Zelfvertrouwen vergroten

Wa!ckere Wijven en Kordaate Kerels

Nicolien Bot
door Nicolien Bot
225 keer bekeken

Ik wist dat mannen en vrouwen verschillend waren. Ja, duh! Wie niet? Maar na tien jaar vooral in een mannenwereld getraind en gecoacht te hebben, kreeg ik bij toeval steeds meer met organisaties te maken, waarin met name vrouwen mijn groepen vulden.

Het verschil tussen de mannen- en vrouwengroepen was zo frappant, dat mijn nieuwsgierigheid onmiddellijk gewekt was, en ik ben me er in gaan verdiepen. Ik ontdekte dat vrouwen en mannen hun worstelingen in werk en leven over het algemeen heel verschillend ervaren.

Even voor de duidelijkheid: ik ben niet geïnteresseerd in die eindeloze ideologische en politieke discussies over de gelijkheid, of juist niet, tussen mannen en vrouwen. Ik ben benieuwd. Punt. Ik benader de verschillen vanuit dat prachtige gedichtje van Hans Andreus: jij bent zo mooi anders dan ik. Dat is de meest liefdevolle waarneming die ik ken, en vandaar uit onderzoek ik. Niets meer en niets minder!

Elke keer als ik geconfronteerd wordt met oordelen van mannen over vrouwen, en vrouwen over mannen, verwijs ik naar het youtube-filmpje: tale of two brains. Op een eenvoudige en humorvolle manier worden de verschillen geïllustreerd: hoezo oordelen? Lach erom en deal with it!

Als dit onderwerp zo gevoelig is voor discussie, waarom dan toch? Twee redenen:

1. Hulp op maat.

Als mannen en vrouwen hun omstandigheden en moeites verschillend ervaren, dan is het goed om hen iets te bieden dat past bij die verschillende beleving.

Wie kent het voorbeeld niet, dat een vrouw haar man vertelt over wat haar bezig houdt, en hij met een oplossing komt waar ze helemaal niet op zit te wachten. Zij: “Ik wil geen oplossing, ik wil dat je luistert!” En hij: “Maar waar zeur je dan over, als ik je niet mag helpen!”.

Kortom, een gestreste vrouw heeft iets anders nodig dan een gestreste man. En in deze context verbaast het me dat organisaties zo weinig gebruik maken van deze verschillen in de aanpak van werkgerelateerde stress.

2. Tijdgeest

We leven in turbulente tijden met veel onzekerheden. Of het nu gaat over werk, inkomen of relatie, het is allemaal niet meer zo vanzelfsprekend stevig. Dat betekent dat mannen en vrouwen hun stevigheid en kracht in eerste instantie in zichzelf moeten zoeken om van daaruit te leven. Of het nu gaat om de organisatie, de buurt, of het gezin, jouw omgeving heeft wa!ckere wijven en kordaate kerels hard nodig om huidige problematieken het hoofd te bieden.

Wat kun je verwachten?

De komende tijd zullen er regelmatig blogs verschijnen over vermoeide heldinnen en vermoeiende helden, over vrouwen in spagaat en mannen in moeras, over wa!ckere wijven en kordaate kerels. Het wordt een boeiend onderzoek met testjes, tips en anekdotes, vragen en antwoorden.

Er is maar één gouden tip die ik de lezer kan geven: wees benieuwd! Want het is benieuwdheid als uitgangspunt die zorgt dat je antwoorden krijgt in je persoonlijke zoektocht. Benieuwdheid voedt. En dit geldt dan weer wél voor zowel mannen als vrouwen!

Aanbevolen voor jou

Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

5274 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

7641 keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

86757 keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

3741 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

9812 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

13143 keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

4478 keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

42104 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

6135 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

10269 keer bekeken

Recente artikelen

Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

Het kan wat ongemakkelijk voelen, als iemand huilt op het werk. Wat kan je dan het beste doen? Zeggen dat hij/zij moet stoppen met huilen is niet de meest empathische reactie maar helemaal niks doen is misschien ook niet handig. Hoe kun je het beste omgaan met dit soort situaties? In dit blog lees je het.

7641 keer bekeken
gelukkig zijn
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

Misschien geloof jij het ook wel: dat altijd gelukkig zijn je ultieme doel in het leven is. Dat je je daardoor nu niet ok voelt en te kort voelt schieten omdat je er nog niet bent is natuurlijk een beetje vervelend. 3 ideetjes om dat aan te pakken.

9812 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

Vat je alles persoonlijk op? Ben je bang voor reacties van andere mensen? Ben je teveel bezig met hoe je overkomt of wat anderen van je vinden? Heb je daardoor het gevoel dat je altijd moet aanpassen? Lees dan snel verder want in dit blog vertel ik je hoe je dat kunt loslaten.

13143 keer bekeken
helpende gedachten
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

Merk jij aan jezelf dat je negatief denkt over jezelf? Is dat eigenlijk best vermoeiend en houdt dat je tegen in wat je wilt bereiken? Met deze 25 helpende gedachten zet je een eerste stap om dat aan te pakken zodat jij precies kunt zijn wie jij bent en kunt laten zien wat je in huis hebt.

42104 keer bekeken