Zelfvertrouwen vergroten

Wil je het minder druk? Gebruik de focus-truc. Met 4 voorbeelden

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
237 keer bekeken

De snelste manier om met aandacht aan de slag te gaan, is te weten wat je wilt bereiken. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke focus. Je kunt je natuurlijke focus benutten om het minder druk te krijgen.

Je tijd en je talent goed benutten maakt je effectiever en geeft je meer voldoening over wat je hebt gedaan. Ergens echt voor gaan zitten, met je aandacht volledig op het onderwerp gericht, maakt nu eenmaal dat je helderder bent, de kwaliteit hoger wordt en het werk eerder klaar is.

Het geeft je het gevoel dat je grip hebt op de situatie en dat je bijdraagt aan het grotere geheel.

Je natuurlijke focus

De snelste manier om met aandacht aan de slag te gaan, is te weten wat je wilt bereiken. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke focus, waar je aandacht als vanzelf naartoe getrokken wordt.

Het is een ‘trucje’ waarmee je je gedachten gemakkelijker in toom houdt. Ondanks de voordelen hiervan, lijkt het werken met aandacht voor veel mensen een onmogelijke klus. “Er moet nog zoveel gebeuren, dat kan ik toch niet allemaal negeren”. 

Gelukkig zijn er manieren om het richten van je aandacht te vergemakkelijken, en daarmee effectiever te worden en meer voldaan te zijn.

Met de ‘focus-truc’ wordt het gemakkelijk om je aandacht te richten.

Met de ‘focus-truc’ wordt het gemakkelijk om je aandacht te richten. De methode geeft je houvast bij het uitvoeren van je werkzaamheden en zorgt ervoor dat je minder druk in je hoofd bezig bent met allerlei andere zaken.

4 handige voorbeelden van de focus-truc

Voorbeeld 1. Focus in je voorbereiding.

Als je een overleg hebt waar je bij aanwezig moet zijn, kun je je voorbereiden door te bepalen wat je daar wilt bereiken. Vaak komen er op het overleg allerlei zaken aan de orde.

In het meest gunstige geval heb je je voorbereid en de stukken gelezen. Maar als je vooraf bedenkt wat je mening is, waar jij vindt dat het heen moet of welk punt je wilt hebben gemaakt in dit overleg, heb je een heldere focus.

Als vanzelf word je meer alert op wat er gebeurt, praat je mee met wat belangrijk is en laat je dingen gaan die minder belangrijk zijn.

Voorbeeld 2. Focus met een raamwerk

Als je een stuk moet schrijven, een idee moet uitwerken of een plan van aanpak moet maken, kun je focussen door eerst een raamwerk te maken. Een hoofdstukindeling met kort welke inhoud waar moet.

Voor veel mensen is dit de lastigste stap, daarom slaan ze het vaak over. Het voordeel is dat, als je dit raamwerk eenmaal hebt, het invullen veel gemakkelijker is. En losse gedachten die dan ‘opploppen’ kun je meteen in het juiste hoofdstuk zetten.

Voorbeeld 3. Focus met een checklist.

Bij routineklussen zoals bijvoorbeeld het bijwerken van je administratie, gebeurt het gemakkelijk dat er allerlei dingen tussendoor komen. Eigenlijk wil je dat ook graag, want het is saai en wil je er niet mee bezig zijn.

Omdat het toch moet en voldaan voelt als het af is, kun je het maar beter zo snel en effectief mogelijk doen. Wat helpt is het maken van een checklist. Een paar eenvoudige stappen op papier geven je de houvast om gefocust te blijven op dat wat af moet.

Voorbeeld 4. Focus met tijd.

Van sommige klussen is het vooraf lastig in te schatten hoeveel tijd ze kosten. Dit geldt zeker als je iets nieuws doet of ontwikkelt. Je kunt dan de tijd als focus gebruiken door met jezelf af te spreken hoe lang je ermee bezig gaat.

Als je weet dat je jezelf 2 uur geeft om een deel van het verhaal te doen, trekt het meteen je focus om hier ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan en 2 uur geconcentreerd te werken.

Andersom werkt het ook: als je ergens in vastloopt, stop dan en spreek met jezelf af wanneer je er weer mee verder gaat. Je ‘onderbewuste’ gaat dan aan het werk, waardoor oplossingen vanzelf naar boven komen. Fanatiek sporten kan helpen om dat onderbewuste een handje te helpen.

Dus…. Wil je het minder druk?

gebruik dan 1 van de focus-trucs om je met volle aandacht te richten op het werk dat je wilt doen. Het maakt dat je effectiever werkt, sneller klaar bent en voldoening hebt van je inspanningen. En dat is dan weer goed voor je zelfvertrouwen!

Aanbevolen voor jou

Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

5274 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

7641 keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

86757 keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

3741 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

9812 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

13143 keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

4478 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

42104 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

6135 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

10269 keer bekeken

Recente artikelen

Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

Het kan wat ongemakkelijk voelen, als iemand huilt op het werk. Wat kan je dan het beste doen? Zeggen dat hij/zij moet stoppen met huilen is niet de meest empathische reactie maar helemaal niks doen is misschien ook niet handig. Hoe kun je het beste omgaan met dit soort situaties? In dit blog lees je het.

7641 keer bekeken
gelukkig zijn
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

Misschien geloof jij het ook wel: dat altijd gelukkig zijn je ultieme doel in het leven is. Dat je je daardoor nu niet ok voelt en te kort voelt schieten omdat je er nog niet bent is natuurlijk een beetje vervelend. 3 ideetjes om dat aan te pakken.

9812 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

Vat je alles persoonlijk op? Ben je bang voor reacties van andere mensen? Ben je teveel bezig met hoe je overkomt of wat anderen van je vinden? Heb je daardoor het gevoel dat je altijd moet aanpassen? Lees dan snel verder want in dit blog vertel ik je hoe je dat kunt loslaten.

13143 keer bekeken
helpende gedachten
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

Merk jij aan jezelf dat je negatief denkt over jezelf? Is dat eigenlijk best vermoeiend en houdt dat je tegen in wat je wilt bereiken? Met deze 25 helpende gedachten zet je een eerste stap om dat aan te pakken zodat jij precies kunt zijn wie jij bent en kunt laten zien wat je in huis hebt.

42104 keer bekeken