Heb jij de X-faktor in jouw team? Het geheim van succesvolle teams
Ben jij zo’n verbindende schakel die voor succes zorgt in je team? Ontdek wat de X factoren zijn die het samenwerken in teams waar jij deel van uitmaakt plezieriger en succesvoller maakt.
2 belangrijke en beïnvloedbare X-faktoren
Een belangrijk onderdeel van de x-faktor blijken persoonlijkheidskenmerken te zijn. Deze persoonlijkheidskenmerken bepalen of professionals er voor kiezen om keihard mee te werken en een bijdrage te leveren. Deze positieve persoonlijkheidskenmerken (de x-faktoren) zorgen er grappig genoeg ook voor dat het risico van meeliften van de overige teamleden op het succes groter wordt.
Gratis tips waarmee je sterker in je schoenen staat
Als je op zoek bent naar praktische tips & ideeën om je werk makkelijker te maken dan zijn mijn gratis downloads echt iet voor jou. Maak snel je keuze ...
Mensen met een sterke mate van meegaandheid zijn vaak bereid om het meeste werk te verrichten. Ook punctuele en nauwgezette professionals trekken het werk als een magneet aan. Teams danken hun succes en voortgang kennelijk met name aan mensen die souplesse tonen en nauwgezetheid zijn (accuraat)
Dit zet het resultaat onder druk: social loafing!
Wat gebeurt er op individueel niveau in een team (en met de gezamenlijke teamprestatie) als het team onder druk staat. Interessant is dan om te kijken wie er opstaat, de verbinding zoekt en wie afhaakt en de prestatie en het succes van het team laat voor wat het is.
De kans dat je afhaakt is aanwezig, wellicht niet altijd bewust maar het gebeurt wel. Dat afhaken staat bekend als “social loafing”. Social loafing is de beweging die ontstaat in groepen waarbij de inspanningen afnemen, van individuele mensen die samenwerken, om een gezamenlijke prestatie neer te zetten.
Gek genoeg wordt social loafing deels veroorzaakt door de mensen met de X-faktor. Hoe zit dat?
Samenwerking: 1 + 1 = 3 en soms 2
Zoals je wellicht zelf wel eens gemerkt hebt gaan mensen verschillend om met situaties waarin een teambijdrage gevraagd wordt. De ene professional komt direct in beweging als anderen niet al te hard meewerken.
De andere professional spiegelt zich juist daaraan en loopt daardoor wat minder hard. Werken in een team kan dus het beste in iemand boven halen maar er ook voor zorgen dat anderen als gevolg daarvan minder hard werken.
Dit hoeft niet per se tot spanning te leiden. Een interessant gegeven is dat vaak op het sociale vlak, qua verbinding, er niet zoveel aan de hand is. Er is voldoende teamspirit en vertrouwen om het werk tot een goed einde te brengen.
Wat wel onder druk staat in dergelijke gevallen is het resultaat. Samenwerken kan als positief effect hebben dat de som der delen groter is dan het aantal mensen wat participeert; 1+1=3 nietwaar?
Als gevolg van het feit dat er binnen het team een persoon is die de gebreken van het team compenseert is het risico aanwezig dat de team optelsom 1+1 geen 3 wordt maar 2. Nog steeds een mooi resultaat maar geen topresultaat…
Souplesse en accuratesse, een mooi stel
Teams functioneren dus goed en zetten een sterke prestatie neer als er in het team mensen zitten die hoog scoren op meegaandheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Zij trekken zich het lot van het team aan door hun milde en gestructureerde werkhouding.
Uit het onderzoek van Van der Sluis blijkt dat dit ongeacht de moeilijkheidsgraad van de teamopdracht is. Het gaat om mensen die vanuit hun persoonlijkheid de verbinding zoeken om samen te werken. Deze mensen hebben van nature de souplesse en accuratesse in hun persoonlijke repertoire zitten om een goed teamresultaat te realiseren.
Hoe versterk je de x-factor van heel het team?
Als je als organisatie belang hecht een het verbinden van mensen en het delen en vermenigvuldigen van kennis dan kun je vier dingen doen die dit versterken. Je vermindert daarmee het effect van het social loafing effect en het resultaat van de teaminspanning wordt beter.
- Nodig in je team of project mensen uit die over de genoemde x-faktoren beschikken.
- Maak, naast het teamresultaat, het doel van kennis delen en verbinden duidelijk.
- Maak expliciet en inhoudelijk duidelijk dat het doel een gemeenschappelijk doel is. Waar draagt het doel aan bij?
- Beloon zowel team en/of de medewerkers op transparante wijze voor hun bijdrage aan dat doel.
Gratis tips waarmee je sterker in je schoenen staat
Als je op zoek bent naar praktische tips & ideeën om je werk makkelijker te maken dan zijn mijn gratis downloads echt iet voor jou. Maak snel je keuze ...