Assertiever worden

Hoe Jordy Veldhuizen (Alliander) assertief de knop heeft omgezet

Nicolien Bot
door Nicolien Bot
597 keer bekeken

In de blog vertellen professionals hoe zij zelf vorm hebben gegeven aan hun ontwikkeling en hoe dat hun geholpen heeft in de performance en het werkplezier. Deze keer Jordy Veldhuizen (Alliander) over het versterken van zijn assertief gedrag. Jordy heeft de 1-op-1 assertiviteitstraining “In 40 dagen assertiever” gedaan.

Alsof er een knop omging

assertief
Jordy Veldhuizen, Alliander

Ik ben eerst monteur geweest en kreeg toen de functie van operationeel planner. Dat was een hele omschakeling en ik merkte dat ik teveel een afwachtende houding aannam. Ik wilde wat sterker in mijn schoenen komen te staan, meer assertief zijn. Ik had vooral behoefte aan praktische tips en handvatten van hoe ik dat het beste aan kon pakken.

En wat zo mooi was, was dat direct in het eerste gesprek met mijn coach (Henk) de knop omging. Eigenlijk weet je in je hoofd wel wat er nodig is, maar ik had gewoon dat duwtje in de rug nodig om het ook te gaan doén. 

Weerstand durven bieden

Zo zijn er monteurs of uitvoerders die persé op een bepaalde manier ingepland wilden worden. Ik dacht dat ik alleen maar weerstand kon bieden door de confrontatie aan te gaan. Maar het bleek veel simpeler. Gewoon door een “waarom vraag” te stellen, kon ik al weerstand bieden! Zo creëerde ik de speelruimte die nodig was om tot een gezamenlijk overleg te komen met de betreffende persoon.

En als er iemand met een grote mond, of met veel poeha, bij me komt, wring ik me niet meer in bochten om het op te lossen, maar laat ik die persoon gewoon uitstomen, om daarna rustig te overleggen.

Ik laat me niet meer opzadelen met het probleem van een ander.  Of zoals mijn leidinggevende het zei: “Het begint met een aapje op je schouder, maar het eindigt met een gorilla om je nek”! Zo ver laat ik het zeker niet meer komen.

“Het begint met een aapje op je schouder, maar het eindigt met een gorilla om je nek”

Geen stil jongetje meer

De overleggen die ik heb met uitvoerders gaan ook steeds beter. Eerst wachtte ik steeds tot iedereen stil was, nu pak ik eerder de grote lijn terug, durf grenzen aan te geven en doe eerder mijn mond open. Ik krijg meer vertrouwen, durf mezelf meer te laten horen. De leiding hier merkt dat ook. Iemand zei tegen me: “Goh, je bent niet meer dat stille jongetje; ik had niet gedacht dat je ook uit de hoek kon komen!” Mooi toch!

Dit heeft Jordy gedaan

Jordy heeft het 1-op-1 assertiviteitstraining “In 40 dagen assertiever” gedaan. In deze individuele, pragmatische training kies je zelf je pad, je leerdoel én de coach die met je meeloopt.

Aanbevolen voor jou

Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

3678 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

5389 keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

74508 keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

3069 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

6944 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

8390 keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

3995 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

31395 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

5345 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

8633 keer bekeken

Recente artikelen

Remt je gebrek aan assertiviteit je op het werk?

En wil je daarom assertiever worden?