Assertiever worden op je werk? Een eitje met deze oefeningen en video
Houd je meer rekening met anderen dan met jezelf? Vind je het moeilijk om “nee” te zeggen? Vind je het moeilijk om voor je mening uit te komen? Denk je vaak achteraf: “ik had…..moeten zeggen”? Als je deze vragen met “ja” hebt beantwoord, wordt het tijd dat je voor jezelf opkomt. In dit blog 3 leuke video’s en 3 assertiviteit oefeningen om daar een start mee te maken
Assertief zijn leer je niet in 1 dag. Je moet leren “nee” te zeggen, grenzen aangeven, kritiek kunnen hanteren (zowel kritiek uitdelen als het accepteren) en leren om voor jezelf op te komen en je mening te geven. Assertief worden is een ‘ervaringssport’. Hoe meer je het doet hoe makkelijker het wordt.
25 handige zinnetjes om assertief te zijn
Als je in een moeilijke situatie zit op je werk is ‘instant’ assertief zijn vaak lastig. Dan is het handig om wat zinnetjes paraat te hebben. Daarmee kun je grenzen aangeven en assertiever worden.
Soms is het handig als assertief gedrag gewoon voorgedaan wordt. Daarom heb ik in dit blog 3 video’s voor je opgesnort op youtube. Met deze video’s krijg je een duidelijk beeld wat bedoeld wordt met subassertief, agressief (verbaal) en assertief gedrag.
Video subassertief gedrag
De video oogt wat vreemd omdat degene die subassertief is duidelijk in beeld wordt gebracht. Dit is vooral bedoeld om je duidelijk te maken hoe iemand opereert die subassertief is. Let eens op het volgende gedrag in deze video: ze laat het in het midden en geeft geen grenzen aan. Sta ook eens stil bij het subassertief gedrag wat je zelf laat zien in gesprekken met je collega’s? Hoe ziet dat eruit?
Video agressief – assertief gedrag
Deze video laat zien als assertiviteit agressief wordt. Let op het taalgebruik en hoe de persoon eigenlijk vanaf het begin af aan de deur op slot gooit zonder rekening te houden met de ander. Zo kun je het maar beter niet doen 🙂
Video assertief gedrag
In deze video wordt voorgedaan hoe assertief gedrag en taal er uit kan zien. Natuurlijk moet je je eigen woorden kiezen. De lijn van goed assertief gedrag is hier prima te zien. Let op de volgende aspecten: duidelijk grens aan geven, eigen werk voorop zetten en meelevend / inlevend zijn voor het probleem van de ander.
3 leuke oefeningen
De assertiviteitsoefeningen maken onderdeel uit van het assertiviteitsspel van Nicolien Bot. In dit spel ga je 30 dagen aan de slag met concrete oefeningen en tips om je assertiveit op het werk te vergroten. De oefeningen in het spel zijn soms gemakkelijk en soms wat uitdagender.
Oefening 1
Vandaag vertel je een collega waarom je graag met hem of haar werkt.
Tip: Het makkelijkste gaat dat aan de hand van een concrete ervaring die je met hem of haar had. Ga niet iets ‘bedenken’.
Oefening 2
Vandaag geef je tijdens een overleg jouw mening.
Tip: Hier heb je een paar voorbeeldzinnen:
- Dat idee spreekt me aan, want
- Ik ben daar niet zo over te spreken, want
- Ik vind het prettig om dit te bespreken, want
Oefening 3
Vandaag vraag je om een klus of taak die je graag wil doen. (aan je collega of je leidinggevende)
Tip: Het mag van alles zijn. Groot of klein, zolang het maar iets is wat je echt wil doen. Het belangrijkste doel is dat je kenbaar maakt wat je graag wil doen.
Wil je zelf assertiever worden?
Met ons individuele 1-op-1 assertiviteitstraining “Assertiever worden in 40 dagen” helpen we je daarbij. Daarmee word je beter zichtbaar op je werk.
25 handige zinnetjes om assertief te zijn
Als je in een moeilijke situatie zit op je werk is ‘instant’ assertief zijn vaak lastig. Dan is het handig om wat zinnetjes paraat te hebben. Daarmee kun je grenzen aangeven en assertiever worden.