Teambuilding en goed resultaat met de scrum.
SCRUM is een methode die ontstaan is in de ICT. Deze methode wordt inmiddels echter veel breder ingezet, en wordt ook in andere velden dan de ICT ingezet. Veel planningsmethodieken proberen alles vooraf in te plannen.
Dat is toch wel een beetje old-school of zoals mijn zoon zegt: zo 2015… Als er dan wijzigingen nodig zijn, moet ook de planning weer aangepast worden. Je zou het zo kunnen zien: klassieke planning is de vaste ouderwetse manier van werken, met scrummen wordt alles meer vloeibaar en is er continu plek voor verbetering.
Gratis tips waarmee je sterker in je schoenen staat
Als je op zoek bent naar praktische tips & ideeën om je werk makkelijker te maken dan zijn mijn gratis downloads echt iet voor jou. Maak snel je keuze ...
Naast verbetering biedt scrummen ook veel goeds voor team-groei, positiviteit en oplossingsgericht werken. Scrummen is niet heel moeilijk maar, zoals elke nieuwe activiteit, is het even wennen en oefenen baart kunst. Scrummen is voor mij live teambuilding op de werkvloer.
Wat zijn de rollen in SCRUM
In dit artikel zijn de letterlijke benamingen uit het scrummen gebruikt. Ik zeg: vooral vertalen als je betere woorden weet.
- Productowner
Deze vertegenwoordigt in SCRUM termen de belangen van de klant. Dit kan een ‘echte’ klant zijn, maar ook een ‘interne’ klant zoals dat in veel organisaties genoemd wordt. Voor welke klant bent u verantwoordelijk? De product owner beheert de backlog. Kies daarom iemand die structuur kan aanbrengen en daadkrachtig kan optreden. - Scrummaster
Dit is de coach van het team; hij neemt de verantwoordelijkheid op zich om belemmeringen op te lossen. Typische eigenschappen die een scrummaster succesvol maken zijn coaching vaardigheden en leiderschap.
De scrummaster kan zowel iemand uit het professionalteam als iemand uit het managementteam zijn. De scrummaster is een procesbegeleider en geen ‘baas’. Het is daarmee een andere rol dan de traditionele rol van projectleider. En heb je eigenlijk nog wel een projectleider nodig? - SCRUM team
Het SCRUM team als geheel is verantwoordelijk voor het resultaat. SCRUM leent zich het beste voor zelforganiserende teams. Houd hier rekening mee bij de samenstelling van het team. Met het SCRUM team als geheel ga je aan de slag om goed planbare werkzaamheden uit te voeren.
Dat kan in een projectvorm zijn, maar dat kunnen ook dagelijkse werkzaamheden zijn. Je kunt met een team werken dat volledig inzetbaar is voor de SCRUM taken, maar dat hoeft niet.
Wat zijn de sleutel-elementen van het scrum-proces
- Product-backlog
De product owner vertegenwoordigt de belangen van de klant. De product owner speelt ook een belangrijke rol in het opstellen van de backlog, dan sluit het resultaat zo veel mogelijk aan bij de wensen van de klant.
Het opstellen van de backlog bepaalt welke activiteiten er de komende periode uitgevoerd gaan worden. Door deze activiteiten in de juiste volgorde te zetten worden de belangrijkste taken als eerste opgepakt.
De product owner speelt een belangrijke rol bij het opstellen van de backlog. Aangezien de product owner de klant vertegenwoordigt, is de backlog een afspiegeling van taken die het meest belangrijk zijn voor de klant.
Het opstellen van de backlog gebeurt in dezelfde regelmaat als de sprints (meestal tussen de twee en vier weken dus). Hierdoor is de backlog altijd actueel. - Sprintplanning
In de sprintplanning wordt bepaald welke items uit de backlog allemaal gedaan kunnen worden in de komende sprint (meestal 2 – 4 weken). De hoeveelheid werk wordt bepaald aan de hand van punten waarbij een bepaalde taak als referentie dient. Door dit puntensysteem en de regelmaat waarmee de sprintplanning plaats vindt, kan het team uiteindelijk vrij nauwkeurig bepalen hoeveel punten zij in elke sprint kunnen doen. - Sprint
Tijdens de sprint werkt het team aan alle items die afgesproken zijn. Het resultaat van de sprint is dat er zaken af zijn die direct voor de klant geschikt zijn. Je kunt ze zonder terughoudendheid aan ze versturen omdat de items af zijn. De zaken waaraan iedereen zich gecommitteerd heeft in de product-backlog zijn af. - Daily stand-up (10 minutes)
Een andere krachtig hulpmiddel van SCRUM is de dagelijkse stand-up. De kern van de stand-up is dat het een committment-meeting is. In deze stand-up geven alle deelnemers uit het team antwoord op de volgende vragen: • Wat heb ik gedaan sinds de vorige meeting? • Wat ga ik doen tot de volgende meeting? • Welke belemmeringen zie ik en
Door deze vragen te beantwoorden is iedereen in het team op de hoogte van wat er speelt. Als er iemand tegen problemen aan loopt kan zo ook gemakkelijk het hele team geïnformeerd worden. Hoewel de problemen niet opgelost moeten worden in de stand-up zelf, is dit wel een uitgelezen mogelijkheid om andere teamleden te betrekken bij het probleem. Direct na de stand-up kunnen de personen die het probleem herkennen direct helpen
- Sprint-review
Aan het einde van de sprint wordt het resultaat getoond (show & tell). Vergis je niet: Het resultaat zijn allemaal zaken die direct gebruikt kunnen worden door de klant. het is af! Daarnaast wordt in de sprint-review bepaald welke verbeteringen er mogelijk zijn in de volgende sprint. - Dit is een inhoudelijke evaluatie onder leiding van de scrummaster waarbij de afgesproken resultaten uit het product backlog centraal staan. Op basis van de sprint-review wordt een nieuwe sprint-planning gemaakt.
- Retrospective
Aan het einde van elke sprint wordt een ‘retrospective’ gehouden waarin besproken werd wat er goed ging en wat verbeterd kan worden. Het is een procesevaluatie.
In de volgende retrospective worden die verbeterpunten dan weer besproken, je komt er dus niet onderuit. Binnen SCRUM is het vastleggen van bepaalde zaken een onderdeel van de werkwijze zonder dat er van alles vastgelegd wordt om het vastleggen.
Met behulp van de Sprint-review en de retrospective is de cirkel van continue verbetering rond.
Conclusie: goed voor team resultaat & teambuilding
Hoewel de opzet van SCRUM vrij eenvoudig is, kost het je denk ik een paar sprints om er goed in te komen. In het begin is een goed doorzettingsvermogen dan ook noodzakelijk. Probeer alle vaste onderdelen van de scrum goed uit en hou je er in het begin aan. Soms lijkt het alsof bepaalde onderdelen weinig waarde toevoegen en vooral tijd te kosten, in een later stadium verdient zich dit echt terug. In geld en in teamontwikkeling.
Gratis tips waarmee je sterker in je schoenen staat
Als je op zoek bent naar praktische tips & ideeën om je werk makkelijker te maken dan zijn mijn gratis downloads echt iet voor jou. Maak snel je keuze ...