Hey, wat kan jij eigenlijk goed? Verklap je talent in 8 stappen.

talent
Henk Veenhuysen
Door Senior coach
14434 Views

Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te doen wat je leuk vindt. Waar ben jij eigenlijk goed in? 

Vaak genoeg, misschien wel te vaak naar je zin, krijg je zo’n vraag op je afgevuurd. En vervelend, want je weet er eigenlijk niet zo’n goed antwoord op. Ook mijn vader van 83 heeft een hekel aan deze vraag die zelfs aan hem af en toe nog gesteld wordt. Moderne man als hij is zegt hij dan met een knipoog: “Gewoon een beetje you-tuben” ;)

Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te doen wat je leuk vindt. Je kunt het duidelijk maken aan je leidinggevende zodat hij/zij je kan inzetten voor werkzaamheden waar je gewoon heel goed in bent. Je kunt dan dus actief op zoek gaan naar werkzaamheden waar je energie van krijgt. Het is dus heel interessant om dat talent onder woorden te kunnen brengen. Wat nou zo leuk is: je hebt dat talent al, vanaf je geboorte zou ik bijna zeggen. Nu nog even deze schatkist ontdekken!

Eerlijk is eerlijk, het valt niet mee om je talent te herkennen. Misschien denk je wel dat je helemaal geen talent hebt. Het kan moeilijk zijn om je talent te omschrijven, omdat dit gewoon bij je hoort. Het is je tweede natuur. Wat voor jou zo eenvoudig lijkt is voor de ander waanzinnig moeilijk. Deze acht vragen gebruik ik veel in mijn eigen praktijk helpen je om je talent te herkennen en onder woorden te brengen.

1. Wat doe je het liefst?

Begin met een klein lijstje te maken van dingen die je het liefst doet. Bekijk het ruim: je werk, je leven, vroeger en nu. Je kunt daarvoor de volgende vragen gebruiken.

 • Wat vind je leuk om te doen zonder dat iemand het je vraagt.
 • Waar moeten we je van af trekken, omdat je maar niet kunt stoppen
 • Welke leuke dingen, die je doet, zorgen ervoor dat je even de tijd kwijt bent
 • Wat zou je desnoods gratis doen

Het lijstje wat hieruit ontstaat is meer een lijst met je passies dan met je talenten. Het hebben van iets wat je leuk vindt geeft je energie en plezier. Je kunt het goed gebruiken om je talent beter te herkennen.

2. Wat zijn je interesses?

Je interesses lijken waarschijnlijk een beetje op je passies. Om wat onderscheid aan te kunnen brengen gaat het bij interesses meer om zaken als wat je belangrijk vindt om te lezen, te kijken of te bestuderen. Wat hulpvragen? Deze kun je gebruiken:

 • Over welke onderwerpen lees je veel
 • Waar kijk je graag naar
 • Welke onderwerpen vallen je altijd op in de media
 • Over welke onderwerpen praat je graag

Misschien kom je tot de conclusie dat lijst 1 en 2 wat op elkaar lijken. Maar misschien ook niet. Je lijst met interesses is vooral een aanlokkelijke stap om gouden combinaties te maken tussen je passies en je interesses. Het biedt de mogelijkheid om je talent naar een “next level” te trekken.

3. Je succesverhalen

Ik heb geen speciaal talent. Ik ben slechts nieuwsgierig. (Einstein)

Deze stap is een cruciale stap in het identificeren van je talent. Nu je dit vandaag zo leest, wil ik je vragen om terug te gaan in de tijd. Dat mag recent zijn maar zeker ook wat langer geleden. Beschrijf, nu je zo terugkijkt, wat jij ervaren hebt als “succes” werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Projecten die je goed gedaan hebt en waarin je je passie hebt getoond.
 • Lessen / opleidingen die je lagen
 • Eigenlijk alles waarvan je zegt: “dat kon ik echt heel goed”

Misschien gemakkelijk om even je Curriculum Vitae erbij te pakken …

Eenmaal het lijstje gemaakt ga je er door heen. Maak eerst een ranking. Bepaald de volgorde van energie die de activiteit je gaf. De hoogste energie komt bovenaan, de minste energie onderaan je lijstje. De kernvragen zijn dan:

 • Wat was het precies dat het voor jou interessant maakte
 • Welke rode lijn zie je in al die activiteiten

4. Testen zijn handig om je talent in beeld te krijgen

Om je eigen beeld te ondersteunen kan het handig zijn om een (persoonlijkheids)test te doen. Eenvoudige testen zijn on-line te koop tegen een schappelijke prijs. Google maar eens “gratis psychologische tests”. De tests onthullen niet direct je talent, maar bieden je inzicht in jezelf, hoe je dingen aanpakt, waar je energie van krijgt en wat je uitput. De uitkomst van de test kan je het makkelijker maken om je sterke punten te ontdekken.

