Met dit recept kun je goed omgaan met een collega op het werk.

goed omgaan met een collega
Henk Veenhuysen
Door Senior coach
3995 Views

Ik weet zeker dat een collega kent die je stiekem bewondert. Je valt bijvoorbeeld voor de bijzonder combinatie van humor en intelligentie van die technische medewerker of voor je zeer toegankelijke leidinggevende met een ijzersterke resultaatgerichtheid. Deze professionals kunnen zo goed omgaan met een collega. Hoe doen ze dat toch?

VERRASSING

Ik heb een verrassing voor je. Zo’n leuke collega kun jij ook zijn. En nee, er is geheime formule voor nodig, een zware training of, nog erger, niet meer jezelf kunnen zijn omdat je een trucje hebt geleerd.

Respect op je werk krijgen, vrienden maken of gewoon een leuke collega zijn is gelukkig niet alleen weggelegd voor speciale mensen. Het is gewoon een vaardigheid die je kunt leren. Het zorgt voor meer onderlinge collegialiteit en, mooi meegenomen, het is niet zo heel moeilijk om te leren.

RECEPT VOOR EEN LEUKE COLLEGA

De vraag is natuurlijk: hoe doe je dat? Deze 11 ingrediënten geven je een zetje in de rug. Aarzel niet om ze uit te proberen.

 1. Leuke collega’s zijn niet bang om vragen te stellen. Vragen als ‘kan ik iets voor je doen?’ of ‘Wat denk jij?’
 2. Leuke collega’s betrekken je bij zaken. Dit doen ze altijd en overal. Ze doen dit helemaal bij collega’s die dit net even nodig hebben.
 3. Leuke collega’s weten wanneer het nodig is om te spreken in een vergadering, maar ook wanneer het verstandig is om te zwijgen.
 4. Leuke collega’s helpen nieuwe collega’s die hun weg proberen te vinden in de organisatie
 5. Leuke collega’s kunnen naadloos hun persoonlijke visie op het leven in het werk integreren. Bijvoorbeeld door bij een ingewikkeld en lastig gesprek ervoor te kiezen om eruit te komen, ook als het gesprek spannend wordt.
 6. Leuke collega’s zeggen gek genoeg precies wat ze moeten zeggen op het goede moment. Ze hebben een perfecte timing en vergeten nooit om ‘dank je wel’ te zeggen
 7. Leuke collega’s doen kleine dingen voor je. Al was het maar gewoon ‘goedemorgen’ zeggen. Wel eens gehoord van 5 minuten vriendendienst? Help je collega met een klusje/klein probleempje wat je maximaal 5 minuten kost. Gegarandeerd succes!
 8. Leuke collega’s zijn emotioneel intelligent. Ze beheren niet alleen hun eigen emoties in volle overtuiging, maar zijn ook sensitief voor de emoties van een ander.
 9. Een leuke collega maakt zich er niet met een ‘Jantje van Leiden’ van af als hij/zij merkt dat de ander boos is. Een ‘Jantje van Leiden’ is bijvoorbeeld ‘Maak je niet druk!’.
 10. Leuke collega’s kunnen heel beleefd en netjes de aandacht van en naar lastige collega’s kanaliseren of stoppen.
 11. Leuke collega’s kunnen goed feedback en kritiek geven die opbouwend is en niet neerbuigend.

Wil je meer tips over dit onderwerp ontvangen?

Wekelijks schrijf ik of mijn collega's blogs met handige tips en ideeën. Je kunt dan zelf een stap zetten om beter te worden in je werk. Wil je, net zoals ruim 5000 abonnees, 1 keer per maand op de hoogte gehouden worden als er nieuwe tips zijn? Vul dan hieronder je email adres in. Fijne dag, Henk.

 • Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy- en cookie-beleid.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
AANBEVOLEN ARTIKELEN