur me een email  |  Inschrijven nieuwsbrief  |  Over Henk  |  Wat klanten ervan vinden

Vivian Braat
Loopbaancoach bij IK overtref me
AANBEVOLEN ARTIKELEN