Eenvoudig je talent tonen met je vakmanschap

vakmanschap
Henk Veenhuysen
Door Senior coach
1448 Views

Volop kansen in jouw organisatie om  je vakmanschap te tonen en dat te doen wat je zo goed kan! Ontdek de mogelijkheden die ook jouw organisatie je biedt.

De belangrijkste ontwikkelingen in jouw organisatie, in een notendop?

  • Je vermogen om flexibel te zijn wordt in een toenemende mate gewaardeerd in de organisatie waar je werkt.
  • Er is steeds meer aandacht voor een projectmatige manier van werken.
  • Het Nieuwe Werken ontwikkeld zich steeds verder met de daarbij behorende autonomie en eigenaarschap van medewerkers.
  • Bij personeelszaken staat opleiding en ontwikkeling met stip op 1.
  • Er is oog voor talent ontwikkeling tot in de Boardroom.

Dus ….. volop kansen om je vakmanschap te tonen en dat te doen wat je zo goed kan! In dit artikel 5 kansen om je vakmanschap te tonen, bij te schaven, te ontwikkelen en te versterken. Je hoeft alleen maar zelf even aan de slag te gaan.

Dat is natuurlijk geen probleem! Net zoals jij vinden 78% van je collega’s het fijn en belangrijk om de regie over de professionele ontwikkeling in eigen hand te hebben (Bron: Raed HR trends).

Kans 1. Vertrouwen geven aan je organisatie

Bij het Nieuwe Werken (bijvoorbeeld zelf bepalen wanneer en waar je werkt) is het aspect van vertrouwen (geven en krijgen) een belangrijk gespreksonderwerp tussen medewerker en leidinggevende. Als vakman vindt je de autonomie van het Nieuwe Werken fijn en prettig.

Je bent daarom bereid om vertrouwen te geven door verantwoording af te willen leggen. Gewoon uit jezelf omdat je je werk er belangrijk genoeg voor vindt. Zo ontstaat een mooie symbiose tussen jou, je collega’s en je organisatie.

Kans 2. Vasthouden door los te laten.

In je organisatie zullen kansen en mogelijkheden ontstaan als jouw talent gedeeld kan worden. Je zou dan zo maar een multi-job kunnen hebben. Multi-jobben is niets meer en niets minder dan werkplekken in de organisatie waar jouw talent het beste tot zijn recht komt. Dat kan binnen je organisatie zijn en zelf tussen organisaties. Da’s pas oog hebben voor talent ontwikkeling! De tijd lijkt er rijp voor binnen veel organisaties omdat talent schaars is.

Je zou dus eens een balletje op kunnen gooien bij je leidinggevende om een leuk project op een andere afdeling te doen.

Kans 3 vrijheid in gebondenheid

Eén van de mooiste kansen die er ligt in het Nieuwe Werken is de belofte van meer autonomie voor de professional. Autonomie is de sterkste van de drie intrinsieke motivatoren die mensen hebben (de andere twee zijn Meesterschap en Doel). De professionele autonomie wordt ook gevoed doordat er steeds meer een natuurlijk beroep wordt gedaan op eigenaarschap bij medewerkers.

Ik kom al bijna geen functieprofielen meer tegen die de lading van het werk volledig kunnen dekken. Het vraagt dus veel eigen, professioneel inzicht om je klus/werk goed te kunnen doen. Dat vind ik goed want het bevordert je eigen vakmanschap.

Kans 4. Werk aan je fysieke vitaliteit

De Grieken hadden het al door in de oudheid: “Een gezonde geest in een gezond lichaam”. Binnen veel organisaties wordt dit vitaliteitsprincipe ook onderkent en is er veel aanbod van bedrijfsfitness en gezondheidsprogramma’s. De kans voor jou om je lichaam lekker gezond te houden gaat hand in hand met je behoefte om je vakmanschap te tonen. Het één kan in mijn ogen niet zonder het ander.

Kans 5. Vakmanschap is betekenisvol werk

Het belangrijkste aspect van betekenisvol werk is dat je weet waarom je het werk doet en waar het een bijdrage aan levert. Houd je dus als vakman niet in om mee te doen met het ontwikkelen van de strategie van je organisatie. In mijn ogen kun je daar gewoon morgen mee beginnen. Wellicht kun je zelfs de suggestie doen aan je leidinggevende dat je het prettig zou vinden om daarin mee te mogen denken. Ik denk dat hij/zij op je bijdrage zit te wachten.

Tot slot

Het ontwikkelen van je vakmanschap werkt het beste als je het heft zelf in handen neemt. Voer dus de regie over je eigen ontwikkeling en benut 1 of 2 van de beschreven kansen om jezelf een duwtje in de goede richting te geven. Je doet jezelf er een enorm plezier mee.

25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek

Gratis download

De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek. In deze checklist krijg je 25 vragen op een presenteerblaadje aangereikt.

  • 25 handige zinnetjes om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek.
  • Praktisch en direct te gebruiken voor je loopbaan.
  • Plus elke maand handige tips om beter te worden in je werk
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn diensten:

En verder:

Stuur me een email  |  Inschrijven nieuwsbrief  |  Over Henk  |  Wat klanten ervan vinden

AANBEVOLEN ARTIKELEN