5. Interview een vriend(in)

In het ontdekken van je talent is feedback van een ander, een buitenstaander, buitengewoon handig. Je kunt denken aan bijvoorbeeld vrienden, familie of een oude kennis. Iedereen voldoet, onder de voorwaarde, dat deze persoon een tijd heeft meegelopen in je leven. Vraag deze persoon om je te helpen. Een makkelijke manier om dit te doen is om een afspraak te maken en de vragen die je voor deze persoon hebt van te voren te mailen. Wat voor soort vragen? Nou bijvoorbeeld:

 • Waar denk je dat ik goed in ben
 • Voor wat voor soort dingen/activiteiten kun je mij wakker maken
 • Welke 3 woorden kenmerken mij het meest en waarom.
 • Als ik dit werk niet zou doen, wat zou je dan erg goed bij me vinden passen? (en waarom)
 • Bedenk zelf ook wat vragen

Een tip als je het gesprek voert; ga het gesprek aan met een “open mind”. Je hoeft je niet te verdedigen en je hoeft het ook niet eens te zijn. Verrassingen zijn niet uitgesloten ☺.

6. Zie je zwakke punten onder ogen

Even nuchter. Je hebt natuurlijk niet alleen maar talenten. Niemand is perfect en het erkennen van je zwakke punten is belangrijk voor een gezonde balans. Aan de plus kant helpt het je om wellicht de zwakke punten in je talent te laten zien. Niet erg leuk om te doen, maar hier zijn de vragen die je kunnen helpen daarbij:

 • Waar doe je echt (te) lang over
 • Wat stel je uit
 • Bij welke bezigheden/ activiteiten voel je je ongemakkelijk

7. De schatkist van je talenten

Alle (soms spannende) voorbereidingen zijn nu gedaan. Nu is het tijd om conclusies te trekken en te bekijken wat er in de schatkist van je talenten zit. Bekijk al je aantekeningen en ontdek de rode draad van je talent. Wil je een leidraad voor deze mooie ontdekkingstocht? Bekijk dan de volgende suggesties?

 • Welke patronen herken je uit je interesses, passies, successen en interviews
 • Wat zou je kunnen combineren uit deze bronnen
 • Waar droom je van om te doen
 • Beschrijf de talenten (of het talent want het mag er ook 1 zijn) die uit je ontdekkingstocht naar boven komen

8. Je master class is gewoon op het werk.

Nu je beter weet wat je talent is, is het zaak om je talent te voeden, te koesteren. Je talent heeft dat nodig om zich prettig te voelen. Vraag je leidinggevende om een project die direct jouw talent aanboort. Daarmee motiveert hij jou. Of zoek/doe dat werk binnen je functie wat je talent stimuleert. Of trek de stoute schoenen aan en zoek werk, wat past bij jouw talent, buiten je eigen organisatie!

9. Dus …

Je talent ontdekken is zeker niet makkelijk. Maar het is zeker wel de moeite waard. Je kunt daardoor beter, eenvoudiger dingen doen, die je leven leuker kunnen maken. Ik vind het eigenlijk ook wel een duurzame gedachte, omdat je met je talent iets belangrijks kunt geven aan je omgeving, iets wat jij alleen kan.

25 HANDIGE ZINNETJES VOOR JE SOLLICITATIEGESPREK

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek. In deze checklist krijg je 25 vragen op een presenteerblaadje aangereikt.

 • Handige voorbereiding op je sollicitatiegesprek.
 • Praktisch en direct te gebruiken voor je loopbaan.
 • Plus elke maand handige tips om beter te worden in je werk
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
vragen sollicatiegesprek ebook
AANBEVOLEN ARTIKELEN