elevator pitch maken in 5 stappen
Loopbaan

Elevator pitch maken voor je sollicitatie? Dit zijn de 5 stappen.

Vivian Braat
door Vivian Braat
keer bekeken

Een elevator pitch is een manier om jezelf in een korte tijd te verkopen. Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek of bij een netwerk bijeenkomst. In dit artikel lees je in vijf overzichtelijke stappen hoe je zo’n pitch kunt maken, inclusief een aantal elevator pitch voorbeelden.

1. Wanneer kan een elevatorpitch van pas komen?

  • in een netwerk gesprek,
  • bij een sollicitatiegesprek,
  • op een feestje
  • bij een ontmoeting

Forceer het niet, dit kan averechts werken. Toon oprechte interesse in de ander en je zult zien dat zij geïnteresseerd zijn in jou. Op enig moment zal de ander vragen naar wat jou bezig houdt.

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

2. Waarvoor heb je een elevatorpitch nodig?

Stel je voor, je bent op een borrel en onverwacht word je voorgesteld aan de directeur van een bedrijf waar jij graag zou willen werken. Of je bent op een bedrijfsuitje en daar maak je kennis met de afdelingsmanager die de goedkeuring moet geven voor jouw promotie.

De kans van je leven

Een van deze heren vraagt naar wat je doet en naar je motivatie. Na een paar seconden is het enige wat je kunt zeggen ”Ja, eh…. ik werk op de binnendienst en heb het goed naar mijn zin…”. Jammer! Je hebt hier de kans van je leven laten liggen.

Helaas voorbij ….

De interesse van de directeur of de afdelingsmanager is niet meer op jou gericht en ze lopen langzaam weg naar een van je collega’s. Wat was er gebeurd als je de heren had kunnen uitleggen wat je doet, voor wie je werkt en wat jouw toegevoegde waarde is?

Een goede pitch kan helpen

En dit op zo’n enthousiaste manier dat hij echt nieuwsgierig naar je is geworden! Een pitch kan van pas komen in de meest uiteenlopende geplande en ongeplande situaties.

3. Waar moet een elevator pitch aan voldoen?

Een goede elevator pitch breng je met passie, heeft een prikkelende opening, eindigt met een vraag en duurt maximaal 30 seconden tot 2 minuten (de tijd waarop je met iemand in een lift kunt zitten). Velen onder ons vinden het lastig om over zichzelf te praten. Zeker onder tijdsdruk. Een goede voorbereiding is dus het halve werk.

Een elevatorpitch moet je kunnen dromen. Van boven naar onder en van achteren naar voren. Als je regelmatig oefent met je pitch kun je beter inspelen op onverwachte vragen of momenten.

blog gaat na de foto verder

elevator pitch maken in 5 stappen
Een goede elevator pitch breng je met passie, heeft een prikkelende opening, eindigt met een vraag en duurt maximaal 30 seconden tot 2 minuten.

4. Hoe maak je een elevator pitch?

De structuur van een elevator pitch is als volgt:

  1. Wie ben ik?

  2. Wat doe ik en voor wie?

  3. Welke waarde of voordeel heb ik te bieden aan de toehoorder?

  4. Wat je zoekt in een baan

Handige tips: binnen deze structuur let je de volgende zaken. (Je kunt ook nog even je curriculum vitae (cv) erbij pakken om inspiratie op te doen voor je pitch)

  • Denk bijvoorbeeld aan vragen als: wat bied je, hoe doe je dat,  wat voeg je toe, waar ben je goed in, voor wie is dat  interessant en waarom.
  • Haak in op vragen of problemen van de organisatie waar je solliciteert en stem daar je pitch op af. Maak duidelijk wat jij daarin te bieden hebt.
  • De elevator pitch mag gerust persoonlijk zijn. Vertel waar jouw kracht ligt, wat je graag doet en wat je goed kan.
  • Verlies je niet in het netjes praten of om woorden te gebruiken die je anders nooit gebruikt. Kies de woorden die bij jou passen (samenwerken in een team, nauwkeurig etc etc).
  • Gebruik liever geen vaktermen. Je moet jouw kwaliteiten in het sollicitatiegesprek eenvoudig uit kunnen leggen

De kern van je antwoorden vat je samen en dan krijg je een elevator pitch.

