Samenwerken

Heb jij de X-faktor in jouw team? Het geheim van succesvolle teams

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
503 keer bekeken

Ben jij zo’n verbindende schakel die voor succes zorgt in je team? Ontdek wat de X factoren zijn die het samenwerken in teams waar jij deel van uitmaakt plezieriger en succesvoller maakt.

2 belangrijke en beïnvloedbare X-faktoren

Een belangrijk onderdeel van de x-faktor blijken persoonlijkheidskenmerken te zijn. Deze persoonlijkheidskenmerken bepalen of professionals er voor kiezen om keihard mee te werken en een bijdrage te leveren. Deze positieve persoonlijkheidskenmerken (de x-faktoren) zorgen er grappig genoeg ook voor dat het risico van meeliften van de overige teamleden op het succes groter wordt.

Mensen met een sterke mate van meegaandheid zijn vaak bereid om het meeste werk te verrichten. Ook punctuele en nauwgezette professionals trekken het werk als een magneet aan. Teams danken hun succes en voortgang kennelijk met name aan mensen die souplesse tonen en nauwgezetheid zijn (accuraat)

Dit zet het resultaat onder druk: social loafing!

Wat gebeurt er op individueel niveau in een team (en met de gezamenlijke teamprestatie) als het team onder druk staat. Interessant is dan om te kijken wie er opstaat, de verbinding zoekt en wie afhaakt en de prestatie en het succes van het team laat voor wat het is.

De kans dat je afhaakt is aanwezig, wellicht niet altijd bewust maar het gebeurt wel. Dat afhaken staat bekend als “social loafing”. Social loafing is de beweging die ontstaat in groepen waarbij de inspanningen afnemen, van individuele mensen die samenwerken, om een gezamenlijke prestatie neer te zetten.

Gek genoeg wordt social loafing deels veroorzaakt door de mensen met de X-faktor. Hoe zit dat?

Samenwerking: 1 + 1 = 3 en soms 2

Zoals je wellicht zelf wel eens gemerkt hebt gaan mensen verschillend om met situaties waarin een teambijdrage gevraagd wordt. De ene professional komt direct in beweging als anderen niet al te hard meewerken.

De andere professional spiegelt zich juist daaraan en loopt daardoor wat minder hard. Werken in een team kan dus het beste in iemand boven halen maar er ook voor zorgen dat anderen als gevolg daarvan minder hard werken.

Dit hoeft niet per se tot spanning te leiden. Een interessant gegeven is dat vaak op het sociale vlak, qua verbinding, er niet zoveel aan de hand is. Er is voldoende teamspirit en vertrouwen om het werk tot een goed einde te brengen.

Wat wel onder druk staat in dergelijke gevallen is het resultaat. Samenwerken kan als positief effect hebben dat de som der delen groter is dan het aantal mensen wat participeert; 1+1=3 nietwaar?

Als gevolg van het feit dat er binnen het team een persoon is die de gebreken van het team compenseert is het risico aanwezig dat de team optelsom 1+1 geen 3 wordt maar 2. Nog steeds een mooi resultaat maar geen topresultaat…

Souplesse en accuratesse, een mooi stel

Teams functioneren dus goed en zetten een sterke prestatie neer als er in het team mensen zitten die hoog scoren op meegaandheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Zij trekken zich het lot van het team aan door hun milde en gestructureerde werkhouding.

Uit het onderzoek van Van der Sluis blijkt dat dit ongeacht de moeilijkheidsgraad van de teamopdracht is. Het gaat om mensen die vanuit hun persoonlijkheid de verbinding zoeken om samen te werken. Deze mensen hebben van nature de souplesse en accuratesse in hun persoonlijke repertoire zitten om een goed teamresultaat te realiseren.

Hoe versterk je de x-factor van heel het team?

Als je als organisatie belang hecht een het verbinden van mensen en het delen en vermenigvuldigen van kennis dan kun je vier dingen doen die dit versterken. Je vermindert daarmee het effect van het social loafing effect en het resultaat van de teaminspanning wordt beter.

  1. Nodig in je team of project mensen uit die over de genoemde x-faktoren beschikken.
  2. Maak, naast het teamresultaat, het doel van kennis delen en verbinden duidelijk.
  3. Maak expliciet en inhoudelijk duidelijk dat het doel een gemeenschappelijk doel is. Waar draagt het doel aan bij?
  4. Beloon zowel team en/of de medewerkers op transparante wijze voor hun bijdrage aan dat doel.

Gratis download

25 handige zinnen om je collega een compliment te geven

25 handige zinnen om je collega een compliment te geven

Prima idee natuurlijk om elkaar meer complimenten te geven. Het is de motor onder alle samenwerking tussen collega’s. Met een compliment wordt je iemands grootste fan.

  • Leuk om je collega dat compliment vandaag te geven
  • Plus 25 bonuszinnen voor een nog beter compliment
  • Plus elke maand handige tips voor op je werk
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Aanbevolen voor jou

Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

706 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Meer rust en minder stress door je te onthechten

329 keer bekeken
Leidinggeven

Ongevraagd advies geven helpt nooit. Deze 7 wetten werken wel.

1206 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Help, ik ben te perfectionistisch. Hoe kan ik dat loslaten?

5583 keer bekeken
Communicatie nu-populair

5 slimme taktieken om je bila gesprek een boost te geven

20056 keer bekeken
Assertiever worden

Meer balans in werk en privé? 5 praktische ideeën om dat te doen

2180 keer bekeken
Loopbaan

goede CV maken? Met deze structuur meer kans op een nieuwe job

3510 keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Het perfecte recept om overeind te blijven in een lastig gesprek

4117 keer bekeken
Assertiever worden

Zo voorkom je dichtklappen tijdens een gesprek

8515 keer bekeken
Samenwerken

Heb je collega’s die de kantjes eraf lopen? Zo pak je dat aan

10933 keer bekeken

Recente artikelen