netwerken
Loopbaan

Zet je netwerk in de buurt aan het werk voor jouw carrière.

Vivian Braat
door Vivian Braat
998 keer bekeken

Ben je op zoek naar een andere of nieuwe baan? Dat weet je natuurlijk al lang dat je de meeste kans hebt als je een goed netwerk hebt. Niet makkelijk voor de meeste mensen, sommigen hebben er zelf een bloedhekel aan. Toch is het makkelijker dan je denkt. Lees snel dit blog en vind het antwoord op jouw vraag: hoe kan ik netwerken?

Als je een slim en enthousiast kunt netwerken, en op zoek naar een baan, heb je natuurlijk de volgende netwerk activiteiten al uitgezet:

  • Contact met ex-collega’s, ex-managers, ex-werkgevers;
  • Contact met bedrijven waar je al eens op gesprek bent geweest;
  • Contact met oud-leerlingen via alumni organisaties;
  • Contact met meer dan 500 ‘bekenden’ op Linkedin;

Maar wat als je een bloedhekel hebt aan netwerken?

Fantastisch als je op een natuurlijke manier veel contacten kan maken en deze ook kan behouden! Maar wat als je een bloedhekel hebt aan netwerken? Wat als je wat minder outgoing bent en in je functie weinig gelegenheid hebt om mensen te ontmoeten?

Hoe kan je dan toch effectief netwerken en die nieuwe baan vinden? Wat is dan de sleutel voor een succesvol netwerk?

Wel eens aan de buurt gedacht?

Nuttig en toch echt voor iedereen binnen handbereik zijn de collega’s en huidige managers. Ook vrienden, buren en bekenden van andere activiteiten (hobby’s) zijn netwerkcontacten. Zet ze meteen in je LinkedIn. Het deel waar je nu misschien overheen kijkt, maar wat ook erg handig kan zijn voor je netwerk, zijn collega’s op andere afdelingen, klanten en leveranciers waar je mee werkt.

Verder zijn vrienden van vrienden, vroegere vrienden van school, vrienden en collega’s van je partner, vrienden en collega’s van familie, handig voor je netwerk . Als je kinderen hebt, komen daar ook nog collega’s en bekenden van bevriende ouders, of kennissen van de school van je kinderen, bij. Tel daar nog leerkrachten, de kapper, de fysiotherapeut, de tandarts enzovoort bij op, en je netwerk blijkt veel groter dan je in eerste instantie denkt.

De kern van netwerken? wie kennen zij

Netwerken gaat niet altijd om wie JIJ kent, maar om wie ZIJ kennen. Dus het netwerk hoeft helemaal niet zo groot te zijn. Als je al in contact bent met iemand die veel mensen kent, is die ene persoon een nuttig netwerkcontact.

De Barista

Je gaat bijvoorbeeld een kop koffie halen bij een koffietentje. Terwijl je op de koffie staat te wachten, maak je met de barista een praatje over je zoektocht naar een baan. Laat het nou toevallig zo zijn dat een bekende van de barista precies zo’n vacature heeft! Wat ik maar wil zeggen, is dat je nooit weet waar de goeie tip vandaan komt voor een leuke baan.

Praat over over je zoektocht

Voorwaarde is wel dat je praat over je zoektocht met mensen die je tegenkomt. Maak je wens kenbaar! Zij kennen waarschijnlijk mensen die jij niet zo snel zal ontmoeten in het dagelijkse leven.

Laat iedereen weten dat je zoekt en blijf daarbij positief. Zorg dat je een heldere, energieke elevatorpitch hebt, zodat mensen geïnteresseerd raken. Een elevatorpitch is een korte (1 minuut!), krachtige, prikkelende presentatie waarin je enthousiast vertelt wie je bent, wat je te bieden hebt en waar je goed in bent. Het is een enthousiast verkooppraatje over jezelf, en enthousiasme werkt aanstekelijk. Zodoende vinden mensen het leuk om je te helpen.

Dus….

Ook al is netwerken niet iets wat je graag doet, er is altijd een manier die bij je past en die effectief blijkt. Met wat ik hierboven heb beschreven kom je een heel eind!

Gratis download

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek. In deze checklist krijg je 25 vragen op een presenteerblaadje aangereikt.

  • 25 handige zinnetjes om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek.
  • Praktisch en direct te gebruiken voor je loopbaan.
  • Plus elke maand handige tips om beter te worden in je werk
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

3678 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

5389 keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

74508 keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

3069 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

6944 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

8390 keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

3995 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

31395 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

5345 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

8633 keer bekeken

Recente artikelen