Voorbeelden

Elevator pitch voorbeeld netwerkbijeenkomst

Mijn naam is Ineke Willems en ik help mensen bij het verbeteren van hun competenties. Vroeger was ik manager en had een stijl van leidinggeven waarbij ik vertelde hoe de werkzaamheden het best uitgevoerd moesten worden. Nu als coach en trainer stel ik de juiste vragen die leiden naar antwoorden van jezelf,  jouw stijl van leiderschap en aangesloten op jouw vaardigheden waardoor een verbetering van binnen uit als vanzelf gaat.

Ik help mensen te groeien naar de beste versie van zichzelf. Wil jij ontdekken hoe jij jouw doelen tot persoonlijk succes in een korte tijd kunt bereiken. Sta je hiervoor open?

Elevator pitch voorbeeld werkzoekende

Mijn naam is Kees de Vries. Ik heb vijf jaar ervaring als online communicatie-manager . Zo heb ik in mijn laatste functie een alternatieve propositie ontwikkeld voor de wijze waarop clienten worden benaderd voor de aftersales en service. Dit heeft geleid tot 25% meer verkoop en een hogere klanttevredenheid .

Voor mij is variatie in mijn werkzaamheden erg belangrijk . Zou u mij kunnen vertellen hoe een typische werkdag eruitziet in deze functie?

Elevator pitch voorbeeld student

Hallo, ik ben _ _ _ _ _ _ _ _ _. Ik ben bezig met het voltooien van mijn opleiding _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ op _ _ _ _ _ _  (noem de naam van de onderwijsinstelling). Ik ben echt geïnteresseerd om een ​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ te worden in  _ _ _ _ _ _ _ _ _ (specificeer de branche). Naast mijn school heb ik _ _ _ _ _ _ _ _ _ gedaan (extra curriculum). Ik heb daar geleerd om  __ _ _ _ _ _ _ _ _  (noem vaardigheden / kennis), wat handig was tijdens een stage die ik gedaan heb bij _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ (naam stage organisatie). Is het mogelijk om me meer te vertellen over_ _ _ _ _ _ _ _ _? (Benoem expliciet wat je graag wil.)

5. De elevator pitch natuurlijk presenteren

Onze communicatie wordt voor 55% bepaald door lichaamstaal, 38% door onze stem (intonatie; zacht praten, hard praten, hoge stem, lage stem) en slechts voor 7% door woorden.

Er komt dus meer bij kijken dan alleen maar een paar minuten script-achtig ratelen zonder af te stemmen op je toehoorder. Andere belangrijke elementen uit een elevator pitch zijn dan ook:

  • Houding; neem een actieve houding aan. Sta bijvoorbeeld recht op, kijk je toehoorder aan.
  • Beweging; zet je lichaam in. Benadruk woorden met je handen.
  • Stem; spreek duidelijk, speel met je intonatie, wissel in toonhoogten.
  • Contact/afstemming; wees alert op hoe de ander reageert. Luister actief. Als je gesprekspartner regelmatig knikt of instemmend humt, dan weet je dat je contact hebt. Blijft een (non-verbale) reactie uit, stel dan tussendoor een open toetsvraag zoals “herken je dit….?” of een andere prikkelende vraag.Dit is een heel belangrijke stap die niet vergeten mag worden, want anders weet je niet of datgene wat je te bieden hebt tegemoet komt aan de behoefte van je gesprekspartner.

Afstemmen is belangrijk

Omdat je vaak vooraf niet weet waar, bij wie en op welk moment jij jouw elevator pitch gaat gebruiken is voor de juiste afstemming op je toehoorder, jouw improvisatie in de laatste minuut van het gesprek het belangrijkst.

Voorbeeld elevator pitch (video)


Dus

Een elevator pitch is een effectieve manier om bij sollicitaties en het netwerken in korte tijd met iemand kennis te maken. Ik wens je heel veel succes bij het opstellen van jouw eigen elevatorpitch.

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek.

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Assertiever worden

6 top manieren om dank je wel te zeggen in een e-mail

keer bekeken
Assertiever worden

6 awesome ways to say thank you in an email

keer bekeken
Loopbaan

Quick DIY guide for personal growth

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

My co-workers never give me feedback (& here’s why!)

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emotions of employees. How do I deal with that?

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

How to deal with someone crying at work

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken

Recent articles