Help, ik weet niet wat ik wil in mijn loopbaan! Wat nu?

ik weet niet wat ik wil
Vivian Braat
Door Loopbaancoach bij IK overtref me
14328 Views

Veel mensen lopen rond met de vraag; ik wil van baan veranderen maar wat moet ik kiezen en ik weet niet wat ik wil worden.  Knap onhandig in het huidige onderwijssysteem waar je al van jongs af aan keuzes moet gaan maken. Ook niet echt geaccepteerd op een overspannen hectische arbeidsmarkt waar geen plaats is voor twijfelaars.

Het plaatje van je carrière komt er grillig uit te zien en het staat een stevige presentatie van jezelf in de weg. Uiteindelijk kan de frustratie en wanhoop hoog oplopen als je geen antwoord vindt op deze vraag.

Hoe komt het dat je niet weet wat je wil?

Je zet jezelf onder druk met de gedachten dat je een antwoord op de vraag moet hebben. ‘Zij weet precies wat ze wil’ klinkt namelijk heel positief. Dat is iemand die doelgericht in het leven staat en dingen wil bereiken. Misschien heb je het idee dat je raar bent omdat het lijkt dat je geen doel hebt.

Je leert door te ervaren

Mensen leren door dingen te ervaren. Pas dan kan je concluderen of je iets wil of niet. Wat past bij mij? Is eigenlijk een vrij onzinnige vraag als je nog niet de kans hebt gehad om het mee te maken.

Je hebt vast dromen

Sommige aspecten van je leven zijn vaag voor je, je weet niet precies wat je ermee wilt. Misschien heb je er ook nooit echt goed over nagedacht. Sta je weleens stil bij de dingen die je écht wilt in het leven? Wat je dromen zijn?

Wensen veranderen naarmate je ouder wordt. Misschien wist je als kind prima wat je wilde doen en ging je recht op je doel af, maar is dat nu anders en mis je die drive.

(Blog gaat verder na foto)

 • ‘Je bent geen waarzegger. Je kan niet van te voren zeggen of een baan/studie wel of niet bij je past.’

  Wat wil ik worden - Tips om dat te ontdekken

Wat wil ik …. kan overboord

Regelmatig ontvang ik als loopbaancoach kandidaten die er echt knettergek van worden dat ze er niet zelf achter komen wat bij ze past. Ze zitten bijvoorbeeld in een baan waar ze ongelukkig of doodmoe van worden maar kunnen niet verzinnen wat ze anders zouden willen doen.

Wake up call

Meestal geef ik het advies om de vraag ‘wat wil ik?’ overboord te gooien. Ik zie kandidaten dan ongelovig kijken. Hoezo, overboord gooien? Als jij zelf na al die jaren al geen antwoord op deze vraag kan vinden, waar moet ik dan beginnen?

Maar wat wil ik dan wel?

Maar wat dan wel?  Welke vragen kan je jezelf wel gaan stellen om er achter te komen ‘wat je later wil worden als je groot bent’?

 • Waar ben je goed in? Waar zit je in je kracht?
 • Welke activiteiten doe je graag?
 • Wanneer zit je in je flow?
 • Wie zijn je helden?
 • Wat is belangrijk voor jou in het leven?
 • Wat is de rode draad door je loopbaan?
 • Wat wil je graag realiseren? (werk, privé, sport, hobby’s)
 • Wat wil je zeker niet?
 • Loopbaantip

  Kom in actie. Ga je oriënteren op en in omgevingen waarvan je vermoedt dat ze iets voor jou zijn

  wat voor werk wil ik doen - loopbaan

De loopbaantip is: blijf niet hangen in je eigen vraag, maar ga op onderzoek uit. Ga je oriënteren op en in omgevingen waarvan je vermoedt dat ze iets voor jou zijn. Praat eens met je netwerk die dichtbij je staat zoals je vrienden, familie, collega’s over hoe ze jou zien en wat ze jou zien doen. Let daarbij wel op dat je goed aangeeft waar je naar op zoek bent. Anders geven ze je allemaal ongevraagd advies. Da’s het laatste waar je op zit te wachten, toch?

Kijk om je heen en benader mensen die de dingen doen die jij ook wellicht zou willen doen. Dan kun je gericht op zoek naar een nieuwe stap in je loopbaan.

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

Gratis download

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek. In deze checklist krijg je 25 vragen op een presenteerblaadje aangereikt.

 • 25 handige zinnetjes om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek.
 • Praktisch en direct te gebruiken voor je loopbaan.
 • Plus elke maand handige tips om beter te worden in je werk
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn diensten:

En verder:

Stuur me een email  |  Inschrijven nieuwsbrief  |  Over Henk  |  Wat klanten ervan vinden

Vivian Braat
Loopbaancoach bij IK overtref me
AANBEVOLEN ARTIKELEN