Valt je loopbaan in duigen? Solliciteren naar ander werk? 3 wegwijzers
Op dit moment solliciteren er in Nederland duizenden mensen naar een nieuwe baan. Ook in mijn directe kring zijn of worden mensen geconfronteerd met deze andere werkelijkheid. Wat mij opvalt is dat de ene persoon niet de andere is in de wijze waarop ze omgaan met deze onzekerheid en het mogelijke verlies van je deskundigheid als professional.
Hoe komt dat eigenlijk? Ik geeft je drie nieuwe routes om een andere scope op je loopbaan te ontwikkelen.
25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek
De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek.
Waarom is een andere benadering van je loopbaan
Ik zou je 4 redenen willen geven waarom je, bijna zeker, van tijd tot tijd geconfronteerd zult worden met onvrijwillige werkloosheid.
- Er is een soort speeding-up aan de gang van onze maatschappij. Dit kun je vervelend of prettig vinden. Bedrijven anticiperen daardoor steeds sneller op technologische verandering en dat vraagt om flexibiliteit in alle opzichten.
- De overheid brengt sociale voorzieningen steeds verder terug om ondermeer de flexibiliteit op de arbeidsmarkt te vergroten.
- Je ziet feitelijk dat de groep ZZP-ers steeds groter wordt. Sommigen zeggen dat dit verborgen werkeloosheid is. Ik denk dat dit een soort nieuwe werkbeleving is.
- Persoonlijk denk ik tot slot (en zonder harde onderbouwing), dat we aan de vooravond staan van een nieuw soort wereldbeeld. Een wereldbeeld dat meer gegrondvest is op duurzaamheid en menselijkheid in combinatie met het voorzien in je levensbehoefte (geld, met daarnaast persoonlijke groei).
Deze ontwikkelingen vragen om een flexibele inzet van personeel. Maar wat vraagt dat van jou als professional? En kun je dat wel? De nieuwe orde is in ieder geval dat het normaal is dat je loopbaan zich kenmerkt door meerdere baan- of functiewisselingen.
Wat is de “fixed”, vaste benadering van je loopbaan?
De old school vaste benadering van je loopbaan is dat je je door verlies van je werk erg onzeker voelt. Een benadering die ook wel te onderbouwen valt.
Verlies van werk leidt tot onzekerheid en menselijk als we zijn proberen we de onzekerheid uit de weg te gaan of zo snel mogelijk weg te nemen. We proberen om oude routines en zekerheden weer snel op te pakken en we ervaren angst en onvermogen om de onzekerheden het hoofd te bieden.
Een ander old school principe is dat we het verlies van werk ook beschouwen als verlies van onze professionele identiteit. Het tast ons zelfbeeld aan als we ons hele “hebben en houwen” ophangen aan het werkleven. Zolang je ernaar blijft kijken zoals ik hierboven beschreven heb, zal je het verlies van werk als dramatisch beschouwen.
Wat is de “fluïde”, vloeibare benadering van je loopbaan
Waar het om gaat is dat je van een vaste, solide benadering van je loopbaan naar een meer vloeibare benadering van je loopbaan gaat. Je moet het dus normaal gaan vinden dat het perspectief van je loopbaan onzeker is.
Het leuke van de vloeibare benadering is dat je e.e.a. volledig in eigen hand kunt nemen. Je bent dus niet afhankelijk van anderen. Het helpt je om je eigen loopbaan vorm te geven, Hoe doe je dat, die vloeibare benadering van je loopbaan? Er zijn drie belangrijke routes:
Wegwijzer 1. Hoe staat het met je zelf-oriëntatie?
Kernwoord: eigenwaarde
Je loopbaan zal zich beter ontwikkelen als je jezelf serieus neemt en je eigen normen en waarden realiseert. In de oude stijl vergelijken we ons (en laten we ons sociaal vergelijken) met anderen.
Ik zeg: stop daarmee en wees onafhankelijk. Onderling vergelijken levert je helemaal niets op en als je het toch doet voel je je meestal slechter. Er is altijd iemand die het beter doet. Oriënteer je dus op jezelf; je eigen doelen, je eigen waarden en realiseer die zoveel je kunt.
Wegwijzer 2. Wat is je denkstijl?
Kernwoord: optimisme
Grofweg heb je twee soorten denkstijlen. De ene denkstijl is de gefixeerde denkstijl. Bij deze denkstijl ben je gefixeerd op je capaciteiten en denk je vaak dat je moeilijkere / andere opdrachten niet aan kunt omdat je daar de capaciteiten niet voor hebt of hebt geleerd. (Let nu even op je eigen gedachten, wat je van deze stelling vind…)
De tweede denkstijl is de ontwikkel-denkstijl. In deze stijl heb je een aanpak waarbij je denkt dat iets nieuws of anders een uitdaging is waar je alles op mag inzetten om de taak tot een goed einde te brengen (inclusief het feit dat het misschien niet goed gaat.
Je zult begrijpen dat je flexibiliteit op de arbeidsmarkt groter wordt als je de tweede stijl meer omarmt dan de eerste stijl. Dit veranderen is niet moeilijk, het is maar hoe je ernaar kijkt.
Wegwijzer 3. Is je zelfbeeld authentiek?
Kernwoord: veerkracht
Reflecteer regelmatig op je alledaagse gedrag en gevoelens. Hierdoor krijg je een beter authentiek zelfbeeld over wie je bent en wat je wil nastreven. Deze concrete analyse leidt (vaak) tot een geïntegreerd en abstracter zelfbeeld.
Uit onderzoek blijkt dat een meer abstract zelfbeeld persoonlijk gunstig voor je is. Voorbeeld van meer abstract: “ik ben samenwerkingsgericht” of “ik ben resultaatgericht” in plaats van minder abstract: “ik heb veel met anderen samengewerkt”.
Hoe sterker je zelfbeeld, hoe beter je in staat bent om goed om te gaan met onzekere situaties zoals werkloosheid. Je kent jezelf gewoon beter en daardoor zul je beter in staat zijn om de doelen en waarden die belangrijk voor je zijn helder te maken.
Conclusie, één ding is zeker ..
Eén ding is zeker: jouw loopbaan van de toekomst zal dynamisch zijn. Ze gaat gepaard met onzekerheid en veranderingen in je (werk)identiteit. Om deze dynamiek voor te zijn en de baas te blijven heb je vooral eigenwaarde, veerkracht en optimisme nodig. Dit kun je doen door een realistisch beeld te hebben van je loopbaan, door je eigen normen voor loopbaansucces te hanteren en door een authentiek zelfbeeld te hebben of te ontwikkelen. Veel succes met solliciteren !
25 vragen voor een succesvol sollicitatiegesprek
De voorbereiding op het sollicitatiegesprek is het halve werk. Helemaal als je weet welke vragen er op je afgevuurd worden tijdens het gesprek.