Wa!ckere Wijven en Kordaate Kerels

Nicolien Bot
Door trainer - coach bij IK overtref me
753 Views

Ik wist dat mannen en vrouwen verschillend waren. Ja, duh! Wie niet?

Maar na tien jaar vooral in een mannenwereld getraind en gecoacht te hebben, kreeg ik bij toeval steeds meer met organisaties te maken, waarin met name vrouwen mijn groepen vulden. Het verschil tussen de mannen- en vrouwengroepen was zo frappant, dat mijn nieuwsgierigheid onmiddellijk gewekt was, en ik ben me er in gaan verdiepen. Ik ontdekte dat vrouwen en mannen hun worstelingen in werk en leven over het algemeen heel verschillend ervaren.

Even voor de duidelijkheid: ik ben niet geïnteresseerd in die eindeloze ideologische en politieke discussies over de gelijkheid, of juist niet, tussen mannen en vrouwen. Ik ben benieuwd. Punt. Ik benader de verschillen vanuit dat prachtige gedichtje van Hans Andreus: jij bent zo mooi anders dan ik. Dat is de meest liefdevolle waarneming die ik ken, en vandaar uit onderzoek ik. Niets meer en niets minder!

Elke keer als ik geconfronteerd wordt met oordelen van mannen over vrouwen, en vrouwen over mannen, verwijs ik naar het youtube-filmpje: tale of two brains. Op een eenvoudige en humorvolle manier worden de verschillen geïllustreerd: hoezo oordelen? Lach erom en deal with it!

Als dit onderwerp zo gevoelig is voor discussie, waarom dan toch? Twee redenen:

1. Hulp op maat.

Als mannen en vrouwen hun omstandigheden en moeites verschillend ervaren, dan is het goed om hen iets te bieden dat past bij die verschillende beleving.

Wie kent het voorbeeld niet, dat een vrouw haar man vertelt over wat haar bezig houdt, en hij met een oplossing komt waar ze helemaal niet op zit te wachten. Zij: “Ik wil geen oplossing, ik wil dat je luistert!” En hij: “Maar waar zeur je dan over, als ik je niet mag helpen!”.

Kortom, een gestreste vrouw heeft iets anders nodig dan een gestreste man. En in deze context verbaast het me dat organisaties zo weinig gebruik maken van deze verschillen in de aanpak van werkgerelateerde stress.

2. Tijdgeest

We leven in turbulente tijden met veel onzekerheden. Of het nu gaat over werk, inkomen of relatie, het is allemaal niet meer zo vanzelfsprekend stevig. Dat betekent dat mannen en vrouwen hun stevigheid en kracht in eerste instantie in zichzelf moeten zoeken om van daaruit te leven. Of het nu gaat om de organisatie, de buurt, of het gezin, jouw omgeving heeft wa!ckere wijven en kordaate kerels hard nodig om huidige problematieken het hoofd te bieden.

Wat kun je verwachten?

De komende tijd zullen er regelmatig blogs verschijnen over vermoeide heldinnen en vermoeiende helden, over vrouwen in spagaat en mannen in moeras, over wa!ckere wijven en kordaate kerels. Het wordt een boeiend onderzoek met testjes, tips en anekdotes, vragen en antwoorden.

Er is maar één gouden tip die ik de lezer kan geven: wees benieuwd! Want het is benieuwdheid als uitgangspunt die zorgt dat je antwoorden krijgt in je persoonlijke zoektocht. Benieuwdheid voedt. En dit geldt dan weer wél voor zowel mannen als vrouwen!

25 praktische tips voor meer zelfvertrouwen op je werk

Gratis download

Te weinig zelfvertrouwen kan behoorlijk aan je knagen. Het staat je werkplezier in de weg en het zet je prestaties soms onder druk. Met deze 25 praktische tips en ideeën kun je je zelfvertrouwen een kleine boost geven op je werk.

  • Zet de eerste stap om die onzekerheid aan te pakken
  • Direct te gebruiken op je werk (en prive)
  • Plus elke maand handige tips voor meer zelfvertrouwen
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn diensten:

En verder:

Stuur me een email  |  Inschrijven nieuwsbrief  |  Over Henk  |  Wat klanten ervan vinden

Nicolien Bot
trainer - coach bij IK overtref me
AANBEVOLEN ARTIKELEN