Waarom je collega’s aan zelfoverschatting lijden :)

zelfoverschatting
Henk Veenhuysen
Door Senior coach
552 Views

Nederlandse werknemers hebben een flink hoge pet op van zichzelf. Gevraagd naar hun vermogen tot samenwerken en resultaatgerichtheid, schatten mannen en vrouwen hun kwaliteiten hoger in dan hun managers of collega’s doen.

We leiden aan behoorlijke zelfoverschatting

Zo blijkt uit onderzoek dat in 2015 werd uitgevoerd onder meer dan 10.000 Nederlandse werknemers en hun leidinggevenden. Het grootste verschil in perceptie vonden de onderzoekers op het punt van resultaatgerichtheid. Ongeveer driekwart van de mannen vindt dat zij hierin uitblinken, terwijl bijna de helft van hun chefs op dit vlak ontevreden over hun competentie is. Naaste collega’s delen de mening van de manager.

Gevoelig

Uitgesplitst naar de diverse branches, ontdekten de onderzoekers dat ambtenaren en bankiers het slechtste zicht hadden op de eigen kwaliteiten. Volgens de onderzoekers twijfelen mannen nauwelijks aan hun kunnen, omdat het vragen om feedback veel minder in hun natuur zit. „Zij gedragen zich doorgaans zelfverzekerder en vragen weinig tot geen hulp om zich verder te ontwikkelen. Dit zou echter hun professionele groei wel ten goede kunnen komen”, stellen de onderzoekers. Vrouwen stellen zich doorgaans meer open voor advies van derden. „Zij toetsen vaker dan mannen bij hun collega’s of baas of ze de juiste weg bewandelen”,

Logistieke branche

De grootste verschillen in perceptie vonden zij, behalve in het openbaar bestuur en de financiële dienstverlening, in de logistiek. Zo is slechts 19% van de ambtenaren bescheiden over het eigen klantgericht denken, terwijl maar liefst 43% van hun managers hun prestaties op dit vlak als zeer matig beoordelen. In de logistieke sector gaf bijna de helft van de ondervraagden aan goed te zijn in samenwerken. Slechts 27% van hun leidinggevenden is het daarmee eens. De enige branche waarin de leidinggevenden gemiddeld genomen positiever zijn over de kwaliteiten van het personeel dan de medewerkers zelf, is de zorg. Op het gebied van resultaatgerichtheid beoordeelt hooguit 17% van het zorgpersoneel zichzelf als goed. Terwijl bijna een kwart van hun chefs hen op dit vlak een pluim geeft.

Meer blogs over je collega’s.

Wil je meer tips over dit onderwerp ontvangen?

Wekelijks schrijf ik of mijn collega's blogs met handige tips en ideeën. Je kunt dan zelf een stap zetten om beter te worden in je werk. Wil je, net zoals ruim 5000 abonnees, 1 keer per maand op de hoogte gehouden worden als er nieuwe tips zijn? Vul dan hieronder je email adres in. Fijne dag, Henk.

  • Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy- en cookie-beleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
AANBEVOLEN ARTIKELEN