Beter leren beïnvloeden? Gebruik de zevensprong van invloed

invloed beinvloeden
René van Kampen
Door Coach
683 Views

Ik geloof in echtheid. Als je meer invloed wilt bij het samenwerken, kom je met oprechtheid verder. Ik moet er namelijk niet aan denken dat mijn leidinggevende mij met trucs beïnvloedt! Ik gebruik daarom deze zevensprong van invloed.

De zevensprong van invloed is bewezen effectief en bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Toon belangstelling

In termen van stofjes: de dopamine die de ander hierbij aanmaakt, zorgt dat je je prettig en ontvankelijk voelt. Stel een vraag, liefst een open vraag, zoals: ‘Wat was het beste dat je vandaag is gebeurd, of wat was het minst prettige?’

2. Wees benieuwd naar hoe iemand zich voelt

Iedereen wil gezien, geliefd en geaccepteerd worden. Om interessant te zijn voor een ander, moet je belangstelling tonen. Naar wat iemand echt ervaart.

3. Laat met je lichaamstaal zelfverzekerdheid zien

Het werkt twee kanten op, acteurs weten het al veel langer: als je rechtop staat of zit, je schouders naar achteren en je borst vooruit, laat je niet alleen andere mensen zien dat je invloedrijk bent, je overtuigt jezelf er ook nog van!

4. Vertel een verhaal

Verhalen zijn een fantastisch middel om je met anderen te verbinden. Ieder heeft zijn eigen waarheid als het gaat om persoonlijke verhalen. Presentaties met feiten wekken juist argwaan, omdat toehoorders merken dat je ze ergens van wilt overtuigen. En dan waarschijnlijk iets voor jou moeten gaan doen. Vertel je een persoonlijk verhaal, dan spreek je van hart tot hart.

5. Laat je kwetsbaarheid zien

Heel effectief in combinatie met de voorgaande tip. Je invloed neemt toe als je laat zien wat je voelt en dat je vooral ook heel menselijk bent.

6. Vraag om hulp als je invloed wil uitoefenen

Het klinkt misschien als een paradox, maar vragen om hulp of een gunst, laat anderen ervaren belangrijk te zijn. Het is niet zo gek als je bedenkt dat je er zelf ook blij van wordt als iemand laat merken jouw bijdrage erg op prijs te stellen.

7. Wees charmant

Eigenlijk een samenvatting van alles wat hiervoor al genoemd is. Doe je best om de ander te laten voelen dat je hem of haar waardeert en moeite doet om te zien wat hij of zij belangrijk vindt. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich vooral herinneren hoe ze zich in gezelschap van iemand voelen, en veel minder wat de ander gezegd heeft, of hoe hij of zij eruit ziet. Echt waar, en het is niet zo moeilijk!

Kortom: je krijgt mensen makkelijker mee als je ze laat ervaren wat het is om gezien te worden. Zie het als ramen die je kunt wassen of openzetten om je te verbinden en de ander uit te nodigen om met jou mee te bewegen. En als je oprecht bent, gaat je dat zeker lukken.

Succes!

Meer ideeën over hoe je beter invloed kunt uitoefenen? 

Wil je meer tips over dit onderwerp ontvangen?

Wekelijks schrijf ik of mijn collega's blogs met handige tips en ideeën. Je kunt dan zelf een stap zetten om beter te worden in je werk. Wil je, net zoals ruim 5000 abonnees, 1 keer per maand op de hoogte gehouden worden als er nieuwe tips zijn? Vul dan hieronder je email adres in. Fijne dag, Henk.

  • Door je in te schrijven ga je akkoord met ons privacy- en cookie-beleid.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
AANBEVOLEN ARTIKELEN