Assertiever worden

Hoe Carla Vlassak (ABAB) zich op haar eigen manier beter kon profileren

Nicolien Bot
door Nicolien Bot
keer bekeken

In dit blog vertellen professionals hoe zij zelf vorm hebben gegeven aan hun ontwikkeling en hoe dat hun geholpen heeft in de performance en het werkplezier. Vandaag Carla Vlassak van ABAB. Zij heeft gewerkt aan het versterken van haar assertiviteit met de 1-op-1 assertiviteitstraining “In 40 dagen assertiever”.

Als accountant heb ik een mooie en boeiende functie, waarbij het contact met klanten steeds belangrijker wordt. Ik wilde vaker mee naar klanten, omdat ik vanuit mijn expertise toegevoegde waarde heb, maar voor de relatiemanagers die het klantencontact hebben, was het niet vanzelfsprekend om mij mee te nemen. Ik wachtte teveel af. Ook in het maken van afspraken met collega’s gingen er dingen mis, omdat ik er te weinig bovenop zat.

Kortom, ik wilde leren mijn assertiviteit te versterken, waardoor ik bij gesprekken (zowel intern als extern) overtuigender kon overkomen. Dus heb ik een coaching aangevraagd.

Mijn coach trok al in het eerste gesprek de parallel met mijn aarzelende manier waarop ik paard rij: dat ik direct stevig in het zadel moet gaan zitten, en niet moet wachten totdat het paard onrustig wordt, of niet doet wat ik wil. Dat was de eerste eyeopener!

Elke keer vertrouwen geven

Ik had een collega die zijn beloftes niet nakwam. Elke keer moest ik hem herinneren aan iets wat hij zou doen, en elke keer was er weer een excuus waarom het niet gebeurd was, en de belofte om het alsnog te gaan doen. En elke keer ging ik er van uit dat hij deze keer wél zijn belofte na zou komen.

Wat dat betreft vertrouw ik mensen op hun woord, elke keer opnieuw. Met mijn coach heb ik deze casus besproken, en ben ik op een gegeven moment de confrontatie aangegaan. Dat was spannend, maar het ging me goed af. Ik heb gezegd dat mijn vertrouwen op was en heb het vervolgens bij mijn de leidinggevende neergelegd.

Die heeft verdere stappen ondernomen. Ik heb gemerkt dat ik zo’n gesprek gewoon heel goed kan voeren, ik kan dus heel goed stevig in het zadel zitten. Ik had het alleen veel eerder aan moeten pakken. Het voordeel van de twijfel geven is niet altijd de beste weg.

Concrete handvatten

Het was heel prettig om met mijn coach concrete situaties te bespreken. Die gaf me daardoor hele eenvoudige toepasbare handvatten. Me goed voorbereiden op een gesprek bijvoorbeeld, en helder hebben wat het doel is van zo’n gesprek, dat doe ik nu veel meer.

Of toen ik merkte dat ik wat bedenkingen had bij het opmaken van een jaarrekening van een klant, ik die bedenkingen in de vorm van vragen terug kan leggen bij de klant. Simpelweg een mail sturen, en bij de klant zelf de verantwoordelijkheid leggen. Dat zijn eenvoudige tips met een direct effect!

Zichtbaar worden

Ik ben er achter gekomen dat ik veel meer mijn eigen teugels in handen kan houden, en dat ik daardoor zichtbaarder wordt. Ik kan tegen relatiemanagers zeggen dat ik mee wil naar klanten en daar een planning voor maken. Ik hoef niet te wachten totdat zij me meevragen.

Pas geleden had ik op basis van cijfers van een klant een analyse gemaakt, wat ook kan dienen als een advies. Een collega kreeg dat onder ogen en zei: “Goh, heb jij dat gemaakt? Wat goed!” Dat is fijn om te horen, en het sterkt mijn gevoel dat wat ik doe ook zichtbaarder mag worden. Ook mijn eigen profilering heb ik zelf in de hand en daar ga ik in de toekomst  zeker meer op investeren!

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

keer bekeken

Recente artikelen