Werk zoeken
Loopbaan

Ben jij een moderne sollicitant? Check deze 4 eye-openers

Vivian Braat
door Vivian Braat
keer bekeken

Werk zoeken is tegenwoordig een heuse sport. Op een snel veranderende arbeidsmarkt met duizenden werkzoekenden, is af en toe een brief schrijven niet genoeg. Het is belangrijk om je eigen aanpak regelmatig te onderzoeken. Stel, je hebt al tientallen malen gesolliciteerd en bent pas twee keer op gesprek geweest.

Hoe kan dat? Waar ligt dat aan? Heb je wel eens gekeken naar je eigen aanpak? Ben je op de hoogte wat er wordt verwacht van de moderne sollicitant? vier eyeopeners.

1. Wees realistisch!

Zorg voor een actieve realistische instelling bij de zoektocht naar een passende baan. Bijvoorbeeld door je arbeidsmarktfitheid te checken. Uit analyses van CBS, UWV, CPB en Intelligence Group blijkt dat inactiviteit jouw kansen op de arbeidsmarkt het meeste verkleint. Zelfs meer nog dan leeftijd. Inactiviteit is de belangrijkste reden om niet aangenomen te worden op een baan.

Laat jouw “stilte” dus niet te lang duren. Je kunt bezig zijn met vragen als “wie ben ik” en “wat wil ik”, maar je kenbaar maken en stappen zetten op die arbeidsmarkt, is erg belangrijk. Laat je afstand tot de arbeidsmarkt niet onnodig oplopen!

2. Wees proactief!

Het maakt uit naar wat voor functie je op zoekt bent. Ben je een specialist en zijn de banen schaars, dan is het geen optie om achterover te hangen en te wachten tot er miraculeus een passende vacature voorbij komt, of een recruiter jou belt. Het is dan juist de kunst om zélf op zoek te gaan naar een werkgever die jou wel eens zou kunnen inzetten.

Leer proactief te kijken naar de bedrijven waar jij naartoe wilt. Wat zoeken zij nu echt? Hoe ga je opvallen en hoe ga je ze benaderen?

3. Ga netwerken!

Netwerken is de manier om achter ‘verborgen’ functies te komen, maar er zijn meer manieren. Ook uitzendbureaus, vacaturesites en sociale media zijn zeer effectief. Welke manier effectief is om in te zetten, verschilt per doelgroep. Maak eerst een analyse van de functie die je zoekt en kijk dan wat daarbij kan helpen om jouw doel te bereiken.

4. Gebruik keywords !

Weet hoe recruiters zoeken. Het selectieproces is steeds vaker geautomatiseerd en overgenomen door recruitbots, gebruikmakend van semantische taaltechnologie. Ken de gangbare termen/woorden (keywords) uit je vakgebied en maak daar veelvuldig gebruik van in je sollicitatie/motivatiebrief en cv.

Meer alternatieven bij het werk zoeken?

Het is inmiddels duidelijk dat de arbeidsmarkt de beste proactieve sollicitant weet te vinden. Dit zegt echter niet of ze wel de beste kandidaat te pakken hebben. Als jij na tientallen sollicitaties nog niet echt tevreden bent over het resultaat, evalueer het en pak het eens anders aan. Bijvoorbeeld met hulp van een goede individuele sollicitatie training met een loopbaancoach.

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

keer bekeken

Recente artikelen