onderhandelen salaris
Loopbaan

Carriere stap maken? Gebruik deze 5 onderhandeltips

Jeanette de Haas
door Jeanette de Haas
keer bekeken

Anneke werkt als marketing medewerkster bij een marketingbureau. Dat is wat haar betreft een startersfunctie. Dit wil ze zeker niet al te lang blijven doen – ze wil graag een volgende stap in haar carriere en promotie maken naar de functie van projectleider. Hoe moet ze dit aanpakken?

Gepasseerd…..

Het duurt Anneke allemaal veel te lang. Tijdens haar sollicitatie – inmiddels 3 jaar geleden – wist ze al wat ze wilde en had ze al aangegeven dat ze op ten duur als projectleider aan de slag wil. Maar telkens wordt ze gepasseerd voor die functie. Een maand geleden nog kwam er een vacature vrij voor een projectleider, maar weer is de functie vergeven aan een ander.

Gratis tips waarmee je sterker in je schoenen staat

Als je op zoek bent naar praktische tips & ideeën om je werk makkelijker te maken dan zijn mijn gratis downloads echt iet voor jou. Maak snel je keuze ...

Karel heeft de functie gekregen – en dat is helemaal frustrerend voor Anneke. Karel werkt pas een jaar bij het bedrijf en weet veel minder dan Anneke. Anneke’s manager – Marjan – is heel tevreden over Anneke. Ze werkt hard – en goed. Marjan wil Anneke dan ook niet kwijt in haar rol als marketing medewerkster.

Misschien is dat wel een deel van het probleem. Maar langzamerhand verliest Anneke haar motivatie voor haar werk. Misschien moet ze weg bij het bedrijf? Maar dat zou zo jammer zijn, want verder voelt ze zich hier als een vis in het water.

Ga onderhandelen over je promotie!

Een vervolgstap in je carriere gaat niet vanzelf. Realiseer je in ieder geval dat je moet gaan onderhandelen. Want onderhandelen doe je telkens als je iets van een ander wilt en je daarover moet communiceren. Je hebt elkaar nodig om tot een oplossing te komen.

Onderhandeltips voor een volgende stap in je carriere.

1. Durf te vragen.

Dit is wat veel mensen niet doen. Anneke denkt bijvoorbeeld dat haar manager wel weet dat ze projectleider wil worden – dat heeft ze tijdens haar sollicitatie toch al verteld? Maar haar manager heeft het nodig om het telkens weer te horen. Als je een promotie wilt: vraag er dus om. Ga er niet vanuit dat ze jou moeten vragen, of dat ze zelf ook wel snappen dat jij een promotie wilt.

2. Bouw coalities.

Bouw aan je netwerk binnen je organisatie. Vertel iedereen wat je ambities zijn – op die manier kunnen ze je gaan helpen om ze waar te maken. Vraag mensen ook om je te informeren wanneer er een functie vrijkomt die binnen jouw ambities past. Doe dit vooral bij mensen die fan zijn van je. Vraag hen of ze je willen helpen – met advies bijvoorbeeld. Zo voorkom je dat je helemaal afhankelijk bent van die ene manager.

3. Ga het gesprek aan met je manager.

Vraag wat er moet gebeuren om promotie te krijgen. Wil zij je steunen? En wat zou dat voor haar betekenen? Anneke gaat er bijvoorbeeld vanuit dat haar manager haar eigenlijk niet wil laten gaan. Maar is dat wel zo? Anneke kan daar alleen achter komen door daar over te praten met haar manager.

4. Leg het vast.

Als je het gesprek hebt gehad met je manager en je hebt daarin afspraken gemaakt – bijvoorbeeld dat ze je gaat steunen als je een bepaalde taak goed hebt uitgevoerd, of na een bepaalde periode – zet dat dan op papier en laat je manager bevestigen dat dit is wat jullie hebben besproken. Dat voorkomt dat er later discussie over is.

5. Druk zetten.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je manager er helemaal geen belang bij heeft als jij promotie maakt. Integendeel, dan moet zij weer op zoek naar een medewerker die net zo goed is als jij. En dat gaat misschien wel lastig worden. In ieder geval zit je manager er niet op te wachten.

Wat kun je dan nog doen?

Naar een andere afdeling

Je kunt alternatieven gaan ontwikkelen, zowel binnen als buiten de organisatie. Als je manager echt niet mee wil werken, probeer dan naar een andere afdeling over te stappen. Dat is soms gemakkelijker dan een promotie krijgen.

Ga solliciteren

Of ga solliciteren bij andere bedrijven en laat je manager voorzichtig weten dat ze je hoe dan ook niet kan vasthouden. Maar laat ook weten dat je liever niet weggaat (tenzij dat niet zo is natuurlijk). Als je ook tip 2 hebt opgevolgd, dan kun je ook gebruik maken van je netwerk binnen de organisatie.

Uit je ongenoegen

Laat ook daar doorschemeren dat je er genoeg van hebt en intussen buiten de deur aan het kijken bent. Als je tip 4 hebt opgevolgd, dan kun je dat ook goed gebruiken om druk mee uit te oefenen. Sta erop dat de afspraken die jullie hebben gemaakt worden nagekomen.

Tot slot

Als je een promotie wilt, zorg er dan voor dat je van begin af aan deze tips opvolgt. Een promotie krijgen is – net als een onderhandeling – een proces dat continue aandacht nodig heeft. Niet alleen als zich een concrete mogelijkheid voordoet, maar ook wanneer er even geen kansen zijn. Die komen wel weer.

Gratis tips waarmee je sterker in je schoenen staat

Als je op zoek bent naar praktische tips & ideeën om je werk makkelijker te maken dan zijn mijn gratis downloads echt iet voor jou. Maak snel je keuze ...

Aanbevolen voor jou

Zelfvertrouwen vergroten

Vier manieren om je zenuwen de baas te blijven bij een presentatie

keer bekeken
Assertiever worden

6 top manieren om dank je wel te zeggen in een e-mail

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken

Recent articles