Hoe Herman (HW Wonen) zijn communicatie als manager versterkte

Nicolien Bot
Door Journalist
1795 Views

Herman vd kloosterin de serie ‘het 40 dagen effect’ vertellen professionals hoe zij zelf vorm hebben gegeven aan hun ontwikkeling en hoe dat hun geholpen heeft in de performance en het werkplezier. Vandaag Herman van der Klooster van HW Wonen.

Ik ben bijna klaar met het 40 dagen coaching traject. Het laatste gesprek moet ik nog hebben, maar ik zie al veel effecten waar ik heel blij mee ben. De aanleiding voor mijn traject was, dat in mijn organisatie alles zelfsturend wordt. Dat betekent dus dat er geen management meer is. Als ik er vroeger met een collega in de samenwerking niet uitkwam, zei ik tegen de teamleider: “Regel jij het maar!”. Dat gaat nu niet meer; je moet het zelf oplossen. En ik merkte dat ik op het gebied van communicatie en persoonlijk leiderschap wel wat te ontwikkelen had.

Papa of politieagent?

Met name bij bepaalde collega’s kwam ik in de rol te zitten van of papa, of politieagent. Aan de ene kant bleef ik maar van alles uitleggen en moest ik sommige collega’s bijna bij de hand nemen… tenminste, zo voelde dat. Aan de andere kant moest ik als een soort van politieagent overal bovenop zitten en alles controleren. Dat beviel me helemaal niet, en ik wist dat ik dit echt bij mezelf moest zoeken. Ik wilde flexibeler kunnen communiceren naar medewerkers en een prettiger contact. Maar ik wist niet hoe ik dat moest doen. Daarom ben ik met het veertig dagen traject begonnen.

Een directe eyeopener

Al in het eerste gesprek met Henk Veenhuysen, mijn coach, kreeg ik inzichten die me hielpen. Hij hielp me om een gesprek met een collega anders te bekijken en te benaderen vanuit een helicopterview. En waar ik heel veel aan had, was de vraag van Henk: “Hoe zou jij benaderd willen worden in zo’n situatie?” Dat is echt een hele snelle manier om me voor te bereiden op een gesprek!

Ik kan nu met meer afstand nadenken over hoe ik collega’s mee kan laten bewegen richting een bepaald resultaat. Ik kan uitleg aanbieden, maar het dáár laten waar het hoort…. Kortom het is nu veel prettiger om met mij te communiceren. Ik heb geen aanvaringen meer gehad; het contact met collega’s is gemakkelijker en gemoedelijker.

> Herman volgde dit begeleidingstraject

Spelen op de bal

De opdracht “IK 2.0” in de online leeromgeving, vond ik een hele goeie. Die is goed voor je zelfbeeld. Simpelweg nadenken over hoe ik zou willen functioneren, in vergelijking met hoe ik op dat moment functioneerde (wat ook uit het assessment kwam), maakte dat ik kon zien wat ik werkelijk belangrijk vond, wat ik werkelijk wilde bereiken. En dat gaf de motivatie om mijn handelen te veranderen.

Wat leuk is, is dat het ook in mijn privé situatie doorwerkte. Ik ben scheidsrechter bij de hockeyclub, en ook daar merk ik dat ik rustiger kan blijven en dat ik minder direct “op de man” ben en meer voor het geheel uitleg kan geven over een situatie.

Het veertig dagen traject is een hele persoonlijke manier van werken die me echt geholpen heeft om met mezelf aan de slag te gaan. Ik zou het iedereen aanraden die meer leiding wil nemen over een situatie.

Goeie reacties

Ik heb (nog) niet direct aan mensen gevraagd hoe ze mijn manier van communiceren nu ervaren, maar uit reacties merk ik wel dat het echt een stuk positiever is geworden. En daar ben ik heel erg blij mee!

25 handige zinnetjes om te coachen op je werk

In veel gevallen kom je op je werk in een coach-situatie terecht omdat een medewerker om hulp vraagt. Natuurlijk wil je helpen. Met deze 25 resultaatgerichte vragen komt je medewerker gegarandeerd een stap verder.

  • Help je medewerker op een constructieve wijze
  • Direct te gebruiken in de praktijk
  • Plus elke maand handige leidinggevende tips
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
25 tips coachen coaching
AANBEVOLEN ARTIKELEN