goed samenwerken
Samenwerken

Vijf basis signalen van teams die goed samenwerken.

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Uit een al 40 jaar durend continu onderzoek wordt in dit artikel onthuld wat de belangrijkste “telltale signs” van sterke, goed presterende en samenwerkende teams zijn. Leg je eigen team langs deze meetlat en ontdek hoe sterk je team is.

Er is veel onderzoek gedaan naar signalen die duiden op goed functionerende teams. In het onderzoek wat Gallup heeft uitgevoerd hebben zij in de afgelopen veertig jaar duizenden professionals geïnterviewd en/of getest. Deze data onthullen de (naar wat Gallup noemt) “tell-tale signs” van sterke, goed presterende teams. In dit artikel heb je de gelegenheid om je eigen team langs de meetlat van deze 5 “tell-tale signs” te leggen.

Gratis tips waarmee je sterker in je schoenen staat

Als je op zoek bent naar praktische tips & ideeën om je werk makkelijker te maken dan zijn mijn gratis downloads echt iet voor jou. Maak snel je keuze ...

Tell-tale signs: de beste vertaling zou nog zijn “onthullende signalen”. Tell-tales worden bijvoorbeeld in de zeilsport gebruikt. Ze “vertellen, onthullen” daar de windrichting.

1. Conflicten zijn niet erg, er is focus op resultaat

In tegenstelling tot hetgeen velen denken, zijn de meest succesvolle teams niet díe teams waar iedereen altijd op één lijn zit. Het zijn juist vaak de teams waar gezonde discussies plaatsvinden, soms zelfs verhitte discussies.

Wat sterke teams onderscheidt van de slecht functionerende, is dat het debat niet tot uiteenvallen van het team leidt. In plaats van tijdens moeilijke tijden te verzwakken, worden goede teams juist sterker. Een conflict oplossen is iets wat elk individu van een goed team ziet als zijn/haar (mede)verantwoordelijkheid.

Constructieve discussie in plaats van ruzie

Een belangrijke reden voor het bovenstaande, is dat sterke teams een enorme focus hebben op resultaat. In top teams worden meningen en gegevens op een objectieve manier bekeken, waarna ze –ondanks eventuele meningsverschillen- worden samengevoegd tot een gezamenlijke koers.

De teamleden kunnen met elkaar discussiëren, maar uiteindelijk staan ze aan dezelfde kant. Binnen slechte teams neigt men naar persoonlijke twistsituaties, met steeds grotere meningsverschillen.

2. Het belang van de organisatie staat voorop

Ondanks verschillen van mening of inzicht, zijn de beste teams in staat om het grotere doel in het vizier te houden. Leden van goed-presterende teams zijn voortdurend in staat om het belang van de organisatie op hun eigen ego’s te laten prevaleren.

En wanneer eenmaal een beslissing is genomen, zijn deze teams in staat om zich er snel mee te vereenzelvigen. Ze zetten eerdere persoonlijke bezwaren aan de kant en helpen elkaar (en de organisatie) om de zaak te doen slagen.

3. Privéleven is net zo belangrijk als het werk

Binnen de beste teams maken teamleden soms extreem lange dagen terwijl ze enorme verantwoordelijkheden dragen. Soms werken ze 60 uur per week en reizen ze veel. Toch vinden ze dat hun leven in balans is en ze lijken voldoende tijd te hebben voor hun gezinnen.

Familie op de 1e plaats

Net zoals ze zich keihard inzetten voor hun werk, lukt het ze om zich met volle overgave en energie in te zetten voor hun familieleven, sociale leven en voor de samenleving. Een goed manager moedigt zijn medewerkers aan om hun familieleven op de eerste plaats te laten komen.

Grotere betrokkenheid

Wanneer medewerkers van een team net zo betrokken zijn bij hun werk als bij hun privéleven, presteren ze het beste, geven ze het beste voorbeeld voor de hele organisatie én trekken ze ook weer de beste mensen aan: iedereen wil bij zo’n team werken!

4. Sterke teams koesteren diversiteit

Analyse van de ‘leadership teams’ binnen de meest succesvolle en innovatieve ondernemingen ter wereld wijst het uit: een team dat samengesteld is uit gelijkgestemden met een gelijke blik op zaken, een soortgelijke (opleidings-)achtergrond en een vergelijkbare werkervaring, hebben niet de juiste basis voor succes.

Meer balans juist door verschillende talenten

Sterke teams hebben een diversiteit aan kwaliteiten nodig, idealiter met individuen die samen een balans vormen op de verschillende vlakken. Maar diversiteit gaat veel verder dan de sterke eigenschappen. De sterkste en meest succesvolle teams streven naar diversiteit in leeftijd, geslacht en ras, homogene teams zijn minder succesvol.

Diversiteit leidt tot creatieve oplossingen

Betrokken teamleden werken graag voor een manager van het andere geslacht of ras, minder betrokken medewerkers niet. Verder kijken leden van succesvolle teams niet naar uiterlijkheden, sterker nog: diversiteit wordt gekoesterd want men is zich ervan bewust dat de aanwezigheid van veel verschillende kwaliteiten vaker leidt tot creatieve oplossingen bij kansen en bij problemen.

5. Sterke teams trekken talent aan

Teams waar iedereen in wil zitten, zijn doorgaans sterke teams. Het is voor sommigen moeilijk te begrijpen dat veel mensen graag in een team willen werken waar langer en harder wordt gewerkt dan elders, vaak op basis van huizenhoge verwachtingen. Dit soort teams wordt vaak ook nog eens gekenmerkt door zware interne competitie en resultaatgerichte beoordelingen.

a. Talent wil graag in sterke teams werken

Ondanks de druk die zo’n werkomgeving met zich mee brengt, willen de grootste talenten juíst in zulke teams werken. Zij zien zo’n omgeving als de meest stimulerende plek, waar hun kwaliteiten het best tot uiting komen en waar ze echt ‘impact’ kunnen hebben. Dus in plaats van zich te laten intimideren door uitdaging en verantwoordelijkheid, zoeken ze het op.

b. De aantrekkingskracht van toppers

Het is net als een succesvol voetbalteam: de combinatie van het ‘spelen op een gecoördineerde manier’ met ‘individuele genialiteit’. Doordat de toptalenten hetzelfde doel hebben als de rest, wordt iedereen meegezogen in de kracht van deze toppers en stijgt iedereen boven zichzelf uit. Dit soort teams hebben vaak invloed op de gehele organisatie.

c. Investering in tijd en inzet

Het bouwen van een sterk team met mensen die goed samenwerken vereist een behoorlijke investering in tijd en inzet. Het verzamelen van de juiste talenten is één en is een basisvereiste, de manager moet echter voortdurend blijven investeren in de sterke kanten van ieder individueel lid van het team én in de onderlinge relaties binnen het team.

Bron: Gallup

Gratis tips waarmee je sterker in je schoenen staat

Als je op zoek bent naar praktische tips & ideeën om je werk makkelijker te maken dan zijn mijn gratis downloads echt iet voor jou. Maak snel je keuze ...

Aanbevolen voor jou

Zelfvertrouwen vergroten

Four ways to control your nerves during a presentation

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Vier manieren om je zenuwen de baas te blijven bij een presentatie

keer bekeken
Assertiever worden

6 top manieren om dank je wel te zeggen in een e-mail

keer bekeken
Assertiever worden

6 awesome ways to say thank you in an email

keer bekeken
Loopbaan

Quick DIY guide for personal growth

keer bekeken
Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

My co-workers never give me feedback (& here’s why!)

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emotions of employees. How do I deal with that?

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken

Recent articles