loopbaan sollicitatiegesprek
Loopbaan

Deze 4 fouten moet je bij een sollicitatiegesprek niet maken

Henk Veenhuysen
door Henk Veenhuysen
keer bekeken

Bij een sollicitatiegesprek is het vanzelfsprekend zeer van belang hoe het gesprek verloopt. Een goede indruk maak je niet alleen met de sollicitatiebrief of je CV, want als je écht eruit wilt springen zul je een goed gesprek moeten kunnen voeren. Met de “gevaren” uit dit blogartikel zul je, ook als je geen makkelijke prater bent, een degelijk sollicitatiegesprek kunnen houden.

Gevaar 1: Niet luisteren

De belangrijkste vaardigheid voor het voeren van een gesprek is, hoe gek het ook klinkt, luisteren. Maar hoe luister je goed? Probeer als eerste je gesprekspartner te laten uitpraten en jaag hem vooral niet op.

Probeer de gesprekspartner aan te kijken, knik als je hem of haar begrepen hebt en wellicht is het handig om even samen te vatten wat hij/zij gezegd heeft. Doe je dit, dan weet je gesprekspartner zeker dat je goed geluisterd hebt en dat je de boodschap begrepen hebt.

Gevaar 2: Geen vragen stellen

Na het luisteren naar het verhaal van je gesprekspartner, zul je inhoudelijke vragen moeten stellen. Vragen stellen sluit aan op het luisteren. Heb je goed geluisterd, dan kun je gerichte en nuttige vragen stellen, zodat de werkgever weet dat je alles begrepen hebt.

Wil je een mening van de ander horen, begin dan de vraag met: ‘’ Wat vind je van….’’. Door het stellen van vragen lok je een antwoord uit, waar je dan weer goed naar moet luisteren.

Gevaar 3: Niet discussiëren

Soms zal een werkgever je tijdens een sollicitatiegesprek op de proef stellen. Hij lokt dan een discussie uit en kijkt hoe jij hiermee omgaat. Deze situatie kun je namelijk niet voorbereiden en de partner kan zo zien of jij met argumenten je mening kunt onderbouwen.

Je moet goed luisteren, en direct reageren op wat de ander zegt om zijn/haar argumenten te bestrijden of juist te bekrachtigen. Probeer dus tijdens een discussie heel alert te zijn. Probeer wel erop te letten dat je discussie voert met een (hopelijk) toekomstige werkgever. Hanteer dus altijd de volgende spelregels:

  • Laat elkaar uitpraten
  • Luister naar elkaars argumenten
  • Speel het niet persoonlijk, hou de discussie puur zakelijk
  • Gebruik juiste argumenten. Emotionele of niet kloppende argumenten zorgen ervoor dat jouw positie in de discussie onder druk komt te staan
  • Het is handig om wat voorbeelden van te voren te bedenken die je in het gesprek kunt gebruiken

Gevaar 4: Zelf niet praten bij een sollicatiegesprek

Als het gesprek stil valt, of wanneer er een vraag met een kort eenduidig antwoord gesteld wordt, durf dan zelf het gesprek op te pakken. Dit hoeft niet altijd over zeer belangrijke zaken te gaan, maar het kan ook de zogenaamde ‘small talk’ betreffen.

Laat zien dat je een sociaal persoon bent en een gezellige collega. Want ben eens eerlijk, wie wil nou niet die gezellige goedlachse kandidaat?

Toon ook interesse in het bedrijf en de functie waar je naar solliciteert, maar zeker ook in de recruiter. Behandel hem, zoals je zelf behandeld wil worden. Door ook privé vragen te stellen en tussendoor een leuk babbeltje te maken, creëer je een zekere band.

Bovendien creëer je door zelf te praten interactie. Deze interactie zorgt voor een soepel gesprek, en leidt weer tot nieuwe vragen die je zelf kunt sturen door het gesprek dat je voert. Probeer het gesprek aan te voelen en stuur het de richting uit die jij wilt, door de onderwerpen die je zelf introduceert. Een goede elevator pitch kan je daarbij helpen.

Conclusie

Een actieve houding is dus van belang. Dit houdt in:

  • Actief luisteren
  • Actief vragen stellen
  • Een discussie niet uit de weg gaan
  • Zelf durven praten

Wanneer je deze punten onderkent zal een sollicitatiegesprek soepeler dan verwacht verlopen en merk je dat er een wederzijds vertrouwen ontstaat.

Aanbevolen voor jou

Loopbaan

Snelle DIY-gids voor zelfontplooiing & zelfontwikkeling

keer bekeken
Leidinggeven

Mijn medewerkers geven me nooit feedback (& dit is waarom!)

keer bekeken
Leidinggeven

Pffft, emoties van medewerkers. Hoe deal ik daarmee?

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe ga je om met iemand die huilt op het werk

keer bekeken
Assertiever worden nu-populair

7 makkelijke gesprekstechnieken om een moeilijk gesprek op de rit te houden

keer bekeken
Burnout

Zo ga je beter stressbestendig met problemen op het werk om

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Deze 3 simpele dingen doen mensen die gelukkig zijn

keer bekeken
Zelfvertrouwen vergroten

Hoe je gemakkelijk loslaat wat andere mensen van je vinden

keer bekeken
Burnout

Bang om burn-out te raken? Met deze 7 tips raak je niet overwerkt

keer bekeken
nu-populair Zelfvertrouwen vergroten

De 25 beste helpende gedachten om te stoppen met negatief denken

keer bekeken

Recente artikelen