Leidinggeven

Hoe Herman (HW Wonen) zijn communicatie als manager versterkte

Nicolien Bot
door Nicolien Bot
718 keer bekeken

in de serie ‘het 40 dagen effect’ vertellen professionals hoe zij zelf vorm hebben gegeven aan hun ontwikkeling en hoe dat hun geholpen heeft in de performance en het werkplezier. Vandaag Herman van der Klooster van HW Wonen.

Herman vd klooster

Ik ben bijna klaar met het 40 dagen coaching traject. Het laatste gesprek moet ik nog hebben, maar ik zie al veel effecten waar ik heel blij mee ben. De aanleiding voor mijn traject was, dat in mijn organisatie alles zelfsturend wordt. Dat betekent dus dat er geen management meer is. Als ik er vroeger met een collega in de samenwerking niet uitkwam, zei ik tegen de teamleider: “Regel jij het maar!”. Dat gaat nu niet meer; je moet het zelf oplossen. En ik merkte dat ik op het gebied van communicatie en persoonlijk leiderschap wel wat te ontwikkelen had.

Papa of politieagent?

Met name bij bepaalde collega’s kwam ik in de rol te zitten van of papa, of politieagent. Aan de ene kant bleef ik maar van alles uitleggen en moest ik sommige collega’s bijna bij de hand nemen… tenminste, zo voelde dat. Aan de andere kant moest ik als een soort van politieagent overal bovenop zitten en alles controleren.

Dat beviel me helemaal niet, en ik wist dat ik dit echt bij mezelf moest zoeken. Ik wilde flexibeler kunnen communiceren naar medewerkers en een prettiger contact. Maar ik wist niet hoe ik dat moest doen. Daarom ben ik met het veertig dagen traject begonnen.

Een directe eyeopener

Al in het eerste gesprek met Henk Veenhuysen, mijn coach, kreeg ik inzichten die me hielpen. Hij hielp me om een gesprek met een collega anders te bekijken en te benaderen vanuit een helicopterview. En waar ik heel veel aan had, was de vraag van Henk: “Hoe zou jij benaderd willen worden in zo’n situatie?” Dat is echt een hele snelle manier om me voor te bereiden op een gesprek!

Ik kan nu met meer afstand nadenken over hoe ik collega’s mee kan laten bewegen richting een bepaald resultaat. Ik kan uitleg aanbieden, maar het dáár laten waar het hoort…. Kortom het is nu veel prettiger om met mij te communiceren. Ik heb geen aanvaringen meer gehad; het contact met collega’s is gemakkelijker en gemoedelijker.

> Herman volgde dit begeleidingstraject

Spelen op de bal

De opdracht “IK 2.0” in de online leeromgeving, vond ik een hele goeie. Die is goed voor je zelfbeeld. Simpelweg nadenken over hoe ik zou willen functioneren, in vergelijking met hoe ik op dat moment functioneerde (wat ook uit het assessment kwam), maakte dat ik kon zien wat ik werkelijk belangrijk vond, wat ik werkelijk wilde bereiken. En dat gaf de motivatie om mijn handelen te veranderen.

Wat leuk is, is dat het ook in mijn privé situatie doorwerkte. Ik ben scheidsrechter bij de hockeyclub, en ook daar merk ik dat ik rustiger kan blijven en dat ik minder direct “op de man” ben en meer voor het geheel uitleg kan geven over een situatie.

Het veertig dagen traject is een hele persoonlijke manier van werken die me echt geholpen heeft om met mezelf aan de slag te gaan. Ik zou het iedereen aanraden die meer leiding wil nemen over een situatie.

Goeie reacties

Ik heb (nog) niet direct aan mensen gevraagd hoe ze mijn manier van communiceren nu ervaren, maar uit reacties merk ik wel dat het echt een stuk positiever is geworden. En daar ben ik heel erg blij mee!

Gratis download

De 25 beste vragen om te coachen op je werk

De 25 beste vragen om te coachen op je werk

In veel gevallen kom je op je werk in een coach-situatie terecht omdat een medewerker/ collega om hulp vraagt. Natuurlijk wil je helpen. Met deze 25 resultaatgerichte vragen komt je medewerker/collega gegarandeerd een stap verder in de werkzaamheden of het project waar hij of zij mee bezig is.

  • Help je medewerker of collega op een constructieve, coachende wijze
  • Praktische zinnen om direct te gebruiken op je werk
  • Plus elke maand handige tips om beter te worden in je werk
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

3678 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

5389 keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

74508 keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

3069 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

6944 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

8390 keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

3995 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

31395 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

5345 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

8633 keer bekeken

Recente artikelen