Tip 3: Jezelf positief bekrachtigen

Stel een collega van je heeft het druk en vraagt je een telefoontje van hem af te handelen. Dat doe je onmiddellijk, en terwijl je de telefoon pakt, glimlacht hij en steekt zijn duim op. Zoiets doet je goed. Het voelt goed om hem te helpen. Deze collega maakt gebruik van positieve bekrachtigers.

Een positieve bekrachtiger stimuleert en versterkt gewenst gedrag. Dus die duim en glimlach zijn positieve bekrachtigers van jouw gedrag. De kans dat jij hem een volgende keer weer helpt neemt daardoor toe. Ook een complimentje is een voorbeeld van een positieve bekrachtiger die we in onze sociale omgang met elkaar gebruiken.

Er zijn ook positieve bekrachtigers die je jezelf kan geven, meestal geformuleerd als een zinnetje, of een gedachte, die jou positief stimuleren om bepaald gedrag te ontwikkelen. Stel je vindt het spannend om een presentatie te geven en je bent zenuwachtig. Dan is de gedachte: KOM OP, JE KAN HET!! stimulerend en helpend voor gewenst gedrag: het geven van een presentatie vanuit zelfvertrouwen.

Hieronder staat een rijtje van mogelijke helpende gedachten die je als positieve bekrachtiger in kan zetten. Het is belangrijk dat zo’n zinnetje je aanspreekt en bij je past. Dus formuleer vooral je eigen positieve bekrachtiger!

Voorbeelden positieve bekrachtigers

  • Ik ben oké!
  • Het gaat me lukken
  • Ik mag fouten maken
  • Ik ben goed zoals ik ben
  • Ik heb iets te vertellen
  • Mensen mogen me graag
  • Ik ben goed in mijn werk
  • Ik ben een leuk mens
  • Ik word gewaardeerd om wie ik ben
  • Ik hoef niet perfect te zijn